czerwca 29, 2013

" Ciasto toffi-wyśmienite "

Print Friendly and PDF

Ciasto toffi-wyśmienite

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 29 czerwca 2013 r.
Ciasto bez pieczenia, niezwykle delikatne, nie za słodkie o wyśmienitym smaku. 
Nie sposób mu się oprzeć, koniecznie do wypróbowania. 
Krakersy i herbatniki przekładane kremem budyniowym oraz kremem toffi, posypane startą czekoladą. Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy. 
Trzeba jednak pamiętać o jednym - koniecznie należy je przygotować z dość dużym wyprzedzeniem. 
Tylko wtedy ciasteczkowe warstwy odpowiednio zmiękną i ciasto da się ładnie pokroić. 
Inaczej klęska murowana...:-( 
Jeśli chcemy je podać w niedzielne popołudnie najlepiej przygotowania rozpocząć już we środę, a najpóźniej w czwartek rano :-) 
Ten przepis otrzymałam od znajomej.

Ciasto toffi-wyśmienite Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 czerwca
Wyśmienite ciasto toffi!!! 
To ciasto jest jak dobre wino im starsze, tym lepsze :-) 
Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy..... 

Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Liczba kilokalorii w 100 g: 290 

Składniki: 

  • herbatniki Petit Beurre: 5 opakowań 
  • krakersy: 1 opakowanie 
Masa budyniowa: 
  • mąka krupczatka: 1 szklanka 
  • cukier puder: 1/2 szklanki 
  • żółtka: 4 
  • mleko: 1 litr 
  • masło: 1 kostka 
Masa karmelowa: 
  • kajmak: 1 puszka (510 g) 
Masa śmietanowa: 
  • śmietana kremówka: 1/2 litra 
  • cukier puder: 2 łyżki 
  • śmietan-fix: 2 opakowania 

 Przygotowanie:

Masa budyniowa: 
  1. Masło gotuję z mlekiem.
  2. Ucieram żółtka z cukrem i mąką. 
  3. Do utartej masy powoli wlewam gorące mleko (nie odwrotnie!!!), całość gotuję - musi zgęstnieć jak budyń. 
Masa śmietanowa: 
  1. Śmietanę ubijam z cukrem, aby się lepiej trzymała można dodać śmietan-fix. 
  2. Na prostokątną blachę o wymiarach 25*36 cm wykładam w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń, warstwę herbatników (przygniatam, żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę. 
  3. Wierzch posypuję tartą czekoladą. 

 Smacznego !!!



                                                       Jeszcze raz kolejne warstwy ciasta:
                                                                       herbatniki
                                                                  masa budyniowa
                                                                       herbatniki
                                                                       masa toffi
                                                                       krakersy
                                                             masa z bitej śmietany
                                                      tarta czekolada ( użyłam gorzkiej )

 Tagi: herbatniki Petit Beurre, krakersy, kaimak, kremówka;

 Serdeczności....

 Bawcie się dobrze :-)

6 komentarzy:


  1. Herbatniki i krakersy przekładane kremem budyniowym, toffi, zwieńczone masą śmietanową, przysypane tartą czekolada deserową.
    Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje....

    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem łasuchem i takie delicje robią na mnie wrażenie -I dlatego odczuwam wrażenie że takich ludzi je wykonujących powinno się nosić na rękach -tak jak w bajkach -Pani wkłada w swoje pracę całe swoje serce -Kuszące -apetyczne są słowa wyśmienite -Życzę jak najmilszych wrażeń życzę-szczęśliwego dnia pełnego najmilszych niespodzianek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za takie ciepłe słowa, które pobudzają do działania.
      Wszystkiego dobrego,
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Czy Pani zauważyła w jakich świat jest kolorach .Gdy człowiek się cieszy-?-Przecież wartość serca-to coś wyjątkowego-niepowtarzalnego-Talent sam w sobie nie jest -
    Coś go inspiruje -Może miłość (melancholia)Do kogoś bliskiego)Proszę zawsze pomyśleć jak cudownie kwitną kwiaty -te z wiosennych tęsknot za ciepłem-Jak raduje wiosna-gromadę ptasząt -Co one wyśpiewują ?-Nie znam mowy ptaków-ale znam mowę serca gdy ono się cieszy-Proszę obudzić się rano i świtem przejrzeć się -w porannej rosie-utworzonej wschodzącym słońcem--To takie zwierciadło -ukazujące promienność cery twarzy-Zauważyć ją można w wyobraźni-wspominając -uroki wiosny -gdy ona jest -O ile łatwiej -wykonywać -pracę - pieczenie ciast -dekorowanie -Gdy człowiek marzy -Nie zapominając o składnikach -jakie ma dodać do potrawy czy do ciasta-tortu--itp-Szczęśliwych chwil życzę -Na przekór szarościom- deszczowego dnia -

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem facetem ale gdy czytam Pani opisy pod swoimi potrawami -pod przepisami jak przygotować ciasto i ogólnie tak o życiu To mnie takie słowa wzruszają -
    Jaki z Pani jest wrażliwy człowiek -pełny serca- Dlatego piecze Pani takie cudowności delicje i inne - Serce pełne zalet - Proszę niech Pani serce zawsze będzie radosne i szczęśliwe -pełne słońca-Przepraszam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis pochodzi stąd: http://wielkiezarcie.com/recipes/30003482?opinionspage=3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger