piątek, 9 maja 2014

"Sałatka śledziowa wielowarstwowa z marchewką"

Sałatka śledziowa wielowarstwowa z marchewką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 maja 2014 r. sałatkę dedykuję wszystkim amatorom śledzia myślę, że będą zadowoleni, bo jest pyszna. Śledzie, ziemniaki, jajka, marchewka i cebula łączą się ze sobą dając wysublimowany i delikatny smak. Charakteru dodaje pyszny sos jogurtowo-majonezowy, który otula całość, a soczyście zielony szczypiorek sprawia, że sałatka jest efektowna i kolorowa. Aby
wydobyć całą krasę tej potrawy, dobrze jest umieścić ją w szklanej misce. Zachęcam do przygotowania sałatki wieczorem i pozostawienia jej w lodówce do następnego dnia. Wtedy składniki mają czas, aby się wymieszać i połączyć, dając nam ekstremum smaku :)) Sałatka śledziowa wielowarstwowa z marchewką 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 maja
Subtelna sałatka śledziowa wielowarstwowa z marchewką! 
To jest kolejna pochwała prostoty - znowu okazuje się, że z prostych składników można stworzyć iście królewskie danie:)) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 8

 



Składniki: 

Przepis znalazłam na blogu "W kuchennym oknie" - nieznacznie zmodyfikowany:))

  • filety śledziowe w oleju: 500 g 
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach: ok. 400 g 
  • jajka: 3-4 
  • marchewki ugotowane w łupinie: 200 g (ok. 2 sztuki) 
  • cebule: 150-200 g (ok. 2 średnie) 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku 
  • jogurt grecki (może być gęsty, naturalny): 2 łyżki 
  • majonez: 2 łyżki 
  • szczypiorek: kilka gałązek 

Przygotowanie:

  • osączone z oleju śledzie kroję w paseczki
  • ugotowane ziemniaki i marchewki obieram z łupiny i kroję w drobną kosteczkę

  • jedno żółtko z ugotowanych jajek ścieram na tarce o drobnych oczkach, a pozostałe kroję w drobną kosteczkę
  • cebulę drobno siekam
  • w szklanym naczyniu do sałatek warstwowych układam kolejno śledzie
  • cebulę
  • ziemniaki
  • marchewkę i jajka
  • poszczególne warstwy doprawiam solą i pieprzem 
  • wierzch sałatki pokrywam sosem majonezowym, posypuję startym żółtkiem i drobno pokrojonym szczypiorkiem

                                            Smacznego !!! 

Tagi: filety śledziowe, jogurt grecki;

11 komentarzy:


  1. To jest kolorowa, zdrowa sałatka, będąca ucztą dla podniebienia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię taką sałatkę:) świetna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. JAKA CUDOWNA! musi być pyszna,!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka bardzo apetyczna ,śledzie typowe dla Polski ,u mnie niedostępne w sklepach ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna sałatka! Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

  6. dziękuję i zapraszam do spróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale przedstawiłaś Halinko tę sałatkę, zdjęcia piekne i sałatka przepyszna.

    OdpowiedzUsuń

  8. Bardzo dziękuję i pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))