niedziela, 27 kwietnia 2014

"Barszcz biały"

Barszcz biały


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na poranek wielkanocny. Zupę przygotowałam na bazie mięsno-warzywnego wywaru z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy. Potem dodałam klopsiki z białej kiełbasy, uprzednio delikatnie podsmażone, które bardzo ciekawie
zaprezentowały się w zupie. Całość zakwasiłam sokiem z cytryny, zabieliłam kwaśną śmietaną i chrzanem, który sprawił bardziej wyrazisty smak. Na koniec wzbogaciłam danie perfekcyjnie ugotowanymi jajkami na twardo i przyprószyłam natką pietruszki. Kwaskowaty smak, pożywność, oryginalny wygląd i czosnkowy aromat zupy tak mnie oczarował, że będzie gościła na moim stole nie tylko od święta. Polecam :))
Barszcz biały Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 kwietnia
Wyśmienity barszcz biały! 
Barszcz będzie jeszcze bardziej pożywny, jeśli podacie go z dobrym pieczywem, jak dla mnie koniecznie posmarowanym masłem :)) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 min
Liczba porcji: 10
Rozmiar porcji: 1 talerz




Składniki: 

Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowany:))
  • mięso wieprzowe (ładne mięsne żeberka lub łopatka z kością): 300 g 
  • pietruszka (mała): 1 
  • cebula (średnia): 1 
  • biała surowa kiełbasa: 4 kawałki (ok. 10 cm) 
  • majeranek: garść 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 
  • marchewka: 1 średnia 
  • liście laurowe: 2 
  • ziele angielskie: 4 
  • pieprz: 3 ziarenka 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 
  • dobra wędzona kiełbasa (lub chudy boczek bez kości): kawałek 
  • czosnek: 3 ząbki 
  • sok z cytryny: do smaku 
  • gęsta kwaśna śmietana w kubeczku 18% lub 30% (użyłam 18%): 100 g 
Dodatki: 
  • jajka ugotowane na twardo: w zależności od preferencji 
  • chleb: opcjonalnie 
  • chrzan: do smaku 
  • natka pietruszki: do przyprószenia 

Przygotowanie:

  • najpierw przygotowuję klopsiki z białej surowej kiełbasy - zawartość farszu wyciskam z flaczka i doprawiam większą ilością majeranku, świeżo zmielonym pieprzem,(można dodać żółtej gorczycy - jeśli lubicie), formuję małe kuleczki i podsmażam na patelni na złoty kolor 
  • do garnka z 2 litrami wody wkładam opłukane mięso i lekko solę, doprowadzam do zagotowania, szumuję 
  • gotuję przez około 40 minut na małym ogniu 
  • dodaję pietruszkę, cebulę, marchewkę i przyprawy, a za 10 minut plasterki wędzonej kiełbasy
  • następnie do wywaru wrzucam podsmażone klopsiki 
  • gotuję jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawiam solą i odstawiam z ognia 
  • dodaję obrany i rozgnieciony końcem noża czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny 
  • studzę i dodaję uprzednio zahartowaną śmietanę (najpierw kilka łyżek chłodnej zupy łączę z śmietaną i mieszam, a następnie zawartość kubeczka przenoszę do zupy) 
  • podgrzewam i podaję z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu, można przygotować grzanki 
  • do barszczu polecam chrzan w słoiczku - nadaje wyrazistości zupie 
  • na koniec chciałabym jeszcze podać jak ugotować jajka: jajka wkładam do garnka, zalewam ciepłą wodą i doprowadzam do zagotowania gotuję przez 5 i 1/2 minuty (liczę do 30 ) licząc od czasu zagotowania wody, po tym czasie wstawiam garnek do zlewozmywaka, zalewam zimną wodą jednocześnie zbijam skorupki jajek, w takiej postaci jajka pozostawiam w zimnej wodzie do ostudzenia, wystudzone jajka obieram ze skorupki





                                                       Smacznego !!! 

Tagi: łopatka z kością, pietruszka, biała surowa kiełbasa, wędzona kiełbasa, czosnek, sok z cytryny, gęsta kwaśna śmietana 18%, jajka;


Wiosenne zupy 

1 komentarz :


  1. Jest to pyszna tradycyjna zupa, bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania, nie ma tu dużo pracy, a feeria zapachów wypełniająca mieszkanie, zrekompensuje każdy wysiłek :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))