Klopsiki w sosie warzywnym
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 stycznia 2014 r. Klopsiki są aromatyczne i stanowią wspaniałe danie obiadowe, do tego tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki, ogórek kiszony własnej roboty i może to zabrzmi niezbyt nowocześnie ale u mnie obowiązkowo maślanka, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam. Na szczególną
uwagę zasługuje tu sos warzywny, w którym skąpane są delikatne pulpeciki. Jest prosty, a zarazem wyjątkowy, stanowi połączenie marchewki i pietruszki z dodatkiem koperku. Naprawdę nie sądziłam, że efekt może być tak wspaniały. Podczas spożywania tej potrawy największy domowy krytyk kulinarny spytał, czy włożyłam w to danie serce, "bo tak mu się wydawało". No to był swoisty komplement, więc warto było. To danie na pewno nie raz zagości u mnie, bo jest naprawdę doskonałe. Szczególnie polecam dla dzieci :-)
Klopsiki w sosie warzywnym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia.
Subtelne klopsiki w sosie warzywnym! Nieduże klopsiki, są świetną alternatywą na kotlety mielone, można je przyrządzić z cielęciny (udźca), czy np. mielonego z szynki wieprzowej. Z wierzchu są apetycznie przyrumienione i chrupiące, w środku miękkie i niezwykle aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach :-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 15 min
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 4
Liczba porcji: 4
Składniki:
(Przepis zaadaptowany stąd)
Wywar:
- czerstwa bułka np. kajzerka: 1 (mała)
- mleko lub woda: do namoczenia bułki
- mięso mielone (dobrej jakości, nie kupować gotowego): 1/2 kg
- cebula (średnia): 1
- jajko: 1
- sól morska: 1 łyżeczka
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna: do obtoczenia
- olej do podsmażenia: 1-2 łyżki
Wywar:
- woda: 400-500 ml
- marchewka (średnia): 1
- pietruszka (mała): 1
- masło: 1 łyżeczka
- mąka: 1-2 małe łyżeczki
- koperek (posiekany): 1-2 łyżeczki (można więcej, jeśli lubicie)
Przygotowanie:
- najpierw przygotowuję wywar - w garnku gotuję wodę dodaję startą na tarce o większych oczkach marchewkę i pietruszkę, lekko solę (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić), dodaję łyżeczkę masła i wszystko gotuję na małym ogniu
- bułkę zalewam mlekiem lub wodą, odstawiam do namoczenia na około 5-10 minut
- do większej miski wkładam zmielone mięso cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę
- wszystko dobrze mieszam, następnie formuję niewielkie kulki
- obtaczam w mące i króciutko podsmażam na oleju
- po obsmażeniu kulki wrzucam na wrzący wywar
- zmniejszam ogień do minimum i gotuję powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut
- pod koniec gotowania zagęszczam sos mąką, którą przesiewam przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru (można rozprowadzić mąkę najpierw z dwiema łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, ale pierwsza metoda jest lepsza)
- doprowadzam do wrzenia
- na koniec dodaję posiekany koperek i odstawiam z ognia
OdpowiedzUsuńDelikatne kulki mięsa wieprzowego, skąpane w warzywnym sosie z przewagą koperku i ten aromat w kuchni podczas przygotowania....
Serdeczności:-)