poniedziałek, 15 lipca 2013

" Kokosanki "

Kokosanki

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 lipca 2013 r.
Palma kokosowa w sanskrypcie to kalpa vriksha, co dosłownie tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". 
W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, 
czyli "drzewo o tysiącu zastosowań". 
Na wyspie Nicobar orzechy kokosowe używane były jako środek płatniczy :-) Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Owoc palmy kokosowej zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru oraz stanowi bogate źródło żelaza, witaminy C, jak i potasu. Kokos ogólnie kojarzy mi się ze słońcem, plażą, błękitną wodą czyli z tym, co kocham i chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach :-) Poza tym przywołuje smaki z dzieciństwa, szczególnie niezapomniane wakacje na Śląsku, gdzie specjalnie dla nas upieczono te właśnie słodziutkie i chrupiące ciasteczka. Głównym składnikiem kokosanek są wiórki kokosowe. Powstają one z białego i mięsistego miąższu palmy kokosowej, który po ugotowaniu jest wysuszony i starty. To połączenie wiórków, masła i cukru daje nam taki wspaniały efekt. Pierwszy raz je upiekłam i jestem bardzo zadowolona. Pachną w całym domu, idealne do filiżanki dobrej kawy. Są bardzo dobrą alternatywą na niespodziewanych gości :-) 
Inspiracja i przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach.

Kokosanki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 lipca
Aromatyczne ciastka kokosowe!!! Te małe ciasteczka to coś dla fanów kokosu. 
Są kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, idealne do podjadania przy popołudniowej kawie :-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: 30 kokosanek
Rozmiar porcji: 1 kokosanka 

Liczba kilokalorii w 100 g: 100 
Węglowodany na 100 g: 50 g 
Białko na 100 g: 5 g 
Tłuszcz na 100 g: 5 g 


Składniki (na 2 blachy): 

  • wiórki kokosowe: 250 g 
  • masło: 60 g 
  • cukier: 150 g 
  • sok z cytryny: 1 łyżka 
  • białka: 3 
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka 

Przygotowanie:

  • najpierw rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC 
  • następnie masło wkładam do małego garnka i ogrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g cukru i czekam, aż całość się rozpuści 
  • do masła z cukrem dodaję wiórki, mieszam


  • mieszanina będzie dość sypka, studzę ją


  • białka ubijam na sztywno 
  • pod koniec ubijania dodaję stopniowo 50 g cukru, mąką i sok z cytryny 
  •  1/3 białek mieszam dokładnie z wiórkami, a resztę dodaję już stopniowo i mieszam delikatnie 
  •  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę małą łyżeczką



  • trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka w piecu nieco urosną 
  •  po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki gotowe


  • studzę je na kratce z piekarnika




                                                   Smacznego !!! 

                                   Miłego dnia, trzymajcie się ciepło :-) 

     Tagi: wiórki kokosowe;

 Z dziećmi i dla dzieci

7 komentarzy :


  1. Te ciasteczka to kokosowa poezja.
    Kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku.
    Gorąco polecam.....
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi

    1. Przepis jest banalnie prosty, więc obiekt uwielbienia jest w zasięgu ręki......
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. U mnie w domu tez popularne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapach i smak to walory kokosanek
    mleczko kokosowe też można wykorzystać do wypieków prawda?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))