Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 23 czerwca 2013 r.Tę zupę przygotowałam z dwóch powodów.
Po pierwsze podczas szperania w internecie znalazłam bardzo ciekawą recepturę, a po drugie z sentymentu do kalafiora.
Warzywo to ma moc składników przyjaznych organizmowi takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2 oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy.
I pomyśleć, że większość tych składników uwalnia się dopiero podczas gotowania i następnie jest wchłonięta przez układ pokarmowy człowieka.
Właśnie dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki.
Ponadto kalafior jest bogaty w sulforan, którego funkcją jest pobudzanie enzymów zwalczających raka. Warzywo to podobno przywędrowało do nas z Włoch za sprawą królowej Bony Sforza.
Wersja kalafiorowej z kurczakiem jest znakomita zarówno dla dorosłych jak i małych dzieci.
Moja córka ją uwielbia.
Duża ilość warzyw, kalafiora i mielonej podsmażonej piersi z dodatkiem fantastycznych przypraw sprawia, że zupa ma ciekawy smak i aromat.
Jeśli chodzi o nasiona kopru włoskiego, kupiłam je w aptece.
Mają dość duże rozmiary dlatego proponuję je rozetrzeć w moździerzu, pokruszyć lub zmielić w młynku na proszek.
Jeszcze jedno - zupę dobrze jest przygotować wcześniej, ponieważ dopiero na drugi dzień po podgrzaniu ujawnia się pachnący koper włoski, kmin, a kurkuma sprawia, że zupa jest słoneczna i aromatyczna :-) Przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany, zmieniłam trochę sposób wykonania.
Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca.
Wiosenna zupa kalafiorowa z kurczakiem!!!
Każdy z nas lubi wiosnę, bo kojarzy nam się ona z przebudzeniem, wszystko rozkwita, a świat z dnia na dzień staje się piękniejszy. Tak też jest w przypadku tej zupy, która jest wiosną w garnku:-)
Kalafiorowa to smak dzieciństwa, zapach unoszący się w kuchni, ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinne spotkania. Jest tysiąc powodów, by ją przygotować i jeść.....:-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
Łączny czas: 50 min
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 80
Węglowodany na porcję: 9
Białko na porcję: 3 g
Tłuszcz na porcję: 3 g
Składniki:
- marchewka: 1
- pietruszka: 1
- por: kawałek
- cebula: 1
- czosnek: 1 ząbek
- ziemniaki: 350 g
- różyczki kalafiora: 450 g
- natka pietruszki: 3 gałązki
- nasiona kminu rzymskiego: 1 łyżeczka
- kurkuma w proszku: 1 łyżeczka
- nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka
- szafran: kilka nitek
- masło klarowane, olej lub oliwa: 1 łyżka
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
- mielone mięso drobiowe: 1 podwójna pierś kurczaka, zmielona w maszynce do mielenia mięsa
- natka pietruszki: do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
- najpierw gotuję wywar z jarzyn: do garnka wkładam obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz dodaję nasiona kminu rzymskiego, kopru włoskiego, nitki szafranu wlewam 6 szklanek wody źródlanej i doprowadzam do wrzenia
- gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut
- w międzyczasie różyczki kalafiora wykładam na sitko i przelewam ciepłą wodą
- ziemniaki obieram, kroję w kostkę, płuczę zimną wodą
- na patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, aby ją zeszklić, co jakiś czas mieszając dodaję kurkumę, mieszam i po chwili smażenia dodaję zmieloną pierś, doprawiam solą i pieprzem
- mięso dokładnie obsmażam z każdej strony po usmażeniu zawartość patelni przenoszę do dużego garnka
- z bulionu wyławiam pora i gałązki natki
- cały bulion razem z resztą warzyw przelewam do garnka z kurczakiem i gotuję
- wkładam różyczki kalafiora i ziemniaki i ponownie doprowadzam do zagotowania
- przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień do minimum i gotuję do miękkości warzyw około 20-22 minut
- posypuję natką pietruszki i podaję
Serdeczności.....
Bawcie się dobrze :-)
Tagi: marchewka, pietruszka, por, cebula, czosnek, różyczki kalafiora, nasiona kminu rzymskiego, kurkuma, nasiona kopru włoskiego, nitki szafranu,mięso drobiowe;
OdpowiedzUsuńZupa jest kwintesencją warzyw, ciekawych przypraw i kurczaka. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, moje kubki smakowe były zachwycone....
Serdeczności...
Bawcie się dobrze :-)