tort truskawkowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2013 r.To jest tort z prawdziwego zdarzenia. Każda warstwa śmietankowo-waniliowego biszkoptu jest nasączona musem truskawkowym i przełożona masą serowo-truskawkową, w której dodatkowo znajdują się kawałki tych niesamowitych owoców. Truskawkowo-śmietankowy krem Mascarpone ma delikatną piankową konsystencję, która w całości otula puszysty biszkopt, a całość wieńczy korona z soczystych truskawek. Tort ma mocno owocowy smak jest pyszny, lekki i cudnie
pachnie truskawkami :-)
Tort wyszedł mi dokładnie taki, jak sobie wymarzyłam. Cieszę się tym bardziej, że jest moim drugim tortem jaki w życiu samodzielnie wykonałam.
To zakończenie roku szkolnego i bardzo dobre świadectwo mojego dziecka było inspiracją do wykonania takiego smakołyku :-)
Tort truskawkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca.
Delikatny tort truskawkowy !!!
Tort jest pyszny, lekki, puszysty, niezbyt słodki, pachnie i smakuje najpiękniejszą porą roku jaką jest lato. Dodatkowym atutem jest fakt, że znika z talerza w mgnieniu oka i wszystkich zjadaczy wprawia w pozytywne oszołomienie :-)
Oceny: 4,9
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w porcji: 240
Tłuszcz na porcję: 10 g
Węglowodany na porcję: 35 g
Białko na porcję: 3 g
Składniki:
Biszkopt:- jajka (osobno żółtka i białka ): 6
- mąka (użyłam tortowej): 170 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier: 170 g
- aromat śmietankowy: 1/3
- łyżeczki aromat waniliowy: 2-3 krople
- umyte i obrane truskawki: 150 g
- woda przegotowana, wystudzona: 8-10 łyżek
- schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 400 g
- serek Mascarpone: 250 g
- umyte i obrane truskawki: 600-700 g
- żelatyna: 6 łyżeczek
- aromat śmietankowy: 2-3 krople
- cukier wanilinowy: 1 łyżeczka
- cukier puder: 5-7 łyżek (dosładzamy według własnego gustu)
- schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 250 g
- serek Mascarpone: 250 g
- umyte i obrane truskawki: 700-900 g
- cukier puder: 1-3 łyżki
- cukier wanilinowy: 2 łyżeczki
- galaretka truskawkowa (w proszku): 1/2 opakowania
Przygotowanie:
Biszkopt:
Środek:
I tak narodziło się dzieło sztuki inspirowane małą cukierenką :-)
Trzymajcie się ciepło :-)
Pyszności :-)
Tagi: truskawki, śmietanka kremówka, serek mascarpone, galaretka truskawkowa;
- białka ubijam na sztywno i ciągle mieszając, dodaję stopniowo połowę cukru miksuję, aż masa będzie gęsta i lśniąca :-)
- w drugiej misce żółtka ucieram z resztą cukru na jasną, kremową masę, dodaję aromaty, mieszam
- do białek dodaję żółtka i mieszam delikatnie łyżką
- mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam na jajeczną masę,mieszam delikatnie łyżką
- ciasto przekładam do tortownicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno
- wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobiegu lub 180oC na funkcji góra-dół
- piekę przez około 50 minut, sprawdzić patyczkiem
- po wyjęciu z piekarnika odstawiam do całkowitego ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt kroję w poziomie dwa razy, aby uzyskać trzy krążki ciasta
- jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy, zamykam obręcz
- miksuję na mus 150 g truskawek, dodaję około 8-10 łyżek wody i mieszam
- ciasto w tortownicy nasączam około 5-6 łyżkami truskawkowego musu
- żelatynę sypię do rondelka i zalewam około 1/3 szklanki zimnej wody odstawiam, aby napęczniała
- miksuję na mus 200 g truskawek, resztę kroję na kawałeczki
- serek przekładam do miski, mieszam go łyżką,
- dodaję stopniowo mus z truskawek, mieszam łyżką na jednolitą masę, dodaję aromat, cukier wanilinowy, cukier puder, mieszam
- śmietanę ubijam na sztywno
- żelatynę w rondelku podgrzewam, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko)
- dodaję ją stopniowo do serka, cały czas mieszając
- następnie dodaję śmietanę, mieszam łyżką
( ach ta masa - mniam !!! )
- na końcu dodaję pokrojone truskawki i mieszam
- połowę kremu przekładam na ciasto w tortownicy, wyrównuję
- przykrywam drugim krążkiem ciasta i nasączam go jak poprzednio
- na wierzch wykładam resztę kremu, wyrównuję
- ostatni krążek ciasta nasączam musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładałam mus kładę na krem
- ciasto wstawiam na parę godzin do lodówki, aż stężeje - wstawiłam na całą noc i wykończyłam drugiego dnia
- galaretkę truskawkową rozpuszczam w około 1/4 szklanki gorącej wody
- serek mieszam łyżką, dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i mieszam
- śmietankę ubijam na sztywno, mieszam z serkiem
- ciasto wyjmuję ostrożnie z tortownicy i przekładam na paterę
- gotowym kremem smaruję bok i wierzch tortu
- truskawki na koronę obieram i kroję w pionie 3 razy
- układam je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi tortu,
- następnie smaruję je delikatnie galaretką, aby uzyskać ładny blask
- resztę truskawek dzielę na pół i zdobię nimi dolną cześć tortu
Pyszności :-)
Tagi: truskawki, śmietanka kremówka, serek mascarpone, galaretka truskawkowa;
OdpowiedzUsuńTort jest pyszny lekki, niezbyt słodki, pięknie pachnie truskawkami, doskonały na każdą okazję,
gorąco polecam
Pyszności :-)
Pychotka na podwieczorek
OdpowiedzUsuńCzy zapach nie ma znaczenia - zapachem to juz trudniej skusić - smak można opisać - i zaraz zmysły wariują - szczególnie jak ktoś umie tak się wysławiać że aż serce wali z wrażenia -Aby wyczuć zapach trzeba być blisko i delektować się zapachem
OdpowiedzUsuńnajłatwiej to opowiadać lub opisać -dodać zdjęcia dla efektu -Domownicy (rodzina )
oni mają tę przyjemność uruchamiają wszystkie zmysły - i drżą z emocji
by już za chwile przeżywać smak niebiański -
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :))
pyszności!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń:))