wtorek, 9 lipca 2013

" TORT TRUSKAWKOWY "

tort truskawkowy

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 lipca 2013 r.
To jest tort z prawdziwego zdarzenia. Każda warstwa śmietankowo-waniliowego biszkoptu jest nasączona musem truskawkowym i przełożona masą serowo-truskawkową, w której dodatkowo znajdują się kawałki tych niesamowitych owoców. Truskawkowo-śmietankowy krem Mascarpone ma delikatną piankową konsystencję, która w całości otula puszysty biszkopt, a całość wieńczy korona z soczystych truskawek. Tort ma mocno owocowy smak jest pyszny, lekki i cudnie pachnie truskawkami :-) 
Tort wyszedł mi dokładnie taki, jak sobie wymarzyłam. Cieszę się tym bardziej, że jest moim drugim tortem jaki w życiu samodzielnie wykonałam. 
To zakończenie roku szkolnego i bardzo dobre świadectwo mojego dziecka było inspiracją do wykonania takiego smakołyku :-)

Tort truskawkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca
Delikatny tort truskawkowy !!! 
Tort jest pyszny, lekki, puszysty, niezbyt słodki, pachnie i smakuje najpiękniejszą porą roku jaką jest lato. Dodatkowym atutem jest fakt, że znika z talerza w mgnieniu oka i wszystkich zjadaczy wprawia w pozytywne oszołomienie :-) 

Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Liczba kilokalorii w porcji: 240 
Tłuszcz na porcję: 10 g 
Węglowodany na porcję: 35 g 
Białko na porcję: 3 g 

Składniki: 

  Biszkopt: 
  • jajka (osobno żółtka i białka ): 6 
  • mąka (użyłam tortowej): 170 g 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
  • cukier: 170 g 
  • aromat śmietankowy: 1/3 
  • łyżeczki aromat waniliowy: 2-3 krople 
Do nasączenia: 
  • umyte i obrane truskawki: 150 g 
  • woda przegotowana, wystudzona: 8-10 łyżek 
Środek: 
  • schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 400 g 
  • serek Mascarpone: 250 g 
  • umyte i obrane truskawki: 600-700 g 
  • żelatyna: 6 łyżeczek 
  • aromat śmietankowy: 2-3 krople 
  • cukier wanilinowy: 1 łyżeczka 
  • cukier puder: 5-7 łyżek (dosładzamy według własnego gustu) 
Wykończenie: 

  • schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 250 g 
  • serek Mascarpone: 250 g 
  • umyte i obrane truskawki: 700-900 g 
  • cukier puder: 1-3 łyżki 
  • cukier wanilinowy: 2 łyżeczki 
  • galaretka truskawkowa (w proszku): 1/2 opakowania 

Przygotowanie:

Biszkopt: 
  • białka ubijam na sztywno i ciągle mieszając, dodaję stopniowo połowę cukru miksuję, aż masa będzie gęsta i lśniąca :-)



  • w drugiej misce żółtka ucieram z resztą cukru na jasną, kremową masę, dodaję aromaty, mieszam 
  • do białek dodaję żółtka i mieszam delikatnie łyżką 
  • mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam na jajeczną masę,mieszam delikatnie łyżką
  • ciasto przekładam do tortownicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno 
  • wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobiegu lub 180oC na funkcji góra-dół 
  • piekę przez około 50 minut, sprawdzić patyczkiem 
  • po wyjęciu z piekarnika odstawiam do całkowitego ostygnięcia


  • ostygnięty biszkopt kroję w poziomie dwa razy, aby uzyskać trzy krążki ciasta 
  • jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy, zamykam obręcz 
  • miksuję na mus 150 g truskawek, dodaję około 8-10 łyżek wody i mieszam


  • ciasto w tortownicy nasączam około 5-6 łyżkami truskawkowego musu


Środek: 
  • żelatynę sypię do rondelka i zalewam około 1/3 szklanki zimnej wody odstawiam, aby napęczniała
  • miksuję na mus 200 g truskawek, resztę kroję na kawałeczki



  • serek przekładam do miski, mieszam go łyżką, 
  • dodaję stopniowo mus z truskawek, mieszam łyżką na jednolitą masę, dodaję aromat, cukier wanilinowy, cukier puder, mieszam



  • śmietanę ubijam na sztywno 
  • żelatynę w rondelku podgrzewam, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko)


  • dodaję ją stopniowo do serka, cały czas mieszając


  • następnie dodaję śmietanę, mieszam łyżką


( ach ta masa - mniam !!! ) 
  •  na końcu dodaję pokrojone truskawki i mieszam


  • połowę kremu przekładam na ciasto w tortownicy, wyrównuję


  • przykrywam drugim krążkiem ciasta i nasączam go jak poprzednio




  • na wierzch wykładam resztę kremu, wyrównuję



  • ostatni krążek ciasta nasączam musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładałam mus kładę na krem



  • ciasto wstawiam na parę godzin do lodówki, aż stężeje - wstawiłam na całą noc i wykończyłam drugiego dnia 
Wykończenie: 
  • galaretkę truskawkową rozpuszczam w około 1/4 szklanki gorącej wody 
  • serek mieszam łyżką, dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i mieszam 
  • śmietankę ubijam na sztywno, mieszam z serkiem 
  • ciasto wyjmuję ostrożnie z tortownicy i przekładam na paterę 
  • gotowym kremem smaruję bok i wierzch tortu 
  • truskawki na koronę obieram i kroję w pionie 3 razy


  • układam je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi tortu, 
  • następnie smaruję je delikatnie galaretką, aby uzyskać ładny blask


  • resztę truskawek dzielę na pół i zdobię nimi dolną cześć tortu


             I tak narodziło się dzieło sztuki inspirowane małą cukierenką :-)





Trzymajcie się ciepło :-) 

Pyszności :-) 

Tagi: truskawki, śmietanka kremówka, serek mascarpone, galaretka truskawkowa;

7 komentarzy :


  1. Tort jest pyszny lekki, niezbyt słodki, pięknie pachnie truskawkami, doskonały na każdą okazję,
    gorąco polecam

    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka na podwieczorek

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zapach nie ma znaczenia - zapachem to juz trudniej skusić - smak można opisać - i zaraz zmysły wariują - szczególnie jak ktoś umie tak się wysławiać że aż serce wali z wrażenia -Aby wyczuć zapach trzeba być blisko i delektować się zapachem
    najłatwiej to opowiadać lub opisać -dodać zdjęcia dla efektu -Domownicy (rodzina )
    oni mają tę przyjemność uruchamiają wszystkie zmysły - i drżą z emocji
    by już za chwile przeżywać smak niebiański -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))