Zupa krem z cukinii
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 września 2013 r. O dorodnych cukiniach prosto z ogrodu mojego taty pisałam tu, tu i tu. Takie świeże, zielone warzywo skrywa w sobie cały urok lata. Cukinia sama w sobie ma dość neutralny smak, dlatego charakter potrawy sami możemy kreować dodatkiem ulubionych warzyw i przypraw. Przygotowałam lekką i aromatyczną, kremową zupę na bulionie drobiowym z dodatkiem śmietanki. Warzywa podsmażyłam na maśle i oliwie, chwilę pogotowałam w bulionie, zmiksowałam w blenderze i
danie gotowe. Krem podałam z mini grzaneczkami i udekorowałam natką pietruszki. Tę zupę przygotowałam pierwszy raz, zainspirowana przepisem z "skinnytaste", który nieznacznie zmodyfikowałam. Potrawa ma właściwości rozgrzewające, więc na pewno będzie idealną alternatywą na zbliżające się chłodne dni, gorąco polecam:-) Zupa krem z cukinii Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 12 września. Jedwabiście kremowa zupa z cukinii! Lubię takie kulinarne niespodzianki, kiedy z prostych, nie wyszukanych składników powstają fantastyczne dania. Zupa jest bardzo delikatna, a jednocześnie cudownie pożywna o pięknej konsystencji. Dodatkowym atutem są chrupiące grzanki, które idealnie dopełniają walory smakowe potrawy. Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 40 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 250 g (1 talerz) Liczba kilokalorii w porcji: 65 Tłuszcz na porcję: 1,0 g Białko na porcję: 3,5 g Węglowodany na porcję: 10 g
Składniki:
- filet drobiowy: 500 g
- cukinia zielona: około 500 g
- duży ziemniak: 1
- średnia cebula: 1/2
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- bulion drobiowy: 750 ml
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
- mąka ziemniaczana lub pszenna: 1 łyżka
- śmietana 12 %: 2-3 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- najpierw nastawiam bulion drobiowy z piersią
- następnie cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka kroję w kostkę
- cebulę oraz czosnek drobno siekam, solę i na maśle i oliwie na patelni z grubym dnem, staram się zeszklić
- dodaję ziemniaki, a za chwilę cukinię
- smażę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając
- wszystko przekładam do rondla i dodaję jedną szklankę bulionu
- doprowadzam do wrzenia, duszę pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając
- wlewam pozostały bulion, gotuję do miękkości warzyw przez około 10 minut
- ugotowaną pierś kroję w kosteczkę i przekładam do blendera
- pod koniec gotowania dodaję natkę pietruszki i zupę zagęszczam mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody
- doprowadzam do zagotowania i odstawiam z ognia
- w kubeczku hartuję śmietanę-rozprowadzam z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo mieszam z zupą, a następnie całość (z piersią) miksuję
- doprawiam solą i pieprzem do smaku
- od razu podaję, po dodaniu śmietany nie gotuję
- dekoruję pozostałą natką i serwuję z grzankami (dowolny rodzaj pieczywa smaruję masłem, kroję w kostkę, rozkładam na blasze do pieczenia i rumienię w piekarniku (najszybciej z funkcją grilla).
Serdeczności:-)
Tagi: cukinia, bulion drobiowy;
OdpowiedzUsuńKompozycja cukinii, prostych warzyw, kurczaka i grzanek daje nam kremową, pyszną, sycącą zupę.
Gorąco polecam
Serdeczności:-)
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W zupie krem sprawdza się idealnie.
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuń