wtorek, 2 lipca 2013

" Cannelloni z kukurydzą i groszkiem "

Cannelloni z kukurydzą i groszkiem

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 2 lipca 2013 r. Makaron to świetne pożywienie dla osób, które starają się odżywiać nowocześnie i zdrowo, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a dużo skrobi i witamin. 
Można z niego przyrządzać bardzo różnorodne potrawy. 
Szybkie dania na co dzień i eleganckie na specjalne okazje. 
Nic dziwnego, że zrobił taką karierę na całym świecie. 
W ostatnim czasie moją uwagę zwrócił makaron cannelloni i właśnie dlatego postanowiłam poeksperymentować w kuchni z tym właśnie produktem.  
Grube rurki nafaszerowałam mielonym mięsem z kukurydzą i groszkiem skąpanymi w sosie ze świeżych pomidorów, otuliłam pysznym sosem beszamelowym, a całość zwieńczyłam żółtym serem i zapiekłam.  
W wyniku testowania, sondowania, sprawdzania ulubionych smaków otrzymałam danie o wyśmienitym smaku i doskonałym efekcie. 
Zresztą wypróbujcie sami :-) 
Jako dodatek można lecz nie trzeba podać świeże pieczywo i zieloną sałatę.
Cannelloni z kukurydzą i groszkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 lipca
Fantazyjne cannelloni z kukurydzą i groszkiem!!! 
Jest to wyjątkowa i zdrowa potrawa, która doskonale sprawdza się jako danie główne. 
Warzywa dodane do farszu zwiększają ilość białka w tym daniu, ponieważ zawierają dużo błonnika i innych pożytecznych substancji. 
Dodatkową zaletą jest fakt, iż cannelloni można nafaszerować wcześniej i włożyć do lodówki, a potem wyjąć i upiec w dogodnym czasie. 
Obowiązkowa jest tutaj butelka czerwonego wina :-) 

Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min
Łączny czas: 1 godz. i 25 min

Liczba porcji: 4 porcje

Składniki:

  • makaron cannelloni: 250 g 
  • mięso mielone: 300 g 

sos ze świeżych pomidorów: 

  • oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki 
  • duża cebula: 1 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • pomidory: 1 kg 
  • czerwone wino lub wywar warzywny: 150 ml 
  • świeża lub suszona bazylia: 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej 
  • cukier: szczypta 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku 
  • kukurydza: 1/2 puszki 
  • zielony groszek: 1/2 puszki 
  • ser żółty: 200 g 

sos beszamelowy: 

  • masło: 50 g 
  • mąka: 3 łyżki 
  • mleko: 2 i 1/2 szklanki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku 
  • gałka muszkatołowa: szczypta 

 Przygotowanie:

Farsz: 

Sos pomidorowy: 

  • rozgrzewam oliwę w dużym garnku, dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek w takiej samej postaci, smażę na małym ogniu 5 minut lub do czasu, aż cebula zmięknie, ale broń Boże nie zbrązowieje od czasu do czasu mieszam 
  • dodaję pomidory bez skórki i pestek, drobno pokrojone, wino lub wywar warzywny i drobno posiekaną bazylię gotuję na średnim ogniu 20-30 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje 
  • miksuję sos na gładką masę, a następnie przecieram ją przez drobne sitko, bo chcę, aby sos był gładki dodaję cukier, aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów doprawiam do smaku solą i pieprzem 
  • przesmażone mięso mielone zalewam sosem z pomidorów, następnie dodaję odcedzoną kukurydzę i zielony groszek

Sos beszamelowy: 

  • masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu, dodaję mąkę i mieszam tak, aby nie było grudek 
  • powoli dolewam zimne mleko, cały czas mieszając 
  • całość gotuję kilka minut, zestawiam z ognia i doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej


                                                           cannelloni nie gotujemy !!! 


  • napełniam farszem rurki makaronu ( można to robić za pomocą łyżeczki ) 
  •  układam cannelloni pojedynczą warstwą w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym


  • całość polewam sosem beszamelowym i zapiekam przykryte przez ok. 15 min w temp. 200oC 
  • następnie posypuję startym żółtym serem i zapiekam, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut

" Buon Appetito " 


 Tagi: makaron cannelloni, mięso mielone, pomidory, oliwa z oliwek, czerwone wino, bazylia, kukurydza,               zielony groszek, czosnek, ser żółty, gałka muszkatołowa;

3 komentarze:


  1. Cannelloni z kukurydzą i groszkiem to pełne fantazji danie kieruję dla osób, które starają się odżywiać nowocześnie
    i zdrowo.....

    Bawcie się dobrze, serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron to węglowodany, więc chyba nie taki zdrowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Odpowiednio ugotowany jest jak najbardziej przyjazny dla człowieka :-)

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))