Barszcz biały
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na poranek wielkanocny. Zupę przygotowałam na bazie mięsno-warzywnego wywaru z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy. Potem dodałam klopsiki z białej kiełbasy, uprzednio delikatnie podsmażone, które bardzo ciekawie
zaprezentowały się w zupie. Całość zakwasiłam sokiem z cytryny, zabieliłam kwaśną śmietaną i chrzanem, który sprawił bardziej wyrazisty smak. Na koniec wzbogaciłam danie perfekcyjnie ugotowanymi jajkami na twardo i przyprószyłam natką pietruszki. Kwaskowaty smak, pożywność, oryginalny wygląd i czosnkowy aromat zupy tak mnie oczarował, że będzie gościła na moim stole nie tylko od święta. Polecam :))
Barszcz biały Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 kwietnia.
Wyśmienity barszcz biały!
Barszcz będzie jeszcze bardziej pożywny, jeśli podacie go z dobrym pieczywem, jak dla mnie koniecznie posmarowanym masłem :))
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 min
Liczba porcji: 10
Rozmiar porcji: 1 talerz
Składniki:
Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowany:))- mięso wieprzowe (ładne mięsne żeberka lub łopatka z kością): 300 g
- pietruszka (mała): 1
- cebula (średnia): 1
- biała surowa kiełbasa: 4 kawałki (ok. 10 cm)
- majeranek: garść
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
- marchewka: 1 średnia
- liście laurowe: 2
- ziele angielskie: 4
- pieprz: 3 ziarenka
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
- dobra wędzona kiełbasa (lub chudy boczek bez kości): kawałek
- czosnek: 3 ząbki
- sok z cytryny: do smaku
- gęsta kwaśna śmietana w kubeczku 18% lub 30% (użyłam 18%): 100 g
- jajka ugotowane na twardo: w zależności od preferencji
- chleb: opcjonalnie
- chrzan: do smaku
- natka pietruszki: do przyprószenia
Przygotowanie:
- najpierw przygotowuję klopsiki z białej surowej kiełbasy - zawartość farszu wyciskam z flaczka i doprawiam większą ilością majeranku, świeżo zmielonym pieprzem,(można dodać żółtej gorczycy - jeśli lubicie), formuję małe kuleczki i podsmażam na patelni na złoty kolor
- do garnka z 2 litrami wody wkładam opłukane mięso i lekko solę, doprowadzam do zagotowania, szumuję
- gotuję przez około 40 minut na małym ogniu
- dodaję pietruszkę, cebulę, marchewkę i przyprawy, a za 10 minut plasterki wędzonej kiełbasy
- następnie do wywaru wrzucam podsmażone klopsiki
- gotuję jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawiam solą i odstawiam z ognia
- dodaję obrany i rozgnieciony końcem noża czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny
- studzę i dodaję uprzednio zahartowaną śmietanę (najpierw kilka łyżek chłodnej zupy łączę z śmietaną i mieszam, a następnie zawartość kubeczka przenoszę do zupy)
- podgrzewam i podaję z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu, można przygotować grzanki
- do barszczu polecam chrzan w słoiczku - nadaje wyrazistości zupie
- na koniec chciałabym jeszcze podać jak ugotować jajka: jajka wkładam do garnka, zalewam ciepłą wodą i doprowadzam do zagotowania gotuję przez 5 i 1/2 minuty (liczę do 30 ) licząc od czasu zagotowania wody, po tym czasie wstawiam garnek do zlewozmywaka, zalewam zimną wodą jednocześnie zbijam skorupki jajek, w takiej postaci jajka pozostawiam w zimnej wodzie do ostudzenia, wystudzone jajka obieram ze skorupki
Smacznego !!!
Tagi: łopatka z kością, pietruszka, biała surowa kiełbasa, wędzona kiełbasa, czosnek, sok z cytryny, gęsta kwaśna śmietana 18%, jajka;
OdpowiedzUsuńJest to pyszna tradycyjna zupa, bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania, nie ma tu dużo pracy, a feeria zapachów wypełniająca mieszkanie, zrekompensuje każdy wysiłek :))