niedziela, 23 czerwca 2013

" Zupa kalafiorowa z kurczakiem "

Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 czerwca 2013 r.
Tę zupę przygotowałam z dwóch powodów. 
Po pierwsze podczas szperania w internecie znalazłam bardzo ciekawą recepturę, a po drugie z sentymentu do kalafiora. 
Warzywo to ma moc składników przyjaznych organizmowi takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2 oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy. 
I pomyśleć, że większość tych składników uwalnia się dopiero podczas gotowania i następnie jest wchłonięta przez układ pokarmowy człowieka. 
Właśnie dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. 
Ponadto kalafior jest bogaty w sulforan, którego funkcją jest pobudzanie enzymów zwalczających raka. Warzywo to podobno przywędrowało do nas z Włoch za sprawą królowej Bony Sforza. 
Wersja kalafiorowej z kurczakiem jest znakomita zarówno dla dorosłych jak i małych dzieci. 
Moja córka ją uwielbia. 
Duża ilość warzyw, kalafiora i mielonej podsmażonej piersi z dodatkiem fantastycznych przypraw sprawia, że zupa ma ciekawy smak i aromat. 
Jeśli chodzi o nasiona kopru włoskiego, kupiłam je w aptece. 
Mają dość duże rozmiary dlatego proponuję je rozetrzeć w moździerzu, pokruszyć lub zmielić w młynku na proszek. 
Jeszcze jedno - zupę dobrze jest przygotować wcześniej, ponieważ dopiero na drugi dzień po podgrzaniu ujawnia się pachnący koper włoski, kmin, a kurkuma sprawia, że zupa jest słoneczna i aromatyczna :-) Przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany, zmieniłam trochę sposób wykonania. 

Zupa kalafiorowa z kurczakiem 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca
Wiosenna zupa kalafiorowa z kurczakiem!!! 
Każdy z nas lubi wiosnę, bo kojarzy nam się ona z przebudzeniem, wszystko rozkwita, a świat z dnia na dzień staje się piękniejszy. Tak też jest w przypadku tej zupy, która jest wiosną w garnku:-)



Kalafiorowa to smak dzieciństwa, zapach unoszący się w kuchni, ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinne spotkania. Jest tysiąc powodów, by ją przygotować i jeść.....:-) 

Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
Łączny czas: 50 min

Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) 
Liczba kilokalorii w porcji: 80 
Węglowodany na porcję: 9 
Białko na porcję: 3 g 
Tłuszcz na porcję: 3 g 

Składniki: 

  • marchewka: 1 
  • pietruszka: 1 
  • por: kawałek 
  • cebula: 1 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • ziemniaki: 350 g 
  • różyczki kalafiora: 450 g 
  • natka pietruszki: 3 gałązki 
  • nasiona kminu rzymskiego: 1 łyżeczka 
  • kurkuma w proszku: 1 łyżeczka 
  • nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka 
  • szafran: kilka nitek 
  • masło klarowane, olej lub oliwa: 1 łyżka 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • mielone mięso drobiowe: 1 podwójna pierś kurczaka, zmielona w maszynce do mielenia mięsa 
  • natka pietruszki: do posypania po wierzchu 

 Przygotowanie:

  • najpierw gotuję wywar z jarzyn: do garnka wkładam obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz dodaję nasiona kminu rzymskiego, kopru włoskiego, nitki szafranu wlewam 6 szklanek wody źródlanej i doprowadzam do wrzenia 
  • gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut 
  • w międzyczasie różyczki kalafiora wykładam na sitko i przelewam ciepłą wodą 
  • ziemniaki obieram, kroję w kostkę, płuczę zimną wodą 
  • na patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, aby ją zeszklić, co jakiś czas mieszając dodaję kurkumę, mieszam i po chwili smażenia dodaję zmieloną pierś, doprawiam solą i pieprzem 
  • mięso dokładnie obsmażam z każdej strony po usmażeniu zawartość patelni przenoszę do dużego garnka 
  • z bulionu wyławiam pora i gałązki natki 
  • cały bulion razem z resztą warzyw przelewam do garnka z kurczakiem i gotuję 
  • wkładam różyczki kalafiora i ziemniaki i ponownie doprowadzam do zagotowania


  •  przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień do minimum i gotuję do miękkości warzyw około 20-22  minut
  •  posypuję natką pietruszki i podaję



Serdeczności.....
Bawcie się dobrze :-) 


Tagi: marchewka, pietruszka, por, cebula, czosnek, różyczki kalafiora, nasiona kminu rzymskiego, kurkuma, nasiona kopru włoskiego, nitki szafranu,mięso drobiowe;

1 komentarz :


  1. Zupa jest kwintesencją warzyw, ciekawych przypraw i kurczaka. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, moje kubki smakowe były zachwycone....

    Serdeczności...
    Bawcie się dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))