Sernik Tiramisu
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2014 r. Do miana stolicy tego deseru pretendują: Wenecja - skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru, mnie urzekła ta z czasów Renesansu, kiedy Tiramisu uważane było za skuteczny afrodyzjak i dlatego przyrządzane
było przez Wenecjan dla kochanków na noc, aby zapewnić im energię. Słodycz ma dodawać animuszu i podnosić na duchu, a czy tak jest? Odpowiedź znajduje się w składnikach kawa, amaretto, żółtka. Taka mieszanka rzeczywiście może pobudzić. Wy też możecie się o tym przekonać, do czego gorąco namawiam :-) Sernik Tiramisu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 stycznia. Niezwykły sernik tiramisu! Kremowy pieczony sernik z biszkoptami i wyrazistą nutą amaretto. Bez wątpienia jeden z najlepszych jakie do tej pory zrobiłam. Przygotowanie jest łatwe lecz czasochłonne. Do przygotowania tej delicji szczególnie zainspirowała mnie kawowa glazura wieńcząca ciasto:-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 3 godz. Łączny czas: 3 godz. i 30 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
(Źródło przepisu - Tasty Kitchen)
Spód:
- podłużne biszkopty: 200 g
- cukier biały: 2 łyżki
- cukier trzcinowy: 2 łyżki
- masło: 4 łyżki
- serek mascarpone: 450 g
- ser twarogowy (trzykrotnie zmielony): 450 g
- cukier trzcinowy: 1 szklanka
- amaretto: 60 ml
- mąka ziemniaczana lub biała kukurydziana: 4 łyżki
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- jajka: 4
- podwójne espresso: 120 ml
- gorąca woda: 120 ml
- żelatyna: 1 listek (lub 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Spód:
Masa:
waniliowy;
- piekarnik nagrzewam do 170oC
- tortownicę o średnicy 22 cm smaruję topionym masłem
- biszkopty miksuję, łączę z cukrem, stopionym ostudzonym masłem
- biszkoptami wykładam spód, boki formy (boki do 1/2 wysokości tortownicy)
- piekę 5-7 minut
Masa:
- temperaturę piekarnika obniżam do 100oC
- w misie miksera łączę: mascarpone twaróg i cukier miksuję na małych obrotach, do połączenia składników
- dodaję amaretto mąkę ziemniaczaną, sól i nadal miksuję na wolnych obrotach dodaję po jednym jajku i miksuję do czasu, aż masa będzie gładka i kremowa masę wylewam na podpieczony spód z biszkoptów, wstawiam do piekarnika
- pieczenie trwa od 3-4 godzin, aż środek sernika będzie stały (piekłam ok. 4 godziny)
- studzę, wstawiam do lodówki na noc
- żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję espresso, mieszam dokładnie, wstawiam do lodówki, co jakiś czas mieszając
- kiedy galaretka zaczyna delikatnie gęstnieć, polewam nią wierzch sernika odstawiam w chłodne miejsce do lodówki, aż całkowicie stężeje
Smacznego!!!
Tagi: biszkopty, cukier trzcinowy, mascarpone, ser twarogowy, amaretto, espresso, domowy cukierwaniliowy;
Uwielbiam i serniki i tiramisu, pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
UsuńSernik naprawdę wart grzechu :-)
Pysznie wygląda,,,dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń
UsuńI tak smakuje :-)
Wyśmienity serniczek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
I ja mogę wtrącić swoje trzy grosze ?
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak pachnie ten deser ten sernik Tiramisu
a jak smakuje !!!( likier amaretto)-czy amaretto to bardziej z migdałów czy z z moreli?
OdpowiedzUsuńZ migdałów :-)