środa, 29 lipca 2015

"Sernik dyniowy na spodzie brownie"

Sernik dyniowy na spodzie brownie


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 lipca 2015 r. To jest nietypowy sernik, długo się do niego przymierzałam, ale warto było. Po raz kolejny okazuje się, że tworzenie pysznych rzeczy potrzebuje "przebłysku". Sernik jest kremowy, nie opada, pięknie się kroi i zachowuje spoistość. Dzięki złocistej dyni dodanej do masy serowej nabiera niecodziennego charakteru, który pogłębia szczypta cynamonu i gałka muszkatołowa, dodana do czekoladowego spodu. Sernik sam w sobie jest bajeczny, ale decyzja o polaniu go białą czekoladową polewą
z nutą kokosową, w którą wtapiają się czerwone żurawinowe perełki, sprawia, że nie sposób mu się oprzeć. Po nocy spędzonej w lodówce uzyskuje czarodziejską eksplozję smaków, która eskaluje nie tylko kubki smakowe ale również serca i umysły. Już jeden kawałek powoduje błogi stan uniesienia i oderwania się od szarej rzeczywistości :-) 
Sernik dyniowy na spodzie brownie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca
Muślinowy sernik dyniowy na spodzie brownie! Sernik jest swego rodzaju grą kontrastów i smaków - czekoladowego spodu brownie, aksamitnej kremowej masy serowej, zwieńczonej lśniącą białą polewą i czerwonej żurawiny. Dla mnie połączenie idealne - polecam. 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia spodu Brownie: 25 min
Czas pieczenia masy serowej: 1 godz. i 45 min
Łączny czas: 2 godz. i 35 min
Liczba porcji: 14 porcji
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

Spód Brownie: 
  • masło: 200 g 
  • gorzka czekolada (60% - 70% kakao) dobrej jakości: 200 g 
  • jajka: 3 
  • cukier trzcinowy: 1 szklanka (160 g) 
  • mąka pszenna (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej135 g 
  • sól: szczypta 
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii lub pasta waniliowa: 1-2 łyżeczki 
 opcjonalnie: 
  • posiekane orzechy włoskie: 1/2 szklanki 
Masa serowa: 
  • twaróg sernikowy zmielony: 1 kg 
  • cukier: 1 i 1/2 szklanki 
  • mąka ziemniaczana: 3 łyżki 
  • cynamon: 1 i 1/2 łyżeczki 
tarta gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki
  • cukier wanilinowy lub naturalna wanilia: 16 g 
  • jajka: 5 
  • puree z pieczonej dyni Hokkaido (mała intensywnie pomarańczowa)- użyłam mojej ogrodowej: 300 g
  • śmietanka kremówka 30%: 80 ml 

 Polewa : 
  • biała czekolada: 200 g 
  • serek Philadelphia: 50 g 
  • likier kokosowy lub śmietanka kremówka: 4 łyżki 
  • suszona żurawina: 1/3 szklanki 
 opcjonalnie do dekoracji świeża lub mrożona żurawina 

Przygotowanie:

Spód Brownie:

  • piekarnik nagrzewam do 160oC (bez termoobiegu) 
  • dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz 
  • masło kroję na kawałeczki, wkładam do rondelka i na małym ogniu roztapiam mieszając, gdy masło jest w połowie roztopione dodaję połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztapiam czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy 
  • w oddzielnej misce miksuję jajka z cukrem i wanilią 
  • dodaję do nich roztopioną masę czekoladową i miksuję na jednolitą masę 
  • dodaję mąkę sól i miksuję do połączenia się składników 
  • wykładam do przygotowanej blaszki, wyrównuję powierzchnię, posypuję posiekanymi orzechami "jeśli ich używamy" 
  • wstawiam do piekarnika 
  • piekę przez 25 minut 
 Masa serowa: 

  • piekarnik nagrzewam do 175oC (bez termoobiegu) 
  • do większej miski wkładam zmielony ser, dodaję cukier mąkę, cynamon, wanilię i miksuję 
  • następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników 
  • dodaję puree z pieczonej dyni i miksuję na gładką masę 
  • na koniec miksuję ze śmietanką 
  • wykładam masę serową na spód brownie i wstawiam z powrotem do piekarnika* piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 80 - 90 minut (do ścięcia się masy)
  • stopniowo wyjmuję z piekarnika i studzę 
 Polewa:

  • połamaną na kosteczki czekoladę wkładam do miseczki, dodaję serek, likier kokosowy, żurawinę i wszystko roztapiam w kąpieli wodnej, co chwila mieszając 
  • rozprowadzam po serniku 
  • ostudzony sernik oddzielam od tortownicy za pomocą noża, zdejmuję obręcz i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc 
  • sernik może stać w lodówce przez kilka dni 
  • przed podaniem można wyjąć go wcześniej aby spód zmiękł w temperaturze pokojowej 
  • można udekorować żurawiną *
  • aby nie narażać spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, wstawiam tortownicę z sernikiem w drugą większą tortownicę lub owijam tortownicę od dołu i z boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą



Smacznego :-)

tagi: masło, gorzka czekolada, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, ekstrakt z wanilii, posiekane orzechy włoskie,
pomysł zaczerpnięty stąd :-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))