kwietnia 26, 2021

Pierogi z kapustą i grzybami

Print Friendly and PDF

 

Pierogi z kapustą i grzybami uważane są za przysmak narodowy, ale do Polski trafiły dopiero w XIII wieku. Sprowadził je biskup Jacek Odrowąż, który zasmakował ich podczas wizyty w Kijowie. Według kolejnej legendy Jacek Odrowąż jadąc przez Podkarpacie poczuł ogromny głód, ale miał przy sobie jedynie mąkę, kapustę oraz grzyby. Zdecydował się połączyć ze sobą wszystkie te składniki. I tak oto powstały najsłynniejsze polskie pierogi z kapustą i grzybami. W moim domu to jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy. Pierogi są idealnie cienkie, wypełnione sycącym i aromatycznym farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. bardzo delikatne w smaku, okraszone zrumienioną cebulką. Zapewne dlatego goszczą na naszym stole nie tylko od święta, a ostatni pierożek wzbudza tęsknotę i rodzi się pytanie, kiedy znowu się pojawią. Kawałki ciasta nadziewane kapustą i grzybami  są pyszne zaraz po zrobieniu, ale jeśli zostanie kilka sztuk, to odsmażam je  drugiego dnia, są również dobre, a może jeszcze lepsze?  I choć lepienie wymaga odrobiny wysiłku i czasu, to dla efektu końcowego warto jest spędzić trochę czasu w kuchni - polecam :-)

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania: 3-5 minut
Łączny czas: 2 godziny i 5 minut
Liczba pierogów: ok. 90-100 sztuk

Składniki:

Inspiracja pochodzi stąd:

Farsz:

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule

Ciasto pierogowe:

  • 4 szklanki mąki (najlepiej typ 450)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody

Do podania:

  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Farsz:

  • grzyby płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam na 6 godzin lub na całą noc
  • następnego dnia gotuję grzyby w tej wodzie, w której stały przez noc, dodaję marchewkę, pietruszkę i gotuję do miękkości
  • pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem
  • kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, dokładnie odciskam
  • grzyby marchewkę i pietruszkę odcedzam - wywar zachowuję (można wykorzystać np. do zupy grzybowej), bardzo dobrze odciskam z wody i razem z kapustą mielę w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok. 1 cm średnicy (jeśli nie macie maszynki, grzyby i warzywa można też drobno posiekać na desce)
  • na patelni na oleju podsmażam cebulę i dodaję do farszu 
  • składniki farszu dobrze wyrabiam, łącząc wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem

Pierogi:

  • mąkę przesiewam na stolnicę, robię wgłębienie, dodaję sól i olej
  • stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiam ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia
  • ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne - ok. 15 minut
  • przykrywam ściereczką
  • nastawiam wodę w garnku na gotowanie, solę
  • ciasto dzielę na 4 części, kolejno rozwałkowuję na placki, na przyprószonej mąką stolnicy 
  • małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam farsz, składam na pół i zlepiam brzegi w pierogi, widelcem robię delikatną falbankę
  • gotuję do miękkości, przez około 3-5 minut (można sprawdzić, czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem
  • podaję ze smażoną na maśle drobno pokrojoną cebulką  

Pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi z kapustą i grzybami



Pierogi z kapustą i grzybami

Smacznego !

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger