maja 21, 2014

"Brioszka z budyniem do odrywania"

Print Friendly and PDF

Brioszka z budyniem do odrywania


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 maja 2014 r. Duża brioche, złożona z 12 napełnionych masą budyniową i dżemem truskawkowym kulek, prezentuje się bajecznie i nie sposób się jej oprzeć. Mięciutkie, puszyste, idealne do odrywania bułeczki znikają jeszcze ciepłe. Sprawiają, że jestem ich ogromną fanką. Już będąc w piekarniku kuszą niebiańskim aromatem. Prawdziwe pachnące masło, mleko, jajka, nuta drożdżowa, wanilia i truskawki, aż trudno uwierzyć, że takie proste składniki mogą stworzyć coś tak pysznego??? Ukoronowaniem dzieła jest polewa z sosu waniliowego, która zgłębia waniliowy smak. Wszystko fantastycznie się przenika, tworząc jedną z najbardziej
aromatycznych drożdżówek:)))
Brioszka z budyniem do odrywania Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 maja. Złocista brioszka z budyniem do odrywania! Odrywanie pojedynczych bułeczek daje mnóstwo radości, która utrzymuje się dopóty, dopóki buła jest w zasięgu :))) 

Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 2 godz. i 20 min 
Czas pieczenia: 30 min 
Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Liczba porcji: 12 bułeczek
Rozmiar porcji: 1 bułeczka  

Składniki: 

Inspiracją był przepis pochodzący stąd :)))

Ciasto:

  • mąka pszenna tortowa (użyłam Lubelli): 370 g 
  • drobny cukier: 50 g 
  • świeże drożdże: 50 g 
  • sól morska: 1 łyżeczka 
  • ciepłe mleko: 100 ml 
  • jajka: 3 
  • miękkie masło: 170 g 

Dodatki: 

  • gęsty dżem truskawkowy: 12 łyżeczek 
  • budyń waniliowy: 12 łyżeczek (1/2 paczki - 20 g) 
  • roztrzepane jajko: 1

Sos waniliowy: 

  • śmietanka kremowa 30%: 1/2 szklanki 
  • biała czekolada: 50 g (1/2 czekolady) 
  • ziarenka z laski wanilii: 1 laska (może być 1 łyżeczka pasty waniliowej) 

Przygotowanie:

  • najpierw gotuję budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 
  • z drożdży robię rozczyn - mieszam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki 
  • do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka 
  • mieszam składniki drewnianą łyżką (można mieszadłem miksera) wyrabiam ręką przez 10 minut (lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera) 
  • następnie dodaję miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami 10 minut (można miksować 5 minut) 
  • na koniec ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki i boków miski 
  • przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia 
  • tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia 
  • wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części i formuję placki 
  • w środek wkładam 1 łyżeczkę dżemu i 1 łyżeczkę przestudzonego budyniu, zlepiam brzegi i formuję kulkę układam w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej

Brioszka z budyniem do odrywania

  • odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem

    Brioszka z budyniem do odrywania













  • wstawiam do nagrzanego piekarnika 
  • piekę przez 30 minut do zrumienienia mniej więcej w połowie pieczenia sprawdzam stopień zrumienienia wierzchu, gdyby mocno się zezłocił, uchylić piekarnik i szybko położyć na bułce kawałek folii aluminiowej 
  • po upieczeniu od razu wyjmuję bułkę z piekarnika, po 15 minutach zdejmuję obręcz z formy i studzę jeszcze przez kilkanaście minut

Brioszka z budyniem do odrywania


Sos waniliowy:
 

  • do małego rondelka wlewam śmietankę kremową 30%, dodaję połamaną na kosteczki białą czekoladę oraz wyłuskane ziarenka wanilii podgrzewam na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi sos studzę i polewam nim Brioche 
  • odłamuję kawałki bułki, kiedy jeszcze ciepła:))

Brioszka z budyniem do odrywania


Brioszka z budyniem do odrywania


Brioszka z budyniem do odrywania

         
Brioszka z budyniem do odrywania


Brioszka z budyniem do odrywania

Brioszka z budyniem do odrywania

Brioszka z budyniem do odrywania

Bon Appetit!!! 


Tagi: świeże drożdże, dżem truskawkowy, budyń waniliowy, śmietanka kremowa 30%, biała czekolada, 
          laska wanilii; 

 

6 komentarzy:


  1. To jest puszyste, pachnące wanilią drożdżowe ciasto do odrywania, świetne jako propozycja na drugie śniadanie, do szkoły, pracy, a może na majówkę ???

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Brioszki uwielbiam, choć do tej pory robiłam tylko z powidłami i nutellą. Twoja wersja zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

  3. budyń z dżemem truskawkowym świetnie się uzupełniają - polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co napiszę komentarz , to mi go gdzieś wcina!
    Pysznie Ci się upiekła brioszka, ale bułeczki z czereśniową konfiturą i skórką pomarańczową zrobiłaś wybitne.
    Ciasto drożdżowe, to moje ulubione i będę je piec do końca świata i jeden dzień dłużej,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  6. Ja też tak mam, uwielbiam to ciasto, chyba dlatego, że już za pierwszym razem super się udało. Zagniatam rękoma, to jest może trochę męczące ale efekt, poza tym moi domownicy uwielbiają wszystkie drożdżowe wypieki, co daje mi dodatkową satysfakcję. Serdecznie Cię Bożenko pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger