sobota, 13 lipca 2013

" Torcik truskawkowo-serowy "

Torcik truskawkowo-serowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 lipca 2013 r.
Piękny kolor, intensywny zapach, słodki smak - czegóż można chcieć więcej ??? Truskawki - to witaminowa i mineralna bomba, są źródłem prawdziwego zdrowia. Dostarczają nam niezwykle cennej witaminy C. W owocu tym jest jej więcej niż np. w cytrynach, czy grejpfrucie. W jej składzie jest także obecna witamina PP, która zajmuje się regulowaniem dotleniania krwi, co więcej dzięki solom organicznym, możliwa jest poprawa przemiany materii. To bogactwo wapnia i fosforu, które odpowiadają za wzmocnienie kości oraz zębów. 
Duża ilość żelaza chroni przed anemią, poprawia wygląd cery i włosów, korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Poziomka ananasowa to źródło fitocydu, związku wykazującego właściwości bakteriobójcze. Poziomki wielkoowocowe są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym. Owoce te są niezbędne w walce z nadwagą, ich asysta znacznie przyspiesza ten bój :-) 
Truskawki mają jeszcze jedną zaletę, są uznanym afrodyzjakiem. 
Nie przypadkowo uchodzą za symbol bogini Wenus są przecież czerwone i w kształcie serca. 
Poziomki ananasowe przywędrowały do nas z Ameryki. 
Są cenionym składnikiem wielu dań, są soczyste i znakomicie nadają się do jedzenia na surowo :-)

Torcik truskawkowo-serowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lipca
Rewelacyjny torcik truskawkowo-serowy!!! 
Gorące lato i sezon na truskawki kuszą, aby przygotować coś truskawkowego. 
Torcik truskawkowo-serowy jest lekki, delikatny, mocno owocowy. 
Otulony warstwą musu truskawkowego, z ciasteczkowym spodem przyjemnie rozpływa się w ustach :-)

Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 3 godz.
Łączny czas: 3 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Liczba kilokalorii w 100 g: 188 
Węglowodany w 100 g: 16 g 
Tłuszcz w 100 g: 13 g 
Białko w 100 g: 3 g 

Składniki:


Spód: 

  • ciastka pełnoziarniste typu Digestive: 100 g 
  • ciastka kakaowe: 100 g 
  • masło Lurpak (miękkie w temperaturze pokojowej): 90 g 

 Masa serowa: 
  • gotowy ser na sernik (użyłam domowy wykonany przez moją mamę): 500 g 
  • jogurt grecki: 330 g 
  • umyte obrane truskawki: 400-450 g 
  • żelatyna: 7 łyżeczek 
  • cukier puder: 160 g 
  • cukier wanilinowy: 4 łyżeczki 
  • sok z cytryny: 3 łyżki 
 Mus truskawkowy: 
  • umyte obrane truskawki: 350-400 g 
  • żelatyna: 4 łyżeczki 
  • cukier puder: 2-3 łyżki 
Do ozdoby: 
  • schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 200-250 g 
  • cukier puder: 3-4 łyżeczki 
  • całe truskawki: kilka 

 Przygotowanie:

Spód:


  • ciastka pełnoziarniste i kakaowe mielę na piasek przekładam do miski


  • dodaję masło i dokładnie mieszam


  • masę przekładam do tortownicy o średnicy 22-23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
  • równomiernie rozprowadzam i delikatnie dociskam


Masa serowa: 
  • do żelatyny dodaję 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści 
  •  następnie odstawiam do przestygnięcia
  • do dużej miski przekładam ser, dodaję jogurt, cukier puder, cukier wanilinowy





  • ucieram mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą


  • miksuję na mus 150 g truskawek


  • dodaję do nich sok z cytryny i mieszam 
  •  resztę truskawek kroję na kawałki 
  •  do masy serowej dodaję mus z truskawek i mieszam łyżką



                                                        uwielbiam takie widoki mmmmm :-)

  • następnie do przestygniętej żelatyny dodaję 1-2 łyżki masy serowej
  • mieszam, aż składniki dobrze się połączą i wlewam żelatynę do reszty masy serowej dokładnie mieszam 
  • jeśli masa od razu nie zrobi się bardzo gęsta, proszę włożyć ją na chwilę do lodówki 
  • do gęstej masy serowej dodaję pokrojone truskawki



  • mieszam łyżką i przekładam masę do przygotowanej na początku tortownicy


  • wkładam ciasto do lodówki na 1-2 godziny 
Mus truskawkowy: 
  • żelatynę jak poprzednio rozpuszczam w bardzo ciepłej wodzie i bardzo dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści 
  • odstawiam na chwilę do przestygnięcia 
  • truskawki miksuję na mus


  • dodaję cukier puder, żelatynę i mieszam 
  • gotowy mus przekładam na ciasto w tortownicy i wstawiam do lodówki na parę godzin


  • gotowy sernik delikatnie wyciągam z tortownicy (nożem oddzielam ciasto od brzegów tortownicy)
  • ubijam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem przekładam ją do szprycy z metalową końcówką i dekoruję wierzch sernika w szachownicę, którą uzupełniam truskawkami :-)



Tak narodziło się kolejne dzieło inspirowane małą cukierenką :-)

Smacznego :-) 


Tagi: truskawki, ciastka pełnoziarniste Digestive, ciastka kakaowe, biały ser, jogurt grecki, sok z cytryny, kremówka;

 SŁODKOŚCI !!!

2 komentarze:


  1. Torcik jest lekki i puszysty, orzeźwiający,
    delikatnie kwaskowaty.
    Bardzo polecam, tym bardziej iż sezon truskawkowy
    powolutku dobiega końca :-)
    Trzymajcie się ciepło.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak żona piecze ciasta - to wyjadam te różne masy . Dlatego też uwielbiam takie widoki -Poziomka ananasowa to chyba nowość dawniej jej nie było prawda ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))