Tort Korzenny
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 stycznia 2014 r. Ten tort zagościł na stole w poświąteczną niedzielę. Przygotowałam tę delicję na powrót córki z świątecznego wypoczynku. I warto było, bo z jej ust padały same komplementy, stwierdziła, że jest to ciasto, którego nic i nikt nie przebije. A trzeba dodać, że z tymi pochlebstwami bywa różnie. Ale wracając do słodyczy, to muszę powiedzieć, że jest naprawdę rewelacyjna. Tutaj przełamuje się słodki, kwaśny, jak i lekko gorzki smak, tworząc idealną sekwencję. Biszkopt, który wyszedł doskonały,
przełożony cynamonową masą na bazie mascarpone i wzbogacony powidłami z czarnej porzeczki to istna rozkosz dla podniebienia. Całość obsypana cynamonem i przyprawą piernikową, udekorowana wiórkami czekolady. Tort zaraz po upieczeniu jest gotowy do spożycia, jednak polecam go na drugi dzień, kiedy nastąpi fuzja smaków, a biszkopt nasiąknie jeszcze bardziej. Nawilżony konfiturą biszkopt jest ogromnym atutem delicji. Idea tego wypieku jest miłą odmianą po tradycyjnych tortach, które nie są moimi faworytami:-) Tort Korzenny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 stycznia. Świąteczny tort korzenny!
Idealny na wieczory przy choince - rozgrzewa i wprawia stan ducha w dobry nastrój:-),
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 1 godz. i 20 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
(Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany)
Biszkopt:
- jajka: 6
- cukier puder: 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna: 2/3 szklanki (100 g)
- mąka ziemniaczana: 2/3 szklanki (100 g)
- przyprawa piernikowa lub korzenna: 2 łyżki
- kakao: 2 łyżki
- sok wyciśnięty z pomarańczy: 2 pomarańcze (około 1/2 szklanki)
- dżem z czarnej porzeczki: 1 słoiczek (240-250 g)
- likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy: 1/4 szklanki
- śmietana kremowa do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzona (minimum dobę): 500 ml
- serek mascarpone: 500 g
- cukier puder: 1/2 szklanki
- cynamon: 1 i 1/2 łyżki
- tarta czekolada najlepiej deserowa: na boki
- cynamon: do dekoracji
- przyprawa piernikowa: do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
- jajka w temperaturze pokojowej, oddzielam żółtka od białek
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm (użyłam 24 cm tortownicy), wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz
- mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiewam do miski i dokładnie mieszam
- żółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa
- w drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztę cukru pudru, cały czas ubijając około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana
- łączę żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów
- następnie do masy przesiewam 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko miksuję na najmniejszych obrotach miksera wsypuję kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie miksuję, to samo robię z pozostałą mąką
- masę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch wstawiam do środkowej części piekarnika na kratkę i piekę 40 minut
- wyjmuję z piekarnika i studzę
- kroję na 3 poziome blaty
- zimną śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem
- mascarpone wkładam do drugiej miski i miksuję kilka sekund delikatnymi ruchami szpatułki
- mieszam mascarpone z ubitą śmietanką wstawiam do lodówki do czasu przełożenia
- mieszam powidła z czarnej porzeczki z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym,
- odkładam dolny krążek biszkoptu kładę na paterze, kropię 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), smaruję połową powideł z likierem i wykładam 1/3 masy z mascarpone
- kładę drugi krążek, kropię 1/3 ilości nasączenia, smaruję resztą powideł i wykładam 1/3 masy
- przykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączenia
- wierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masy
- boki tortu obkładam (dłonią) tartą czekoladą
- wierzch prószę cynamonem i przyprawą piernikową
- wstawiam do lodówki do czasu podania, można od razu podawać po przełożeniu lub 2-3 godzinach schładzania :-)
Ten tort, to połączenie przypraw korzennych z powidłami z czarnej porzeczki i masą cynamonową - polecam :-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności...
Pyszne ciasto..ale w składnikach nie ma kawy, więc do akcji dodać nie mogę.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o wygląd to ciasto ma w sobie urok-przyciąga wzrok-A wiadomo że oczy-pobudzają apetyt-
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń