Sernik z białej czekolady
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 4 czerwca 2013 r.
Po upieczeniu sernika, zawsze odnoszę wrażenie, że właśnie ten wypiek jest idealny, absolutnie doskonały i jeden z najlepszych jakie jadłam:-) Ale w tym przypadku tak jest naprawdę.
Sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, dość słodki i delikatny, u miłośników białej czekolady niewątpliwie wywołuje ekstazę :-)
Do masy serowej nie dodaje się mąki, jest lekka i puszysta. Tutaj ważną rolę odgrywa jakość sera. Najlepszy jest ser kremowy, twarogowy firmy President lub trzykrotnie zmielony ser śmietankowy. Wyrazistości smaku dodaje spód, który przygotowałam z masy orzechowo-migdałowej.
W lodówce unosiła się wspaniała woń wypieku, patrząc na niego miałam ochotę pochłaniać go garściami. Jak to ocenił mój siostrzeniec - "ten sernik to mistrzostwo świata":-)
Coś w tym jest, bo kolejne kawałki znikały z talerza w błyskawicznym tempie, a blacha została opróżniona w 3 dni. Serniki uwielbiam piec i konsumować, cieszy mnie również, gdy inni próbują i się nimi zachwycają. To naprawdę uskrzydla....:-) Przepis ze strony " Kwestia Smaku ", lekko zmodyfikowany.
Sernik z białej czekolady
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca.
Przepyszny sernik z białej czekolady !!!
Wyborny sernik o głębokim smaku białej czekolady na kruchym orzechowo-migdałowyn spodzie.
Jeden z najlepszych serników, jakie w życiu jadłam. Rozpływa się w ustach, a apetyt wzrasta w miarę jedzenia, do tego stopnia, że trudno jest się opanować....:-)
Oceny: 5,0
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 3 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Spód:
- mąka: 250 g
- masło Lurpak schłodzone, pokrojone na kawałki: 200 g
- jasny, brązowy cukier: 125 g
- zmielone orzechy: 50 g
- zmielone migdały: 50 g
- żółtko jaja kurzego, wiejskiego: 1
Masa:
- twaróg śmietankowy najlepiej President: 1 kg
- drobny cukier do wypieków: 235 g
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- mleko: 100 ml
- biała czekolada: 400 g
- jajka od gospodyni: 5
Przygotowanie:
- w dużej misce mieszam przesianą mąkę, masło, brązowy cukier, zmielone orzechy i migdały, żółtko
- ręką szybko wyrabiam ciasto i formuję kulę
- zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut
- formę 360*245*60 mm smaruję masłem
- wychłodzone ciasto wkładam pomiędzy dwa kawałki folii przezroczystej lub papieru do pieczenia i wałkuję na placek nieco większy, niż wymiary blachy
- ciasto przenoszę do formy i wykładam nim spód
- ponownie schładzam w lodówce przez 2 godziny
- piekarnik nagrzewam do 160 stopni
- ciasto przykrywam papierem do pieczenia i piekę przez 20 minut. Zdejmuję papier i dalej piekę przez kolejne 5-10 minut, na złoty kolor
- dokładnie studzę
- ubijam ser z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę
- dodaję mleko, roztopioną i ostudzoną czekoladę, a na końcu ubite jajka, ubijam wszystko na gładką masę
- jajka (żółtka i białka powinny być ubijane mikserem do czasu, aż utworzą jednolitą masę, zaczną się pienić, nie należy ubijać jajek na puszystą i gęstą masę
- wykładam ją na upieczony spód i piekę w piekarniku w 160 stopniach przez 50-60 minut, ten czas trzeba kontrolować, sprawdzając patyczkiem, mój piekarnik słabo grzeje i piekłam 90 minut
- studzę w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko uchylonym
- schładzam w lodówce przez trzy godziny, a najlepiej przez całą noc
- dekoracja dowolna, ja przygotowałam lukier i posypałam kolorowymi wiórkami
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych serników, jakie jadłam :-)
Ma piękny równy, puszysty środek, orzechowo-migdałowy spód, a smak jest tak niepowtarzalny, że każdy sięga po kolejny kawałek...:-)
Pyszności....
Zgadzam się z opisem jaki Pani dodała na wstępie -Lubię serniki -I też prawił bym komplementy (kulinarne) za stworzenie idealnego arcydzieła--Czyli jak to powiedział Pani siostrzeniec Ten sernik to mistrzostwo świata -Pochwalam gust -Na pewno o innych łakociach jakie Pani tworzy ma takie samo zdanie -Tylko że Pani już go nie cytuje -W sernikach można się zakochać - i Pani to potwierdza - swoimi słowami -Łakoci nigdy dość" Zobaczyć Neapol i "
OdpowiedzUsuńJa też analizując składniki i sposób wykonania sernika Wiem że Pani się nie przechwala wykonaniem tego ciasta -Z ręką na sercu można powiedzieć że to idealny wypiek -Nikt nie powinien krytykować -Tylko wszyscy wyróżniać pod niebiosa.
OdpowiedzUsuńZresztą miłość do bliźniego powinna rozkwitać jak kwiaty na wiosnę -nie zauważyła Pani ze jest jej za mało w codziennym życiu (w polityce)nap;
Zaufanie do Pani słów mam-
OdpowiedzUsuńnie mam co do tego żadnych wątpliwości
.Wiem że z Pani jest istna wróżka z bajki.
Czytając Pani och i ach!!!.Można pomyśleć ze to takie łatwe,
Ale trzeba mieć taką samą jak Pani perfekcyjną doskonałość w pieczeniu ciast .
Ja musiał bym piec to ciasto w prodiżu ,
dlatego boję się że może się przypalić .
albo inne usterki mogą wystąpić -
Czy samo natłuszczenie boków formy i dna.
a też nakrycie pergaminem ustrzeże od tego?
Nie miał bym przekonania -do Pani gdyby Pani pisała tak zwyczajnie -A Pani aż drży opisując przygotowywanie i pieczenie ciast -jego walory jego wartość - i to ze pochłaniała by go Pani garściami-Chodzi o sernik - niewątpliwie wywołuje ekstazę
OdpowiedzUsuńsame komplementy - a ja dzięki temu wierzę w Pani talent -