środa, 15 stycznia 2014

"Barszcz Wigilijny"

Barszcz Wigilijny


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 stycznia 2014 r. Kto by pomyślał, że ta tradycyjna zupa, której hektolitry przelewają się podczas Świąt Bożego Narodzenia, może nas jeszcze czymś zaskoczyć? Otóż jak się okazuje z historią buraczanej zupy związanych jest sporo ciekawostek. Pierwotnie barszcz był przyrządzany na bazie rośliny zwanej barszcz zwyczajny, która wywodzi się z rodziny selerowatych. Stąd właśnie pochodzi nazwa zupy. Pierwszą ze słynniejszych postaci, która regularnie spożywała barszcz był sam król Polski Władysław
Jagiełło. Biblioteka Jagiellońska, to jedyne miejsce na świecie, w którym przechowywane są zapiski o recepturze na barszcz czerwony. Przepis ten pochodzi z XVI wieku. W przeszłości uważano,że można spożywać dwa rodzaje barszczu mięsny i postny. Ten pierwszy przyrządzany był na bazie wołowiny, a drugi taki jak mój z dodatkiem grzybków. Ogromnym atutem tego barszczu jest przygotowanie buraczków, które najpierw są pieczone w piekarniku, a następnie dodane do esencjonalnego wywaru warzywnego. Dzięki temu uzyskujemy potrawę o wspaniałym kolorze, głębokim bogatym smaku i zdwojonej wartości odżywczej. Jeśli mamy czas zupę dobrze jest zacząć jednego dnia i skończyć następnego. Kiedy smaki się przełamią barszcz będzie bardziej intensywny i jeszcze smaczniejszy. Ta potrawa idealnie komponuje się z pasztecikami z kapustą o których w następnym poście:-) 
Barszcz Wigilijny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia. Czysty barszcz wigilijny!
To jest mocny w smaku barszcz z buraków idealny na zimowe dni, nie tylko na święta:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 1 godz. i 20 min Czas gotowania: 4 min Łączny czas: 1 godz. i 24 min 
Liczba porcji: 4 
Rozmiar porcji: 100 ml 
Liczba kilokalorii w porcji: 32 

Składniki: 
(Inspiracją do przygotowania barszczu wigilijnego był przepis pochodzący od Pani Asi:-)) 
  • suszone grzyby (najlepiej prawdziwki, ewentualnie mieszane z podgrzybkami): garść 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • buraki (średniej wielkości): 4 
  • esencjonalny wywar warzywny (marchewka cebula, pietruszka, por, seler, kapusta): 2 litry 
  • liść laurowy: 2 
  • majeranek: 2 łyżki 
  • czarny pieprz: 6 ziarenek 
  • ziele angielskie: 4 ziarenka 
  • świeża posiekana natka pietruszki (użyłam mrożonej): 3 łyżki 
  • sok z cytryny: 3 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/3 łyżeczki 

Przygotowanie:  

  • grzyby płuczę na sitku, wkładam do rondelka, zalewam dwiema szklankami zimnej wody i zostawiam na noc do namoknięcia 
  • następnego dnia grzyby gotuję do miękkości, co zajmuje około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku 
  • buraki myję, każdy zawijam w folię aluminiową, układam na blasze do pieczenia, piekę do miękkości przez około 1 godzinę w 190oC (sprawdzam, czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi) rozwijam z folii, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach 
  • do wrzącego wywaru z warzyw dodaję majeranek pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki 
  • dodaję starte buraki 
  • doprawiam solą i doprowadzam do wrzenia 
  • gotuję na malutkim ogniu przez około 3-4 minuty, zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny 
  • wywar warzywny przecedzam (proponuję odczekać jeden dzień - naprawdę się opłaca - sprawdziłam, wówczas barszcz jest jeszcze bardziej intensywny) 
  • łączę z wywarem z grzybów :-)




                                          Smacznego! 


Tagi: buraki, suszone grzyby, wywar warzywny, sok z cytryny;

2 komentarze:


  1. Przepyszna lekkostrawna zupa z pieczonych buraków, idealna na dzisiejszą kolację:-)
    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki barszcz jest smaczny, i zdrowy,nie tylko na Wigilijną Kolację (Grzyby własnoręcznie zbierane)buraczki z własnej grządki---

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))