Pączki ptysiowe
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 lipca 2013 r. Smaczne pączki, które można przygotować w bardzo szybki sposób.
Są bardzo dobrym rozwiązaniem, gdy niezapowiedziani goście za drzwiami. Ponadto dobrze sprawdzają się na wszelkiego typu dziecięcych imprezach, bardzo szybko schodzą, trudno im się oprzeć :-)
Dla amatorów zdrowej kuchni polecam pączki ptysiowe z mąki orkiszowej.
Co prawda wygląd może nie jest najciekawszy, bo są ciemne ale zawartość -
samo zdrowie - polecam :-)
Pączki ptysiowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 lipca.
Idealne pączki ptysiowe!!!
Te pączki mają w sobie coś, co sprawia, że wielu z nas chętnie po nie sięga.
Dla mnie to fakt, że rozpływają się w ustach.
Są idealne do popołudniowej kawy.....:-)
Oceny: 4,8
Czas pieczenia: 5 min
Łączny czas: 25 min
Rozmiar porcji: 1 pączek
Składniki:
- mąka (użyłam tortowej): 400 g
- woda: 300 ml
- masło: 80 g
- jajka wiejskie od gospodyni: 3
- cukier: 2 łyżki
- cukier waniliowy: 1 łyżeczka
- olej do smażenia: ok. 0,5 l (zależy w jak dużym naczyniu będziesz smażyć pączki)
- cukier puder: do posypania
Przygotowanie:
- w garnku gotuję wodę z masłem i cukrem czekam, aż składniki się rozpuszczą
- wtedy jednym ruchem wsypuję do garnka mąkę oraz cukier waniliowy
- delikatnie podgrzewam garnek, dokładnie mieszając, ciasto powinno nieco wyschnąć
- po mniej więcej 3 minutach, gdy ciasto zacznie odklejać się od łyżki, zdejmuję garnek z ognia
- ciasto przekładam do miski
- gdy ciasto nieco wystygnie, wbijam do niego pojedynczo jajka, mieszam mikserem na gładką masę (za pierwszym razem tej czynności dokonywałam łyżką - odradzam, ponieważ składniki na początku nie chcą się połączyć, to była normalna orka!!! )
- z masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- w garnku o szerokim dnie rozgrzewam olej, sprawdzam jego temperaturę poprzez zanurzenie w nim kawałka ciasta: gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, to znaczy, że można smażyć pączki
- pączki wrzucam pojedynczo do tłuszczu i smażę około 5 minut
- usmażone pączki przekładam na kawałek papierowego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
- podaję z cukrem pudrem :-)
(źródło przepisu - "Pyszne 25" - Anna Starmach)
OdpowiedzUsuńPączki rozpływają się w ustach, są tak dobre, że trudno im się oprzeć....
Słodkości :-)