kwietnia 14, 2021

Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym

Print Friendly and PDF


Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym

Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym.

Wystarczy świeżo usmażone, jeszcze gorące placuszki drożdżowe posmarować zimnym sosem cytrynowym, zwieńczyć plasterkiem wędzonego łososia, lekko przyprószyć świeżym szczypiorkiem i zjeść. Kremowy sos cytrynowy doskonale równoważy słony intensywny smak łososia, tworząc z racuchami niezwykle wykwintną przekąskę. Oprócz walorów smakowych, ta przystawka sprawia również doskonałe wrażenie wizualne, ponieważ placki pięknie kontrastują z bielą sosu cytrynowego z drobinkami skórki cytrynowej, różowym kolorem wędzonego łososia i soczystą zielenią poszatkowanego szczypiorku.

Celowo smażę małe placuszki, ponieważ można je wziąć do ręki i zjeść dosłownie na dwa kęsy. Ale na dwóch orzeźwiających kęsach nigdy się nie kończy, racuchy  tak dobre, że znikają błyskawicznie. Te placki są idealne na każdą okazję - przyjęcie, romantyczną kolację lub śniadanie. Połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dzięki temu są zdrowsze.


Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas oczekiwania: 1 godzina

Łączny czas: 1 godzina 30 minut

Liczba porcji: 4-6

Rozmiar porcji: 1 placek

Składniki:

Na przepis natknęłam się w książce pt. "Ugotuj z nami coś pysznego" - Kitchen Aid

Placki:

  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • drożdże piekarskie (suszone) - 11 g
  • 2 jajka zerówki
  • 20 g masła
  • sól morska

Łosoś z sosem cytrynowym:

  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 200 ml tłustej płynnej śmietany
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz mielony

Przygotowanie:

Placki:

  • mleko podgrzewam  
  • w misce miksera z mieszadłem płaskim mieszam mąki, sól, drożdże i ciepłe mleko (37 do 40oC) z prędkością 2 przez 2 minuty
  • przy pomocy łopatki silikonowej przelewam masę do salaterki i odstawiam na godzinę

Sos cytrynowy:

  • w misce miksera z rózgą ubijam mocno schłodzoną płynną śmietanę z mascarpone, stopniowo zwiększając prędkość z poziomu 1 do 10, aż powstanie bita śmietana
  • dodaję skórkę otartą z cytryny, odrobinę soku, trochę poszatkowanego szczypiorku oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli
  • odstawiam do lodówki

Placki, ciąg dalszy:

  • oddzielam białka od żółtek
  • rozpuszczam masło
  • mieszam żółtka i masło z ciastem na racuchy
  • do dzieży miksera wyposażonego w rózgę dodaję białka i ubijam je na sztywną pianę, zwiększając prędkość od 1 do 8
  • delikatnie łączę ubite białka z masą
  • rozgrzewam patelnię wysmarowaną olejem
  • smażę placki
  • gdy zrumienią się z jednej strony, przewracam je na drugą stronę, aż będą gotowe
  • przekładam gotowe placki na talerz i smażę kolejną porcję, aż zużyję całą masę
  • podaję gorące placki z wędzonym łososiem i zimnym sosem cytrynowym



Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym
 

Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym




Placki z wędzonym łososiem z sosem cytrynowym

Smacznego :-)

Tagi: mąka gryczana, wędzony łosoś, mascarpone, cytryna, szczypiorek;

3 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger