Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 czerwca 2014 r. Mini serniczki z truskawkami to bardzo eleganckie ciasteczka, które przypadną do gustu szczególnie amatorom truskawek i serników. Ich przyrządzanie jest czystą przyjemnością. Wszystko zaczyna się od spodu, który składa się z rozdrobnionych ciasteczek owsianych z dodatkiem masła i stopionej czekolady. Następnie kompozycja masy serowej, w oryginale mamy biały ser, ja dałam serek Philadelphia i serek brzoskwiniowy Vitello, w proporcjach pół na pół, tutaj można improwizować i zawsze będzie pysznie. Masa serowa wzbogacona ekstraktem z wanilii pięknie pachnie. Całość zdobi truskawka, która jest bardzo wymowna w swej krasie, nadaje serniczkom uroku i rześkości. Potem już tylko pieczenie i gotowe ciasteczka możemy studzić. Po nocy spędzonej w lodówce nabierają cudownej konsystencji i dosłownie rozpływają się w ustach. Serowe babeczki kuszą nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Pieczone w papilotkach mają piękny kształt, a kontrast między brązem spodu, bielą masy serowej i czerwienią truskawki, cieszy nasze oczy i sprawia, że chciałoby się je pochłonąć jednym "haustem". Wielkość ciasteczek daje nam gwarancję, że zjemy tylko tyle, żeby zaspokoić apetyt.
Mini serniczki z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca. Aksamitne mini serniczki z truskawkami! Wspaniały przepis na proste, lekkie i smaczne serniczki, idealne na lato.
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 45 min
Liczba porcji: 12 sztuk
Rozmiar porcji: 1 serniczek
Liczba porcji: 12 sztuk
Rozmiar porcji: 1 serniczek
Składniki:
Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany:))
- ciasteczka owsiane: 150 g
- serek Philadelphia: 250 g
- serek Vitello: 250 g
- cukier: 1/2 szklanki (można dać więcej lub mniej w zależności od słodyczy sera)
- mąka pszenna: 1 pełna łyżka
- białko jajka: 1
- truskawki: 6
Przygotowanie:
- serek Philadelphia i Vitello dzień wcześniej odsączam na sicie
- piekarnik nagrzewam do 175oC
- formę na muffiny wykładam papilotkami
- ciasteczka owsiane (użyłam Sante) kruszę, wykładam do papilotek, uklepuję

- twaróg mieszam z cukrem, mąką i białkiem dodaję ekstrakt z wanilii
- masę wykładam na ciasteczka

- w środek wciskam połówkę truskawki

- wstawiam do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 120oC
- piekę przez 25 minut wyjmuję z piekarnika i studzę

- można jeść po wystudzeniu, ale najlepsze są po schłodzeniu w lodówce (są jednak tak pyszne, że różnie to bywa z tym etapem)


OdpowiedzUsuńSmakują jak sernik, wyglądają jak babeczki, szybko się pieką - polecam :)))
Są cudowne!
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam, jak smakowały...
A wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńsmakowały przepysznie - serdeczności :)))
Świetne. Takie akurat małe porcje. Wyglądają pysznie, więc skuszę się na jeden taki serniczek :)
OdpowiedzUsuń
Usuńbardzo proszę :)))
Już po samym opisie uwielbiam:) Muszę koniecznie wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuń
Usuńpolecam :)))
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietne ,też piekłam niedawno .Czy w tle jest rzepak? .ale pięknie.
OdpowiedzUsuń
Usuńto jest kukurydza :)))
Wyglądają obłędnie! Chyba się skuszę, a ja w zamian zapraszam na jagodzianki :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTa pokusa jest uzasadniona :)))
Już zaglądam :)
Wszystkie Pani ciasta i potrawy -trzeba by było przechowywać w albumach - bo są bardzo wartościowe -pod względem smakowym- i robiące wrażenie na oczach -
OdpowiedzUsuń
Usuńmiło mi :)))
Fajne te serniczki;)
OdpowiedzUsuń
Usuńi smaczne :)))