Tort czereśniowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 lipca 2013 r.Czereśnie - symbole lata, owoce te lubią chyba wszyscy, zarówno te najsmaczniejsze prosto z drzewa, jak i podane w cieście, dżemie czy kompocie. Warto je spożywać przede wszystkim w sezonie, wtedy mają najwięcej składników odżywczych. Owoce te zawierają potas, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B 5, wspomagającą leczenie artretyzmu. Są magazynem witaminy A i C, a dzięki obecności bioflawonoidów są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Nazwa czereśnia pochodzi od starożytnego miasta Cerasus (obecna Giresun w Turcji), skąd rzymski wódz Lukullus przywiózł na zachód pierwsze okazy tej rośliny. Owoce te mają
szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, świetnie komponują się w konfiturach, napojach, winach, oraz oczywiście w deserach. Mój torcik przygotowałam na swoje urodziny. To jest najpyszniejszy tort, jaki w życiu jadłam. Może dlatego, że jest pierwszym tortem samodzielnie wykonanym przeze mnie i ma wartość sentymentalną, a może właśnie dlatego, że waniliowy biszkopt tworzy symfonię smaków z czereśniami skąpanymi w śmietankowej masie z kawałkami czekolady....????
Polecam na różne okazje.
Tort czereśniowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 czerwca.
Aromatyczny tort czereśniowy!!! Jest to wspaniały letni tort z galaretką i dużą ilością soczystych owoców otulonych pysznym kremem straciatella:-)
Oceny: 5,0
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Biszkopt:- jajka (osobno żółtka i białka): 6
- mąka tortowa: 100 g
- mąka orkiszowa: 70 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier drobny do wypieków: 170 g
- aromat waniliowy: 1/3 łyżeczki
- woda: 2/3 szklanki
- syrop malinowy lub wiśniowy: 3 łyżki
- schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 500 g
- kwaśna śmietana 12 %: 100 g
- likier wiśniowy: 100 ml
- cukier puder: 50 g
- żelatyna: 6 łyżeczek
- cukier wanilinowy: 1 opakowanie
- poszatkowana gorzka czekolada lub mleczna jak wolicie: 100g
- czereśnie umyte i wypestkowane: 400 g
- sok z cytryny: 1 łyżka
- schłodzona śmietanka kremówka 30 % lub 36 %: 250 g
- poszatkowana gorzka czekolada lub jak wolicie mleczna: 50 g
- cukier puder: 2-3 łyżeczki
- czereśnie umyte i wypestkowane: około 500-600 g
- galaretka truskawkowa: 1 opakowanie
- cała czereśnia: 1
Przygotowanie:
Biszkopt:
Inspiracja i przepis pochodzą z małej wielkiej cukierenki nieznacznie zmodyfikowane :-)
Tagi: czereśnie, aromat waniliowy, syrop wiśniowy, śmietanka kremówka, likier wiśniowy, gorzka czekolada, galaretka truskawkowa;
- Białka ubijam na sztywno i ciągle mieszając, dodaję stopniowo połowę cukru.Miksuję, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- W drugiej misce żółtka ucieram z resztą cukru na jasną kremową masę.
- Dodaję aromat, mieszam.
- Do białek dodaję żółtka, mieszam delikatnie łyżką.
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam na jajeczną masę, mieszam delikatnie łyżką.
- Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 23-24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobiegu (na funkcji góra-dół 180oC). Piekę przez około 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do całkowitego ostygnięcia. W celu uzyskania równego biszkoptu przewracam go dnem do góry. Ostygnięty biszkopt kroję w poziomie dwa razy, uzyskuję 3 krążki ciasta.
- Jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz).
- Syrop mieszam z wodą i 1/3 nasączam ciasto w tortownicy.
- Żelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem wanilinowym.
- Śmietanę 12 % mieszam z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodaję letnią żelatynę i mieszam.
- Następnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką.
- Na końcu dodaję poszatkowaną czekoladę i delikatnie mieszam.
- Na ciasto w tortownicy przekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam połowę czereśni (czyli 200 g).
- Przykrywam kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę czereśni (200 g).
- Przykrywam ostatnim krążkiem ciasta, nasączam i nakładam pozostały krem.
- Wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki ( włożyłam na noc i skończyłam na drugi dzień ).
- Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody i odstawiam, aż galaretka zacznie tężeć.
- Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję czekoladę i mieszam. Smaruję nią boki tortu i trochę wierzch przy brzegach, resztę zostawiam do ozdobienia kopułki z czereśni.
- Czereśnie układam na wierzchu tortu i polewam je tężejącą galaretką.
- Wierzch dekoruję śmietanką z czekoladą i całą czereśnią.
Smacznego !!!
Tagi: czereśnie, aromat waniliowy, syrop wiśniowy, śmietanka kremówka, likier wiśniowy, gorzka czekolada, galaretka truskawkowa;
OdpowiedzUsuńTorcik wymaga trochę pracy ale efekt końcowy
wieńczy trud.
Pyszności :-)
Uwielbiam czereśnie, więc w smaku tego tortu z pewnością zakochałabym się od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuń
UsuńJestem pewna, że tak właśnie by było.
Dziękuję za komentarz, udanych wypieków :-)
Jak zawsze ma Pani rację -Tort musi być wyjątkowy -ciekawe czy dżem czereśniowy byłby odpowiedni do wykonania tortu -czy to muszą być czereśnie w całości -Mamy czereśnie ale tylko majowo czerwcowe( do 10 czerwca) -Na tych późniejszych jest owoców tylko garstka -Przepraszam czy z dzikich czereśni też moze być tort -(drobniutkie owoce)Po przeczytaniu treści wydaje mi się że czereśnie muszą być w całości -a w kremie likier wiśniowy - smak czereśni trochę podobny do wiśni -To musi być bajka w ustach - czyli efekt zakochania murowany-
OdpowiedzUsuń