sierpnia 30, 2013

"Piszinger"

Print Friendly and PDF

Piszinger


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 sierpnia 2013 r. Do tej pory słowo piszinger brzmiało dla mnie obco. Teraz już wiem, że są to po prostu wafle przekładane różnego rodzaju kremami. U nas w domu były to andruty przekładane masą cytrynową. Mój piszinger to połączenie wafli, kremu czekoladowego i wiórków kokosowych, otulone nutą koniaku. To ciasto wykonuje się bardzo szybko, a w lodówce można je przechowywać nawet tydzień i dodam, że z każdym dniem staje się coraz lepsze. Inspiracją do przygotowania tej słodyczy była książka pod tytułem "Pyszne 25". Piszinger Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 sierpnia. Kokosowo-czekoladowy piszinger! Ciasto jest bardzo czekoladowe, a wiórki i nuta koniaku dodatkowo wzbogacają jego niepowtarzalny smak. Oceny: 4,7 Czas
przygotowania: 20 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 25 min Liczba porcji: 6-8 osób Rozmiar porcji: 1 średni kawałek Liczba kilokalorii w 100 g: 345 Węglowodany na 100 g: 74,9 g Białko na 100 g: 9,2 g Tłuszcz na porcję: 1,2 g

Składniki: 

  • masło (używam Lurpak): 2 kostki (400 g) 
  • cukier: 300 g 
  • żółtka: 5 
  • gorzkie kakao: 120 g 
  • andruty: 10 
  • koniak: 2 łyżki 
  • wiórki kokosowe: 50 g 

Przygotowanie:

  1. Cukier wsypuję do rondelka, dodaję odrobinę wody (tak aby jedynie przykryła cukier), doprowadzam do zagotowania. 
  2. Stopniowo dodaję masło, czekam, aż się rozpuści, zdejmuję garnek z ognia i lekko studzę. 
  3. Do cukru wbijam pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. 
  4. Do jednolitej masy dodaję kakao i odrobinę koniaku - i gotowe. 
  5. Andrut smaruję masą, przekładam andrutem, smaruję masą i tak do końca. Kremem smaruję również wierzch i boki. Górę posypuję wiórkami kokosowymi. Mniam!!!






                                                     Serdeczności! 

Tagi: kakao, andruty, koniak, wiórki kokosowe;

1 komentarz:


  1. Piszinger, wafle, andruty - jakkolwiek byśmy ich nie nazwali, to zawsze chodzi o te same pyszne słodkości:-)
    Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger