Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 kwietnia 2014 r. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis, na który natknęłam się tutaj. Mało skomplikowany dobór składników, krótki czas przygotowania, a efekt ??? To kolejna odsłona, pochwały prostoty. Splot ostrych smaków śledziowych z delikatnymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i cebulą wzbogacony sosem majonezowo-musztardowym kreuje pyszny
pożywny posiłek, doskonały na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Jest również znakomitym dodatkiem do wielkanocnych dań. Polecam ;-) Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia. Aksamitna sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi! Śledź przełamuje delikatność ziemniaka, a ogórek kiszony i cebula nadają świeżości:-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 13 godz. Łączny czas: 13 godz.
Składniki:
- śledzie matiasy: 50 dag
- ziemniaki: 70 dag
- sól morska: 3/4 łyżki
- ogórki kiszone: 30 dag
- cebula: 8 dag (1 sztuka)
- majonez: 4 łyżki
- musztarda: 1 łyżka
- cukier: do smaku
- świeży mielony czarny pieprz: do smaku
- sól morska: do smaku
Przygotowanie:
- matiasy myję i moczę w mleku przez całą noc
- ziemniaki myję szczoteczką i gotuję w mundurkach w wodzie z dodatkiem 3/4 łyżki soli
- cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
- ogórki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach
- wymoczone śledzie osączam z wody i osuszam
- kroję w kostkę
- ostudzone ziemniaki obieram z łupiny i kroję w małe plasterki
- wszystkie przygotowane składniki mieszam
- majonez łączę z musztardą i dodaję do sałatki
- całość doprawiam odrobiną cukru, pieprzem i ewentualnie solą
- odstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny przed podaniem
Smacznego !!!
Tagi: matiasy, ogórki kiszone, majonez;
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie ostrości z delikatnością i kremowością...
Moc serdeczności :-)