Piszinger
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 sierpnia 2013 r. Do tej pory słowo piszinger brzmiało dla mnie obco. Teraz już wiem, że są to po prostu wafle przekładane różnego rodzaju kremami. U nas w domu były to andruty przekładane masą cytrynową. Mój piszinger to połączenie wafli, kremu czekoladowego i wiórków kokosowych, otulone nutą koniaku. To ciasto wykonuje się bardzo szybko, a w lodówce można je przechowywać nawet tydzień i dodam, że z każdym dniem staje się coraz lepsze. Inspiracją do przygotowania tej słodyczy była książka pod tytułem "Pyszne 25". Piszinger Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 sierpnia. Kokosowo-czekoladowy piszinger! Ciasto jest bardzo czekoladowe, a wiórki i nuta koniaku dodatkowo wzbogacają jego niepowtarzalny smak. Oceny: 4,7 Czas
przygotowania: 20 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 25 min Liczba porcji: 6-8 osób Rozmiar porcji: 1 średni kawałek Liczba kilokalorii w 100 g: 345 Węglowodany na 100 g: 74,9 g Białko na 100 g: 9,2 g Tłuszcz na porcję: 1,2 g
Składniki:
- masło (używam Lurpak): 2 kostki (400 g)
- cukier: 300 g
- żółtka: 5
- gorzkie kakao: 120 g
- andruty: 10
- koniak: 2 łyżki
- wiórki kokosowe: 50 g
Przygotowanie:
- Cukier wsypuję do rondelka, dodaję odrobinę wody (tak aby jedynie przykryła cukier), doprowadzam do zagotowania.
- Stopniowo dodaję masło, czekam, aż się rozpuści, zdejmuję garnek z ognia i lekko studzę.
- Do cukru wbijam pojedynczo żółtka, cały czas mieszając.
- Do jednolitej masy dodaję kakao i odrobinę koniaku - i gotowe.
- Andrut smaruję masą, przekładam andrutem, smaruję masą i tak do końca. Kremem smaruję również wierzch i boki. Górę posypuję wiórkami kokosowymi. Mniam!!!
Tagi: kakao, andruty, koniak, wiórki kokosowe;
OdpowiedzUsuńPiszinger, wafle, andruty - jakkolwiek byśmy ich nie nazwali, to zawsze chodzi o te same pyszne słodkości:-)
Pozdrawiam....