sobota, 11 stycznia 2014

"Tort Korzenny"

Tort Korzenny


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 stycznia 2014 r. Ten tort zagościł na stole w poświąteczną niedzielę. Przygotowałam tę delicję na powrót córki z świątecznego wypoczynku. I warto było, bo z jej ust padały same komplementy, stwierdziła, że jest to ciasto, którego nic i nikt nie przebije. A trzeba dodać, że z tymi pochlebstwami bywa różnie. Ale wracając do słodyczy, to muszę powiedzieć, że jest naprawdę rewelacyjna. Tutaj przełamuje się słodki, kwaśny, jak i lekko gorzki smak, tworząc idealną sekwencję. Biszkopt, który wyszedł doskonały,
przełożony cynamonową masą na bazie mascarpone i wzbogacony powidłami z czarnej porzeczki to istna rozkosz dla podniebienia. Całość obsypana cynamonem i przyprawą piernikową, udekorowana wiórkami czekolady. Tort zaraz po upieczeniu jest gotowy do spożycia, jednak polecam go na drugi dzień, kiedy nastąpi fuzja smaków, a biszkopt nasiąknie jeszcze bardziej. Nawilżony konfiturą biszkopt jest ogromnym atutem delicji. Idea tego wypieku jest miłą odmianą po tradycyjnych tortach, które nie są moimi faworytami:-) Tort Korzenny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 8 stycznia. Świąteczny tort korzenny! 

Idealny na wieczory przy choince - rozgrzewa i wprawia stan ducha w dobry nastrój:-), 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

(Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany) 
Biszkopt: 
  • jajka: 6 
  • cukier puder: 1 i 1/2 szklanki 
  • mąka pszenna: 2/3 szklanki (100 g) 
  • mąka ziemniaczana: 2/3 szklanki (100 g) 
  • przyprawa piernikowa lub korzenna: 2 łyżki 
  • kakao: 2 łyżki 
Nasączenie: 
  • sok wyciśnięty z pomarańczy: 2 pomarańcze (około 1/2 szklanki) 
Przełożenie : 
  • dżem z czarnej porzeczki: 1 słoiczek (240-250 g) 
  • likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy: 1/4 szklanki 
Masa: 
  • śmietana kremowa do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzona (minimum dobę): 500 ml 
  • serek mascarpone: 500 g 
  • cukier puder: 1/2 szklanki 
  • cynamon: 1 i 1/2 łyżki 
Dekoracja: 
  • tarta czekolada najlepiej deserowa: na boki 
  • cynamon: do dekoracji 
  • przyprawa piernikowa: do dekoracji 

Przygotowanie:

Biszkopt: 
  • jajka w temperaturze pokojowej, oddzielam żółtka od białek 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm (użyłam 24 cm tortownicy), wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz 
  • mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiewam do miski i dokładnie mieszam 
  • żółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa 
  • w drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztę cukru pudru, cały czas ubijając około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana 
  • łączę żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów 
  • następnie do masy przesiewam 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko miksuję na najmniejszych obrotach miksera wsypuję kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie miksuję, to samo robię z pozostałą mąką 
  • masę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch wstawiam do środkowej części piekarnika na kratkę i piekę 40 minut 
  • wyjmuję z piekarnika i studzę 
  • kroję na 3 poziome blaty 
Masa: 
  • zimną śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem 
  • mascarpone wkładam do drugiej miski i miksuję kilka sekund delikatnymi ruchami szpatułki 
  • mieszam mascarpone z ubitą śmietanką wstawiam do lodówki do czasu przełożenia 
Przełożenie: 
  • mieszam powidła z czarnej porzeczki z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, 
  • odkładam dolny krążek biszkoptu kładę na paterze, kropię 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), smaruję połową powideł z likierem i wykładam 1/3 masy z mascarpone 
  • kładę drugi krążek, kropię 1/3 ilości nasączenia, smaruję resztą powideł i wykładam 1/3 masy 
  • przykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączenia 
  • wierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masy 
  • boki tortu obkładam (dłonią) tartą czekoladą 
  • wierzch prószę cynamonem i przyprawą piernikową 
  • wstawiam do lodówki do czasu podania, można od razu podawać po przełożeniu lub 2-3 godzinach schładzania :-) 
wiórki z czekolady na obłożenie tortu robię następująco: czekoladę kładę na blacie przed sobą, na opakowaniu lub na desce, gładką stroną do góry i trzymając nóż prostopadle, ścieram wiórki ruchami do siebie. Przenoszę wiórki z czekolady na nożu i pomagając sobie dłonią, obklejam boki tortu :-)





                                            Smacznego !!! 

Tagi: przyprawa piernikowa, kakao, sok ze świeżych pomarańczy, konfitura z czarnej porzeczki, likier pomarańczowy, śmietanka kremówka, mascarpone, cynamon, czekolada deserowa;

4 komentarze:

  1. Ten tort, to połączenie przypraw korzennych z powidłami z czarnej porzeczki i masą cynamonową - polecam :-)
    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto..ale w składnikach nie ma kawy, więc do akcji dodać nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chodzi o wygląd to ciasto ma w sobie urok-przyciąga wzrok-A wiadomo że oczy-pobudzają apetyt-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))