lutego 12, 2014

"Kaczka nadziewana jabłkami"

Print Friendly and PDF

Kaczka nadziewana jabłkami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 lutego 2014 r. Kaczki były bardzo cenione w starożytnym Rzymie. Rzymianie przepadali za potrawami z tych ptaków, uważali nawet, iż kacze mięso ma właściwości lecznicze. Kaczka nadziewana jabłkami jest symbolem polskiej kuchni, jej tradycja sięga czasów Rzeczpospolitej Obojga
Narodów. W przepisach z XIX wieku można przeczytać, że "Młode Kaczki"podają się pieczone, nadziane całymi jabłkami, między które można włożyć majeranki. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany, bo jabłka są pokrojone na ćwiartki ale majeranek i estragon dominują. Obecność jabłek sprawia, że mięso jest soczyste, nie wysusza się podczas pieczenia. Ponadto fantastycznie przenikają smaki mięsa i są pyszne. Kaczka jest idealnie upieczona, jest rumiana i chrupiąca. Kawałki mięsa wspaniale komponuje się z błyskawicznymi kluseczkami i żurawiną. Mówiąc o kaczce, nie sposób pominąć tematu tłuszczu, który się wytapia podczas pieczenia. Warto go zlać do słoiczka i przechowywać w lodówce, bo świetnie nadaje się do smażenia różnych mięs i jako dodatek do sosów - nadaje potrawom niesamowitego smaku. Kaczka nadziewana jabłkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lutego. Rumiana kaczka nadziewana jabłkami! Kruchutkie i pachnące ziołami mięso, rozpływa się w ustach :-)
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 2 godz. i 30 min Łączny czas: 14 godz. i 30 min 
 Liczba porcji: 2-4

 


Składniki: 

Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany:-) 
  • kaczka: ok. 2 kg 
  • suszony estragon: 1 łyżka 
  • suszony majeranek: 1 łyżka 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • kwaśne jabłko ze skórką: 1 i 1/2 
Dodatki: 
  • gotowa żurawina: 1 słoiczek 
  • sok malinowy (syrop) lub konfitura malinowa: 2-3 łyżki 
Błyskawiczne kluseczki do pieczeni: 
  • jajka: 3 
  • gęsta śmietana 18% lub 12 %: 1/2 szklanki (125 ml) 
  • maka pszenna: 1 szklanka (250 ml) 
  • sól morska: szczypta 

Przygotowanie:

Kaczka: 
  • mrożoną kaczkę rozmrażam, wkładając ją do lodówki na 24 godziny, po rozmrożeniu wyjmuję z wnętrza kaczki woreczek z podrobami (podroby w tym przepisie nie będą wykorzystane) 
  • kaczkę nacieram solą, pieprzem, majerankiem i estragonem 
  • do środka kaczki wkładam 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi 
  • otwór spinam wykałaczkami (można zaszyć nicią kuchenną) 
  • kaczkę wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (maksymalnie można na całą dobę, można ją piec od razu) 
  • po wyjęciu z lodówki kaczkę ocieplam do temperatury pokojowej i przystępuję do pieczenia 
  • piekarnik nagrzewam do 230oC 
  • do brytfanny (można do żaroodpornego naczynia) układam kaczkę bezpośrednio na dnie, wstawiam do nagrzanego piekarnika bez pokrywki i piekę przez 1/2 godziny 
  • następnie zamykam garnek pokrywą, zmniejszam temperaturę do 180oC i piekę przez 2 godziny
  • wyjmuję kaczkę z garnka i od razu podaję 
  • odcinam udka, skrzydełka i piersi układam je na podgrzanych talerzach, polewam wytopionym tłuszczem z pieczonego mięsa 
  • kaczkę podałam z żurawiną wymieszaną z konfiturą malinową i kluseczkami 
Błyskawiczne kluseczki: 
  • do miski wbijam jajka, dodaję śmietanę (musi być kwaśna, za którymś razem dałam słodką i kluseczki nie wyszły :-)), przesianą mąkę i szczyptę soli, wszystko mieszam na gładką masę 
  • w dużym garnku gotuję wodę i solę, gdy woda wrze nabieram łyżeczką do herbaty ciasto i wkładam bardzo szybko do wrzątku po włożeniu ostatniej porcji ciasta, czekam 5-10 sekund i od razu odcedzam na sicie kluseczki 
  • są gotowe do podania - mi się wydaje, że to one właśnie nadają wyjątkowy charakter potrawie, bo są wspaniałe


                                              Mniam !!! 


Tagi: kaczka, estragon, majeranek, kwaśne jabłko, żurawina, konfitura malinowa, kluseczki;

3 komentarze:


  1. Zapewniam, że zapach unoszący się podczas pieczenia kaczki jest najbardziej kuszącym obiadowym aromatem, jaki można sobie wymarzyć.
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczuszka pyszna, a te kluseczki....:-)))))mniaaaaam
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Też uwielbiam kaczkę w tej postaci - cieszę się, że smakowała.
      Moc serdeczności :))

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger