Kokosanki
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 lipca 2013 r.Palma kokosowa w sanskrypcie to kalpa vriksha, co dosłownie tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".
W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna,
czyli "drzewo o tysiącu zastosowań".
Na wyspie Nicobar orzechy kokosowe używane były jako środek płatniczy :-) Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Owoc palmy kokosowej zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru oraz stanowi bogate źródło żelaza, witaminy C, jak i potasu. Kokos ogólnie kojarzy mi się ze słońcem, plażą, błękitną wodą czyli z tym, co kocham i chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach :-) Poza tym przywołuje smaki z dzieciństwa, szczególnie niezapomniane wakacje na Śląsku, gdzie specjalnie dla nas upieczono te właśnie słodziutkie i chrupiące ciasteczka. Głównym składnikiem kokosanek są wiórki kokosowe. Powstają one z białego i mięsistego miąższu palmy kokosowej, który po ugotowaniu jest wysuszony i starty. To połączenie wiórków, masła i cukru daje nam taki wspaniały efekt. Pierwszy raz je upiekłam i jestem bardzo zadowolona. Pachną w całym domu, idealne do filiżanki dobrej kawy. Są bardzo dobrą alternatywą na niespodziewanych gości :-)
Inspiracja i przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach.
Kokosanki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 lipca.
Aromatyczne ciastka kokosowe!!! Te małe ciasteczka to coś dla fanów kokosu.
Są kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, idealne do podjadania przy popołudniowej kawie :-)
Oceny: 4,9
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: 30 kokosanek
Rozmiar porcji: 1 kokosanka
Liczba kilokalorii w 100 g: 100
Węglowodany na 100 g: 50 g
Białko na 100 g: 5 g
Tłuszcz na 100 g: 5 g
Składniki (na 2 blachy):
- wiórki kokosowe: 250 g
- masło: 60 g
- cukier: 150 g
- sok z cytryny: 1 łyżka
- białka: 3
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka
Przygotowanie:
- najpierw rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC
- następnie masło wkładam do małego garnka i ogrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g cukru i czekam, aż całość się rozpuści
- do masła z cukrem dodaję wiórki, mieszam
- mieszanina będzie dość sypka, studzę ją
- białka ubijam na sztywno
- pod koniec ubijania dodaję stopniowo 50 g cukru, mąką i sok z cytryny
- 1/3 białek mieszam dokładnie z wiórkami, a resztę dodaję już stopniowo i mieszam delikatnie
- na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę małą łyżeczką
- trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka w piecu nieco urosną
- po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki gotowe
- studzę je na kratce z piekarnika
Smacznego !!!
Miłego dnia, trzymajcie się ciepło :-)
Tagi: wiórki kokosowe;
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka to kokosowa poezja.
Kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku.
Gorąco polecam.....
Serdeczności :-)
Uwielbiam kokosanki :) !
OdpowiedzUsuń
UsuńPrzepis jest banalnie prosty, więc obiekt uwielbienia jest w zasięgu ręki......
Pozdrawiam :-)
U mnie w domu tez popularne! :)
OdpowiedzUsuńZapach i smak to walory kokosanek
OdpowiedzUsuńmleczko kokosowe też można wykorzystać do wypieków prawda?
Smak dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuń
Usuńmój też :))