czwartek, 30 stycznia 2014

"Tort bananowy a la stracciatella"

Tort bananowy a la stracciatella


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 stycznia 2014 r. Tort jest puszysty i delikatny. Można by rzec dziecinnie prosty. Podstawą jest klasyczny biszkopt przełożony i zwieńczony pysznym kremem a la stracciatella z delikatną nutą bananową. Krem na bazie kremówki jest bardzo smaczny, a co najważniejsze znacznie delikatniejszy, niż mdłe
zapychające kremy maślane. Polecam krem w wersji z czekoladą deserową, ponieważ idealnie przełamuje słodycz śmietanki i fantastycznie się komponuje z bananami. Pokrojone owoce koniecznie trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Rekomenduję wszystkim miłośnikom bananowo-czekoladowych słodkości. Przepis autorski zainspirowany wieloma kremami i tortami:-) Tort bananowy a la stracciatella Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia. Królewski tort bananowy a la stracciatella! Torcik nie jest za słodki i najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy bananowa feeria zapachów i smaków unosi się w powietrzu i wywołuje baśniowy nastrój. Jest naprawdę boski:-) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 35 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

 


Składniki: 

Biszkopt: 
  • jajka: 7 
  • cukier: 1 szklanka 
  • mąka pszenna tortowa: 1 szklanka 
  • mąka ziemniaczana: 1/3 szklanki 
Nasączenie: 
  • sok z cytryny (ok. 1 szklanki): 2-3 cytryny 
  • likier bananowy: 3 łyżki 
Krem a la stracciatella: 
  • śmietanka kremówka 30% lub 36%: 500 g 
  • kwaśna śmietana 12%: 100 g 
  • likier bananowy: 100 ml 
  • cukier puder: 50 g 
  • żelatyna: 6 łyżeczek 
  • domowy cukier waniliowy: 16 g 
  • czekolada deserowa: 100 g 
  • banan: 5 
  • sok z cytryny: 1 łyżka 
Wykończenie: 
  • śmietanka kremówka 30% lub 36%: 250 g 
  • czekolada deserowa: 50 g 
  • cukier puder: 2-3 łyżeczki

  • pomarańcza (obrana): 1 Przygotowanie:

Biszkopt: 
  • piekarnik nagrzewam do 170oC 
  • żółtka oddzielam od białek 
  • białka ubijam na sztywną pianę 
  • stopniowo po 1 łyżce dodaję cukier cały czas ubijając
  • gdy skończy się cukier, ubijam pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty, aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca 
  • następnie dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając dokładnie po każdym dodanym 
  • obydwie mąki przesiewam do jednej miski 
  • do ubitej piany dodaję około 1/3 część mąki i miksuję na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodaję drugą porcję mąki i znów króciutko miksuję, dodaję ostatnią porcję mąki i miksuję krótko tylko do połączenia się składników 
  • masę wykładam do tortownicy o średnicy 24 cm (wysokiej na 8 cm), można wyłożyć 25-27 cm-wysokiej na minimum 6 cm, dno wyłożone krążkiem z papieru, boki suche - niczym nie posmarowane, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika piekę przez około 35 minut (piekłam 50 minut, to zależy od piekarnika), do suchego patyczka od razu wyjmuję biszkopt z piekarnika i energicznie odstawiam go na blat studzę na metalowej kratce po 5 minutach odwracam formę z biszkoptem do góry dnem i odkładam go na deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia pozostawiam do ostudzenia na pół godziny, następnie odwracam i całkowicie studzę 
  • ostygnięty biszkopt kroję w poziomie 2 razy, tak więc uzyskuję 3 krążki ciasta 
  • jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz) 
Nasączenie: 
  • wyciskam sok z cytryny i mieszam z likierem bananowym, 1/3 nasączam ciasto w tortownicy 
Krem a la stracciatella :
  •  żelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i mieszam, aż się rozpuści, odstawiam do ostygnięcia 
  • śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym 
  • śmietanę 12 % mieszam z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodaję letnią żelatynę i mieszam 
  • następnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką 
  • na końcu dodaję poszatkowaną czekoladę i mieszam na ciasto w tortownicy 
  • przekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam krążki bananowe, skropione sokiem z cytryny 
  • przykrywam kolejnym krążkiem biszkoptu nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę pokrojonych bananów 
  • przykrywam ostatnim krążkiem ciasta nasączam i nakładam pozostały krem wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki (najlepiej włożyć go na noc i skończyć na drugi dzień) 
Wykończenie: 
  •  śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję czekoladę i mieszam (wspaniała masa) 
  • smaruję nią boki i wierzch tortu na środku ciasta robię kopułkę, na której układam kawałki pomarańczy tort wstawiam do lodówki na kilka godzin



                                                          Smacznego !!! 

Tagi: banany, sok z cytryny, likier bananowy, domowy cukier waniliowy, kremówka, kwaśna śmietana 12%, czekolada deserowa,

3 komentarze :


  1. Ciekawe połączenie smaków sprawia, że tort rozpływa się w ustach.
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak takiego tortu to fantazja to wyobraźnia -to poezja -to bajkowe przeżycia-
    Jednak mam pytanie - Czy nie zna Pani przepisów na dżem z ogonków -pędów arcydzięgla ?- chodzi o dżem nie o konfitury- na konfitury to są przepisy w internecie-Czy nie można też -wykonać stworzyć nalewki-czy likieru z tych zielonych części arcydzięgla?












    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam nic ciekawego w tej materii.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))