listopada 26, 2016

"Sernik dyniowy z polewą śliwkową"

Print Friendly and PDF

Sernik dyniowy z polewą śliwkową


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 listopada 2016 r. Zaletą jesieni są jej smaki i zapachy, które wzajemnie się przenikają, tworząc coś wyjątkowego. Dynia jest prominentnym "attache" tej pory roku i to właśniepostanowiłam wyeksponować na pierwszy plan. Przepiękny
pomarańczowy owoc stał się zapleczem dla mojego sernika z polewą śliwkową, cudownie wpisuje się w teraźniejszą aurę. Ten wypiek niesamowicie urzeka moje kubki smakowe. Nie wiedziałam, że dynia, pomarańcza i śliwka tak świetnie się komponują. Sernik słodzony jest białą czekoladą, dzięki czemu
słodycz jest arcydelikatna, jest jedwabisty i kremowy o słonecznej,pięknej barwie. Nietrudny do wykonania, uwielbiany przez wielu, dla mnie najlepszy po wychłodzeniu.  
Sernik dyniowy z polewą śliwkową Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 listopada. Aksamitny sernik dyniowy z polewą śliwkową!  
Sernik dyniowy z polewą śliwkową jest zabawną alternatywą dla tradycyjnych serników. 
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 15 porcji  
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek  

Składniki: 

Przepis zaadaptowałam stąd :

Spód:  

  • mąka: 100 g  
  • kakao: 1 łyżka  
  • cukier: 3 łyżki  
  • zimne masło: 70 g 

Masa serowa:  

  • pieczona dynia: 300 g  
  • trzykrotnie zmielony twaróg 500 g  
  • mascarpone: 250 g  
  • cukier - może być trzcinowy: 1/2 szklanki  
  • budyń śmietankowy (proszek): 1 op.  
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka  
  • cukier waniliowy: 20 g  
  • biała czekolada: 100 g  
  • starta skórka pomarańczowa: 1 pomarańcza  
  • jajka: 2 

Dekoracja:  

  • powidła śliwkowe: 130 g  
  • sok z pomarańczy: 5 łyżek  

Przygotowanie:

  • dynię piekę według przepisu znajdującego się w tym poście , miksuję i odmierzam potrzebną ilość puree 

Spód: 

  • zagniatam ciasto kruche z podanych składników: mieszam mąkę z kakao, cukrem i posiekanym na kawałeczki zimnym masłem, rozcieram na drobną kruszonkę, następnie łączę w jedną gładką kulę, skrapiając ciasto zimną wodą, wkładam do woreczka i schładzam w lodówce przez około pół godziny 
  • dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz 
  • spód wylepiam ciastem, dziurkuję widelcem i wstawiam do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180oC 
  • wstawiam formę z ciastem do piekarnika i piekę przez 15 - 20 minut, do czasu, aż sernik w środku będzie ścięty 

Masa serowa: 

  • miksuję twaróg z mascarpone, ostudzonym (jeżeli z zamrażarki, to wyrównanym do temperatury pokojowej) puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym 
  • następnie dodaję roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową, ponownie miksuję 
  • dodaję jajka i jeszcze raz miksuję (krótko, tylko do połączenia się składników) 
  • masę serową wykładam na spód i piekę około 35 minut, do ścięcia się masy 
Dekoracja: 
  • powidła gotuję z sokiem z pomarańczy i wylewam na sernik - jeśli powidła nie mają gładkiej konsystencji - wcześniej je miksuję 

Smacznego ) 

Tagi: pieczona dynia, mascarpone, domowy cukier waniliowy, biała czekolada, starta skórka pomarańczowa, powidła śliwkowe, wyciskany sok pomarańczowy; 

Wskazówki: 
  • można zrobić spód z mąki ryżowej (bezglutenowy) lub ze zmiksowanych suszonych śliwek i orzechów (włoskich lub laskowych), sprawdzą się też gotowe, dokładnie pokruszone i uklepane ciasteczka 
  • aby uzyskać intensywny kolor sernika, należy użyć małej dyni (odmiany hokkaido) i po upieczeniu zmiksować ją razem ze skórką 
  • skórkę pomarańczową zetrzeć na tarce o minimalnych oczkach (gwiazdki)

11 komentarzy:

  1. Jaka żółta masa! Kocham takie ciasta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, jak ja dawno nie piekłam sernika. A tak je uwielbiam. Narobiłaś mi smaka. Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem od Ciebie. Pysznie wygląda :)
    Miłej niedzieli Halinko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smakowity serniczek! I ta polewa śliwkowa... mmm... Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś mi się wydaje, że ta Wigilia będzie u mnie typowo sernikowa :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. On jest tak piękny, że aż żal ruszyć, ale nie powiem, że bym wytrwała. Ślinka poleciała.... Super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger