Torcik truskawkowo-serowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 lipca 2013 r.
Piękny kolor, intensywny zapach, słodki smak - czegóż można chcieć więcej ??? Truskawki - to witaminowa i mineralna bomba, są źródłem prawdziwego zdrowia. Dostarczają nam niezwykle cennej witaminy C. W owocu tym jest jej więcej niż np. w cytrynach, czy grejpfrucie. W jej składzie jest także obecna witamina PP, która zajmuje się regulowaniem dotleniania krwi, co więcej dzięki solom organicznym, możliwa jest poprawa przemiany materii. To bogactwo wapnia i fosforu, które odpowiadają za wzmocnienie kości oraz zębów.
Duża ilość żelaza chroni przed anemią, poprawia wygląd cery i włosów, korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Poziomka ananasowa to źródło fitocydu, związku wykazującego właściwości bakteriobójcze. Poziomki wielkoowocowe są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym. Owoce te są niezbędne w walce z nadwagą, ich asysta znacznie przyspiesza ten bój :-)
Truskawki mają jeszcze jedną zaletę, są uznanym afrodyzjakiem.
Nie przypadkowo uchodzą za symbol bogini Wenus są przecież czerwone i w kształcie serca.
Poziomki ananasowe przywędrowały do nas z Ameryki.
Są cenionym składnikiem wielu dań, są soczyste i znakomicie nadają się do jedzenia na surowo :-)
Torcik truskawkowo-serowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lipca.
Rewelacyjny torcik truskawkowo-serowy!!!
Gorące lato i sezon na truskawki kuszą, aby przygotować coś truskawkowego.
Torcik truskawkowo-serowy jest lekki, delikatny, mocno owocowy.
Otulony warstwą musu truskawkowego, z ciasteczkowym spodem przyjemnie rozpływa się w ustach :-)
Oceny: 4,9
Łączny czas: 3 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w 100 g: 188
Węglowodany w 100 g: 16 g
Tłuszcz w 100 g: 13 g
Białko w 100 g: 3 g
Składniki:
Spód:
- ciastka pełnoziarniste typu Digestive: 100 g
- ciastka kakaowe: 100 g
- masło Lurpak (miękkie w temperaturze pokojowej): 90 g
Masa serowa:
- gotowy ser na sernik (użyłam domowy wykonany przez moją mamę): 500 g
- jogurt grecki: 330 g
- umyte obrane truskawki: 400-450 g
- żelatyna: 7 łyżeczek
- cukier puder: 160 g
- cukier wanilinowy: 4 łyżeczki
- sok z cytryny: 3 łyżki
- umyte obrane truskawki: 350-400 g
- żelatyna: 4 łyżeczki
- cukier puder: 2-3 łyżki
- schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36%: 200-250 g
- cukier puder: 3-4 łyżeczki
- całe truskawki: kilka
Przygotowanie:
Spód:
Masa serowa:
uwielbiam takie widoki mmmmm :-)
Tagi: truskawki, ciastka pełnoziarniste Digestive, ciastka kakaowe, biały ser, jogurt grecki, sok z cytryny, kremówka;
- ciastka pełnoziarniste i kakaowe mielę na piasek przekładam do miski
- dodaję masło i dokładnie mieszam
- masę przekładam do tortownicy o średnicy 22-23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
- równomiernie rozprowadzam i delikatnie dociskam
- do żelatyny dodaję 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści
- następnie odstawiam do przestygnięcia
- do dużej miski przekładam ser, dodaję jogurt, cukier puder, cukier wanilinowy
- ucieram mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą
- miksuję na mus 150 g truskawek
- dodaję do nich sok z cytryny i mieszam
- resztę truskawek kroję na kawałki
- do masy serowej dodaję mus z truskawek i mieszam łyżką
- następnie do przestygniętej żelatyny dodaję 1-2 łyżki masy serowej
- mieszam, aż składniki dobrze się połączą i wlewam żelatynę do reszty masy serowej dokładnie mieszam
- jeśli masa od razu nie zrobi się bardzo gęsta, proszę włożyć ją na chwilę do lodówki
- do gęstej masy serowej dodaję pokrojone truskawki
- mieszam łyżką i przekładam masę do przygotowanej na początku tortownicy
- wkładam ciasto do lodówki na 1-2 godziny
- żelatynę jak poprzednio rozpuszczam w bardzo ciepłej wodzie i bardzo dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści
- odstawiam na chwilę do przestygnięcia
- truskawki miksuję na mus
- dodaję cukier puder, żelatynę i mieszam
- gotowy mus przekładam na ciasto w tortownicy i wstawiam do lodówki na parę godzin
- gotowy sernik delikatnie wyciągam z tortownicy (nożem oddzielam ciasto od brzegów tortownicy)
- ubijam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem przekładam ją do szprycy z metalową końcówką i dekoruję wierzch sernika w szachownicę, którą uzupełniam truskawkami :-)
Tak narodziło się kolejne dzieło inspirowane małą cukierenką :-)
Smacznego :-)
Tagi: truskawki, ciastka pełnoziarniste Digestive, ciastka kakaowe, biały ser, jogurt grecki, sok z cytryny, kremówka;
OdpowiedzUsuńTorcik jest lekki i puszysty, orzeźwiający,
delikatnie kwaskowaty.
Bardzo polecam, tym bardziej iż sezon truskawkowy
powolutku dobiega końca :-)
Trzymajcie się ciepło.....
Jak żona piecze ciasta - to wyjadam te różne masy . Dlatego też uwielbiam takie widoki -Poziomka ananasowa to chyba nowość dawniej jej nie było prawda ?
OdpowiedzUsuń