niedziela, 22 czerwca 2014

"Mini serniczki z truskawkami"

Mini serniczki z truskawkami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 czerwca 2014 r. Mini serniczki z truskawkami to bardzo eleganckie ciasteczka, które przypadną do gustu szczególnie amatorom truskawek i serników. Ich przyrządzanie jest czystą przyjemnością. Wszystko zaczyna się od spodu, który składa się z rozdrobnionych ciasteczek owsianych z dodatkiem masła i stopionej czekolady. Następnie kompozycja masy serowej, w oryginale mamy biały ser, ja dałam serek Philadelphia i serek
brzoskwiniowy Vitello, w proporcjach pół na pół, tutaj można improwizować i zawsze będzie pysznie. Masa serowa wzbogacona ekstraktem z wanilii pięknie pachnie. Całość zdobi truskawka, która jest bardzo wymowna w swej krasie, nadaje serniczkom uroku i rześkości. Potem już tylko pieczenie i gotowe ciasteczka możemy studzić. Po nocy spędzonej w lodówce nabierają cudownej konsystencji i dosłownie rozpływają się w ustach. Serowe babeczki kuszą nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Pieczone w papilotkach mają piękny kształt, a kontrast między brązem spodu, bielą masy serowej i czerwienią truskawki, cieszy nasze oczy i sprawia, że chciałoby się je pochłonąć jednym "haustem". Wielkość ciasteczek daje nam gwarancję, że zjemy tylko tyle, żeby zaspokoić apetyt. Mini serniczki z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca. Aksamitne mini serniczki z truskawkami! Wspaniały przepis na proste, lekkie i smaczne serniczki, idealne na lato 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 45 min 
Liczba porcji: 12 sztuk 
Rozmiar porcji: 1 serniczek 





Składniki: 

Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany:))
  • ciasteczka owsiane: 150 g 
  • serek Philadelphia: 250 g 
  • serek Vitello: 250 g 
  • cukier: 1/2 szklanki (można dać więcej lub mniej w zależności od słodyczy sera) 
  • mąka pszenna: 1 pełna łyżka 
  • białko jajka: 1 
  • truskawki: 6 

Przygotowanie:

  • serek Philadelphia i Vitello dzień wcześniej odsączam na sicie 
  • piekarnik nagrzewam do 175oC 
  • formę na muffiny wykładam papilotkami 
  • ciasteczka owsiane (użyłam Sante) kruszę, wykładam do papilotek, uklepuję
  • twaróg mieszam z cukrem, mąką i białkiem dodaję ekstrakt z wanilii
  • masę wykładam na ciasteczka
  • w środek wciskam połówkę truskawki
  • wstawiam do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 120oC 
  • piekę przez 25 minut wyjmuję z piekarnika i studzę
  • można jeść po wystudzeniu, ale najlepsze są po schłodzeniu w lodówce (są jednak tak pyszne, że różnie to bywa z tym etapem)

                                             Smacznego !!! 

Tagi: ciasteczka owsiane, serek Philadelphia, serek Vitello, truskawki;

Lato w pełni!

16 komentarzy:


  1. Smakują jak sernik, wyglądają jak babeczki, szybko się pieką - polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudowne!
    Już sobie wyobrażam, jak smakowały...
    A wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń

  3. smakowały przepysznie - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne. Takie akurat małe porcje. Wyglądają pysznie, więc skuszę się na jeden taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już po samym opisie uwielbiam:) Muszę koniecznie wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ,też piekłam niedawno .Czy w tle jest rzepak? .ale pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie! Chyba się skuszę, a ja w zamian zapraszam na jagodzianki :D

    OdpowiedzUsuń

  9. Ta pokusa jest uzasadniona :)))
    Już zaglądam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie Pani ciasta i potrawy -trzeba by było przechowywać w albumach - bo są bardzo wartościowe -pod względem smakowym- i robiące wrażenie na oczach -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))