Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym.
Wystarczy świeżo usmażone, jeszcze gorące placuszki drożdżowe posmarować zimnym sosem cytrynowym, zwieńczyć plasterkiem wędzonego łososia, lekko przyprószyć świeżym szczypiorkiem i zjeść. Kremowy sos cytrynowy doskonale równoważy słony intensywny smak łososia, tworząc z racuchami niezwykle wykwintną przekąskę. Oprócz walorów smakowych, ta przystawka sprawia również doskonałe wrażenie wizualne, ponieważ placki pięknie kontrastują z bielą sosu cytrynowego z drobinkami skórki cytrynowej, różowym kolorem wędzonego łososia i soczystą zielenią poszatkowanego szczypiorku.
Celowo smażę małe placuszki, ponieważ można je wziąć do ręki i zjeść dosłownie na dwa kęsy. Ale na dwóch orzeźwiających kęsach nigdy się nie kończy, racuchy są tak dobre, że znikają błyskawicznie. Te placki są idealne na każdą okazję - przyjęcie, romantyczną kolację lub śniadanie. Połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dzięki temu są zdrowsze.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Łączny czas: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Rozmiar porcji: 1 placek
Składniki:
Placki:
- 250 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej
- drożdże piekarskie (suszone) - 11 g
- 2 jajka zerówki
- 20 g masła
- sól morska
Łosoś z sosem cytrynowym:
- 4 plasterki wędzonego łososia
- 200 ml tłustej płynnej śmietany
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 cytryna
- szczypiorek
- sól morska
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Placki:
- mleko podgrzewam
- w misce miksera z mieszadłem płaskim mieszam mąki, sól, drożdże i ciepłe mleko (37 do 40oC) z prędkością 2 przez 2 minuty
- przy pomocy łopatki silikonowej przelewam masę do salaterki i odstawiam na godzinę
Sos cytrynowy:
- w misce miksera z rózgą ubijam mocno schłodzoną płynną śmietanę z mascarpone, stopniowo zwiększając prędkość z poziomu 1 do 10, aż powstanie bita śmietana
- dodaję skórkę otartą z cytryny, odrobinę soku, trochę poszatkowanego szczypiorku oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli
- odstawiam do lodówki
Placki, ciąg dalszy:
- oddzielam białka od żółtek
- rozpuszczam masło
- mieszam żółtka i masło z ciastem na racuchy
- do dzieży miksera wyposażonego w rózgę dodaję białka i ubijam je na sztywną pianę, zwiększając prędkość od 1 do 8
- delikatnie łączę ubite białka z masą
- rozgrzewam patelnię wysmarowaną olejem
- smażę placki
- gdy zrumienią się z jednej strony, przewracam je na drugą stronę, aż będą gotowe
- przekładam gotowe placki na talerz i smażę kolejną porcję, aż zużyję całą masę
- podaję gorące placki z wędzonym łososiem i zimnym sosem cytrynowym
Bardzo intersujące wytrawne placki ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńWspaniałe placki kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń