wtorek, 28 stycznia 2014

"Klopsiki w sosie warzywnym"

Klopsiki w sosie warzywnym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 stycznia 2014 r. Klopsiki są aromatyczne i stanowią wspaniałe danie obiadowe, do tego tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki, ogórek kiszony własnej roboty i może to zabrzmi niezbyt nowocześnie ale u mnie obowiązkowo maślanka, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam. Na szczególną
uwagę zasługuje tu sos warzywny, w którym skąpane są delikatne pulpeciki. Jest prosty, a zarazem wyjątkowy, stanowi połączenie marchewki i pietruszki z dodatkiem koperku. Naprawdę nie sądziłam, że efekt może być tak wspaniały. Podczas konsumowania tej potrawy największy domowy krytyk kulinarny spytał, czy włożyłam w to danie serce, "bo tak mu się wydawało". No to był swoisty komplement, więc warto było. To danie na pewno nie raz zagości u mnie, bo jest naprawdę doskonałe. Szczególnie polecam dla dzieci :-)
Klopsiki w sosie warzywnym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia
Subtelne klopsiki w sosie warzywnym! Nieduże klopsiki, są świetną alternatywą na kotlety mielone, można je przyrządzić z cielęciny (udźca), czy np. mielonego z szynki wieprzowej. Z wierzchu są apetycznie przyrumienione i chrupiące, w środku miękkie i niezwykle aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach :-) Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 35 min

 Liczba porcji: 4

 



Składniki: 

(Przepis zaadaptowany stąd.) 
  • czerstwa bułka np. kajzerka: 1 (mała) 
  • mleko lub woda: do namoczenia bułki 
  • mięso mielone (dobrej jakości, nie kupować gotowego): 1/2 kg 
  • cebula (średnia): 1 
  • jajko: 1 
  • sól morska: 1 łyżeczka 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • mąka pszenna: do obtoczenia 
  • olej do podsmażenia: 1-2 łyżki 
Wywar: 

  • woda: 400-500 ml 
  • marchewka (średnia): 1 
  • pietruszka (mała): 1 
  • masło: 1 łyżeczka 
  • mąka: 1-2 małe łyżeczki 
  • koperek (posiekany): 1-2 łyżeczki (można więcej, jeśli lubicie) 

Przygotowanie:

  • najpierw przygotowuję wywar - w garnku gotuję wodę dodaję startą na tarce o większych oczkach marchewkę i pietruszkę, lekko solę (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić), dodaję łyżeczkę masła i wszystko gotuję na małym ogniu 
  • bułkę zalewam mlekiem lub wodą, odstawiam do namoczenia na około 5-10 minut 
  • do większej miski wkładam zmielone mięso cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę 
  • wszystko dobrze mieszam, następnie formuję niewielkie kulki 
  • obtaczam w mące i króciutko podsmażam na oleju 
  • po obsmażeniu kulki wrzucam na wrzący wywar 
  • zmniejszam ogień do minimum i gotuję powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut 
  • pod koniec gotowania zagęszczam sos mąką, którą przesiewam przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru (można rozprowadzić mąkę najpierw z dwiema łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, ale pierwsza metoda jest lepsza) 
  • doprowadzam do wrzenia
  • na koniec dodaję posiekany koperek i odstawiam z ognia


                                                                    Smacznego!!! 

Tagi: mięso mielone, marchewka, pietruszka, cebula, koperek;

1 komentarz :


  1. Delikatne kulki mięsa wieprzowego, skąpane w warzywnym sosie z przewagą koperku i ten aromat w kuchni podczas przygotowania....
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))