poniedziałek, 23 czerwca 2014

"Wafelki kokosowe"

Wafelki kokosowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 czerwca 2014 r. Wafelki łączą w sobie lekkość wafla z egzotycznym kremem kokosowym i soczystą, owocową nutkę truskawki. Natychmiast zdobyły moje podniebienie i w przeciwieństwie do waniliowych, czy śmietankowych znanych z dzieciństwa, zyskały zupełnie nowy wymiar. To jest niewiarygodne, jak masa kokosowa przemienia je w istną mecyję. Krem jest tak pyszny, że trzeba uważać, aby nie wyjeść go łyżką. Warstwa truskawkowa wprowadza kwaskowatą, orzeźwiającą nutę i spory powiew lata. Nie będę ukrywać, przyjemnie się je zjada, wyszły naprawdę znakomite i długo nie zagrzały na paterze:)) Wafelki kokosowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 czerwca. Aksamitne wafelki kokosowe! Muszę jeszcze dodać, że tropikalna feeria zapachów, unosząca się wokół tych rarytasów jest fenomenalna :))) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 40 min Łączny czas: 1 godz. 
Liczba porcji: ok. 25 (w zależności jak się pokroi) 
Rozmiar porcji: 1 wafelek 





Składniki: 

Inspiracja i adaptacja - stąd :)) 
  • mleko kokosowe: 400 ml (1 puszka) 
  • wiórki kokosowe: 75 g 
  • likier kokosowy: 4 łyżki (lub 3 łyżki cukru pudru) 
  • biała czekolada: 100 g 
  • konfitura truskawkowa: 1 słoiczek 
  • suche wafle: 200 g 

Przygotowanie:



  • do garnka wlewam mleko kokosowe i doprowadzam do zagotowania 
  • dodaję wiórki kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję przez około 40 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż wiórki wchłoną całe mleko kokosowe, uważać aby pod koniec wiórki nie przywarły do dna (czas gotowania może się wydłużyć, trzeba obserwować wiórki) 
  • dodaję likier kokosowy i mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę, aby likier się zredukował (można odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na około 10 minut), jeśli nie dodajemy likieru, masę łączymy z cukrem pudrem 
  • zdejmuję masę z ognia i dodaję połamaną na kosteczki białą czekoladę 
  • mieszam, aż czekolada się rozpuści


  • masę dokładnie studzę, a później schładzam w lodówce (masę przygotowałam dzień wcześniej i schładzałam przez całą noc) 
  • w dniu podania schłodzoną masą smaruję wafelki 
  • dolną warstwę przekładam konfiturą truskawkową, a resztę masą kokosową 
  • smarować stronę wafli z głębszymi rowkami 
  • kroję i od razu można podawać


                              Smacznego!!! 


Tagi: mleko kokosowe, wiórki kokosowe, likier kokosowy, biała czekolada, konfitura truskawkowa, suche
wafle;

 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

6 komentarzy:


  1. Aby uzyskać prawidłową konsystencję kremu, bardzo ważne jest, aby wiórki wchłonęły mleko, tak naprawdę im dłużej będziemy gotować, tym lepiej - pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wafelki, a z kokosem szczególnie. Chętnie skradnę Twój przepis i zrobię, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne są <3 jadłabym cały czas :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne i proste lubie takie przepisy , niestety od kiedy muszę kupować tuniki dla puszystych przeszłam na dietę i odpuszczam słodkości

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))