wtorek, 16 lipca 2013

"Placuszki z nutą bananową"

Placuszki z nutą bananową

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 lipca 2013 r.
Placuszki z nutą bananową to moja propozycja na drugie śniadanie. Szybkie do wykonania pełne smaku, pulchne, soczyste, wspaniale smakują z pyszną kawą i domowym sosem czekoladowym:-) 
Przepis na te placki znalazłam jakiś czas temu w książce "Pyszne 25" - A. Starmach, nieznacznie go zmodyfikowałam. 
Te wypieki to też podanie bananów w innej formie niż surowej, a przecież spożywanie tych owoców w każdej formie jest dla nas szalenie korzystne. Cenimy ich smak i wartości odżywcze takie jak potas, witaminę C, błonnik, który daje poczucie sytości i ogranicza spożycie przez nas innych, bardziej tuczących pokarmów. Są źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Zawierają również magnez, zwany minerałem antystresowym, który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Banany to najpopularniejsze owoce południowe w Polsce są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa banan, co oznacza palec. Bardzo podobają mi się ich synonimy: banan rajski, pizang, figa rajska, figa błogosławiona :-) Jeśli jesteście wielbicielami rajskich fig, zachęcam do wypróbowania tych smakołyków:)

Placuszki z nutą bananową Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 lipca
Delikatne placuszki z nutą bananową!!! 
Placuszki są zdrowe i sycące, mięciutkie, a dzięki temu, że występują tu rozgniecione banany nieco wilgotne w środku. Podczas smażenia unosi się wspaniały bananowy aromat, będący gwarantują na słodki poranek, a tym samym cały dzień. Czyż nie brzmi to kusząco??? 

Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: dla 4 osób


Składniki: 

  • mąka (użyłam tortowej): 150 g 
  • mąka orkiszowa: 150 g 
  • mleko: 150 g 
  • jajka wiejskie od gospodyni: 2 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
  • cukier waniliowy: 1 łyżeczka 
  • cukier brązowy: 50 g 
  • banany: 3 
  • wiórki kokosowe: 2 łyżki 
  • olej: do smażenia 
Sos: 
  • gorzka czekolada: 1 tabliczka (100 g) 
  • śmietanka kremówka 30%: 50 ml 

Przygotowanie:

  • do miski dodaję przesianą mąkę, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wszystkie składniki mieszam mikserem na gładką masę 
  • banany obieram i rozgniatam widelcem, dodaję do masy 
  •  z przygotowanej masy smażę placuszki na odrobinie oleju



  • czekoladę kroję na małe kawałeczki 
  • w małym garnku gotuję śmietankę, dodaję do niej czekoladę podgrzewam przez chwilę, a następnie odstawiam i czekam na połączenie składników 
  • placuszki podaję z sosem czekoladowym i wiórkami kokosowymi



                                              Buon appetito !!! 


 Tagi: banany, wiórki kokosowe, czekolada deserowa, brązowy cukier;

 Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze:


  1. Polane domowym sosem czekoladowym, oprószone wiórkami kokosowymi stanowią idealną propozycję na wakacyjne, leniwe śniadanie......

    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, pycha!!!! jadłam je i myślę, że są nie do przebicia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że smakowały, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))