piątek, 31 stycznia 2014

"Sernik Tiramisu"

Sernik Tiramisu


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2014 r. Do miana stolicy tego deseru pretendują: Wenecja - skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru, mnie urzekła ta z czasów Renesansu, kiedy Tiramisu uważane było za skuteczny afrodyzjak i dlatego przyrządzane
było przez Wenecjan dla kochanków na noc, aby zapewnić im energię. Słodycz ma dodawać animuszu i podnosić na duchu, a czy tak jest? Odpowiedź znajduje się w składnikach kawa, amaretto, żółtka. Taka mieszanka rzeczywiście może pobudzić. Wy też możecie się o tym przekonać, do czego gorąco namawiam :-) Sernik Tiramisu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 stycznia. Niezwykły sernik tiramisu! Kremowy pieczony sernik z biszkoptami i wyrazistą nutą amaretto. Bez wątpienia jeden z najlepszych jakie do tej pory zrobiłam. Przygotowanie jest łatwe lecz czasochłonne. Do przygotowania tej delicji szczególnie zainspirowała mnie kawowa glazura wieńcząca ciasto:-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 3 godz. Łączny czas: 3 godz. i 30 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

 

Składniki: 

(Źródło przepisu - Tasty Kitchen) 

Spód: 
  • podłużne biszkopty: 200 g 
  • cukier biały: 2 łyżki 
  • cukier trzcinowy: 2 łyżki 
  • masło: 4 łyżki 
Masa: 
  • serek mascarpone: 450 g 
  • ser twarogowy (trzykrotnie zmielony): 450 g 
  • cukier trzcinowy: 1 szklanka 
  • amaretto: 60 ml 
  • mąka ziemniaczana lub biała kukurydziana: 4 łyżki 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 
  • jajka: 4 
Glazura: 
  • podwójne espresso: 120 ml 
  • gorąca woda: 120 ml 
  • żelatyna: 1 listek (lub 1 łyżeczka) 

Przygotowanie:

Spód:
  • piekarnik nagrzewam do 170oC 
  • tortownicę o średnicy 22 cm smaruję topionym masłem 
  • biszkopty miksuję, łączę z cukrem, stopionym ostudzonym masłem 
  • biszkoptami wykładam spód, boki formy (boki do 1/2 wysokości tortownicy) 
  • piekę 5-7 minut


Masa: 
  • temperaturę piekarnika obniżam do 100oC 
  • w misie miksera łączę: mascarpone twaróg i cukier miksuję na małych obrotach, do połączenia składników 
  • dodaję amaretto mąkę ziemniaczaną, sól i nadal miksuję na wolnych obrotach dodaję po jednym jajku i miksuję do czasu, aż masa będzie gładka i kremowa masę wylewam na podpieczony spód z biszkoptów, wstawiam do piekarnika


  • pieczenie trwa od 3-4 godzin, aż środek sernika będzie stały (piekłam ok. 4 godziny) 
  • studzę, wstawiam do lodówki na noc
Glazura: 
  • żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję espresso, mieszam dokładnie, wstawiam do lodówki, co jakiś czas mieszając 
  • kiedy galaretka zaczyna delikatnie gęstnieć, polewam nią wierzch sernika odstawiam w chłodne miejsce do lodówki, aż całkowicie stężeje



                                                        Smacznego!!! 

Tagi: biszkopty, cukier trzcinowy, mascarpone, ser twarogowy, amaretto, espresso, domowy cukier
waniliowy;

 Kawa... i co i dalej? Mascarpone Karnawał 2014

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam i serniki i tiramisu, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam.
      Sernik naprawdę wart grzechu :-)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda,,,dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienity serniczek :-)
    Zapraszam na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja mogę wtrącić swoje trzy grosze ?
    Już sobie wyobrażam jak pachnie ten deser ten sernik Tiramisu
    a jak smakuje !!!( likier amaretto)-czy amaretto to bardziej z migdałów czy z z moreli?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))