Sernik dyniowy z polewą cytrusową

obojętnie - polecam i zapraszam :-)
Sernik dyniowy z polewą cytrusową
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia.
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 45 min
Łączny czas: 2 godz. i 15 min
Masa serowo-dyniowa:
- zmielony ser: 1 kg
- mleko skondensowane słodzone: 1 puszka - 533 g
- puree z pieczonej dyni (np. jak w TYM PRZEPISIE): 1/2 puszki
- skórka starta z pomarańczy: 1 pomarańcza
- sypki budyń waniliowy: 35 g ( 1 opakowanie )
- jajka: 5
- starta skórka z owoców cytrusowych ( użyłam 1 cytryny, 1 pomarańczy i jednej mandarynki, można wybrać jeden rodzaj ): 1 i 1/2 łyżki stołowej
- sok z owoców cytrusowych, np. cytryny mandarynki lub pomarańczy: 125 ml
- duże żółtka jaj: 8
- cukier: 350 g
- masło: 150 g
- cukier puder: 100 g
- kakao: 2 łyżki
- rum (polecam) lub woda: odrobina
- szpryca lub rękaw cukierniczy: 1
- prażone płatki migdałów: do dekoracji boków
Przygotowanie:
- dno tortownicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier poza obręcz
- piekarnik nagrzewam do 180 stopni
- na średnich obrotach miksera miksuję ser z mlekiem skondensowanym, dynią (odmierzyć pół pustej puszki po mleku skondensowanym), skórką pomarańczową i budyniem
- dodaję po jednym jajku miksując po każdym dodanym jajku przez około 15 sekund
- masę wlewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę sernik przez 90 minut lub do ścięcia się masy
- do szerokiego rondla lub garnka wlewam sok z cytrusów, dodaję startą skórkę żółtka i cukier wszystko miksuję (można roztrzepać widelcem do połączenia się składników)
- gotuję na malutkim ogniu często mieszając drewnianą łyżką do czasu, aż masa zgęstnieje (około 13-15 minut)
- Uwaga: należy uważać, aby jajka się nie ścięły :-)
- gdy masa będzie gładka i zgęstniała, dodaję pokrojone masło i nadal często mieszając podgrzewam masę, aż zgęstnieje jeszcze bardziej, zacznie się przyklejać do wypukłej części łyżki (nie będzie swobodnie z niej spływać), zajmie to około 13-15 minut
- gotowy krem przelewam do miski i po ostudzeniu wstawiam do lodówki na całą noc
- sernik studzę, następnie kroję dookoła nożem i wstawiam do lodówki na noc bez przykrycia
- przed samym podaniem sernik pokrywam polewą, boki obkładam płatkami migdałów
- czarnym lukrem (można roztopioną czekoladą) rysuję spiralkę rozpoczynającą się od środka sernika
- domowy lukier można zrobić mieszając cukier puder z kakao i dodając stopniowo niewielką ilość płynu (rumu, wody)
- lukier wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego (można wykorzystać szprycę, bądź woreczek foliowy z wyciętą małą dziurką w rożku), patyczkiem lub końcem noża można zaznaczyć porcje sernika

Smacznego !!!
Tagi: mleko skondensowane słodzone, puree z pieczonej dyni, skórka starta z pomarańczy, sok z owoców cytrusowych, czarny lukier, płatki migdałów;
Wskazówki:
- sernik i polewę cytrusową należy przygotować dzień wcześniej i oddzielnie trzymać w lodówce
- na godzinę przed podaniem udekorować sernik zgęstniałą polewą i czarnym lukrem
- cytrusowa polewa to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości żółtek np. po Bezie, krem można wykorzystać do polewania wszelkiego rodzaju deserów ciast, można trzymać w lodówce około tygodnia
- w wersji mniej kalorycznej do sernika można użyć połowę ilości kremu z powyższego przepisu
+++ na milion%
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń:-)
Ten sernik wygląda obłędnie! Dynia i cytrusy to świetne połączenie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis – idealny na jesienne wieczory! https://lajki24.pl/
OdpowiedzUsuńTak jak wygląda, tak smakuje - polecam;
Usuń