niedziela, 29 czerwca 2014

"Tort lodowy"

Tort lodowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 czerwca 2014 r. Tort lodowy przygotowałam na urodziny mojej mamy. Przyznaję, że był sporym zaskoczeniem zarówno dla solenizantki jak i jej gości. Robiłam go pierwszy raz i sama nie do końca wiedziałam co z tego będzie. Ale ja lubię takie chwile niepewności i oczekiwania, one są inspirujące, szczególnie, gdy smak nowej potrawy przechodzi moje oczekiwania. Tak było i w tym przypadku Nie jest zbyt pracochłonny, lecz wymaga
sporej ilości czasu. Warto jednak się poświęcić, bo trud wieńczy dzieło. Tort przygotowałam z ulubionych składników, które po połączeniu oddały świetny smak i sprawiły prawdziwą ucztę kubkom smakowym. Bazę tortu stanowi pyszne dacquoise, połączone z aksamitną masą jogurtową, wzbogaconą nutą kokosową. Dopełnieniem jest sos karmelowy, który przeplata warstwę kremową i nadaje słodycz. Wierzch przyprószyłam orzechami laskowymi i gotowe. Na szczególną uwagę zasługuje konsystencja rarytasu, która po wyjęciu z zamrażarki jest bardzo puszysta, delikatna i świetnie się kroi. Wszystkie smaki pięknie się uzupełniają, tworząc wyśmienitą całość, idealną na upalne dni:))) Tort lodowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 czerwca. Orzeźwiający tort lodowy! Czy wiecie, że największy tort lodowy świata ważył 10 ton i 130 kg. Do jego ważenia użyto specjalnej wagi, na której normalnie waży się samoloty :))) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 36 godz Łączny czas: 36 godz 
Liczba porcji: 16-20 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 





Składniki: 

Inspiracja i adaptacja stąd:)))
Masa jogurtowa: 
  • jogurt grecki: 2 kg 
  • śmietanka kremówka 30 %: 300 ml 
  • mleko kokosowe: 400 ml 
  • żółtka (w temperaturze pokojowej): 9 
  • cukier (najlepiej drobny do wypieków): 250 g 
Spód: 
  • orzechy laskowe (posiekane lub rozdrobnione w melakserze i lekko zrumienione): 150 g 
  • cukier puder: 80 g 
  • mąka pszenna: 20 g 
  • białka: 4 
  • cukier: 50 g 
Sos karmelowy: 
  • woda: 100 ml 
  • cukier: 200 g 
  • śmietanka kremówka 30%: 200 g 

Przygotowanie:


Lody jogurtowe:
  • jogurt wykładam na duże sitko wyłożone kawałkiem gazy metrowej, sitko zawieszam na garnku
  • wstawiam do lodówki na 1 noc, do odsączenia z wody 
  • w międzyczasie 2-3 razy mieszam masę (mieszać szczególnie na początku, gdy jogurtu jest jeszcze dużo) 
  • w międzyczasie przygotowuję sos karmelowy i spód 
  • następnego dnia kończę przygotowanie lodów 
  • w garnku doprowadzam do zagotowania śmietankę kremówkę z mlekiem kokosowym 
  • w oddzielnej misce ubijam żółtka z cukrem (minimum 8-9 minut) na gęstą i jasną masę
  • jeśli podczas miksowania cukier nie chce się rozpuścić, można dodać około 2-3 łyżki gorącej kremówki cały czas ubijając żółtka 
  • do ubitych żółtek dodaję gorącą śmietankę i miksuję do połączenia się składników 
  • następnie wlewam masę z powrotem do garnka i cały czas mieszając !!! podgrzewam zawartość na małym ogniu przez około 4 minuty (masa trochę zgęstnieje, ale nie może się ściąć!!!
  • masę przelewam do miski dodaję odsączony jogurt (otrzymałam 2,5 szklanki przesączu) i miksuję do połączenia się składników 
  • studzę i schładzam w lodówce (około 2 godziny lub maksymalnie 5) 
  • potem wstawiam masę do zamrażarki i schładzam jak lody co pół godziny masę mieszam, cały czas trzymając ją w zamrażarce 
  • czynność mieszania powtarzam przez około 3-4 godziny ( jeśli macie maszynę do lodów, to można je zrobić w maszynie, a później przełożyć je do zamrażarki na około 1-2 godziny) 
  • masa ma być mocno schłodzona, ale jeszcze dość plastyczna 
Sos karmelowy:
  • do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i podgrzewam mieszając, aż cały cukier się rozpuści 
  • wówczas ustawiam średnio mały ogień i gotuję syrop bez mieszania przez około 4-5 minut (gotowałam ok. 10 minut), aż biały syrop zamieni się na brązowy (uważać, syrop będzie bardzo gorący) 
  • wtedy wlewam ostrożnie kremówkę (uwaga, będzie pryskać) cały czas energicznie mieszam 
  • odstawiam z ognia i studzę 
Spód:
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • mieszam orzechy (łyżkę zostawiam na dekorację) z cukrem pudrem i mąką pszenną, odstawiam 
  • w oddzielnej misce ubijam białka na sztywno, następnie stopniowo dodaję cukier cały czas ubijając, po skończonym cukrze ubijam jeszcze przez około 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca
  • pianę delikatnie łączę łyżką z mieszanką orzechów 
  • wykładam na dno tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiam do piekarnika piekę przez 10 minut (piekłam do suchego patyczka ok. 20 minut), aż wierzch lekko się zarumieni 
  • wyjmuję z piekarnika i studzę 
  • jeśli beza trochę nie opadnie, można ją uklepać 
  • studzę 
Ułożenie tortu:
  • połowę masy lodowej wykładam na spód 
  • polewam połową syropu karmelowego 
  • wykładam resztę masy i polewam resztą syropu 
  • posypuję orzeszkami 
  • wstawiam do zamrażarki na kilka godzin (wstawiłam na całą noc) 
  • na około 30 minut przed podaniem przełożyłam tort do lodówki, aby łatwiej się kroił


                                                        Smacznego !!! 

Tagi: jogurt grecki, śmietanka kremówka, mleko kokosowe, orzechy laskowe;

 Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Akcja lodowa 2014

7 komentarzy:


  1. Ten tort rozwija swój smak w temperaturze pokojowej - pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się smakowicie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostanę kawałeczek? Tak smakowicie wygląda, że nie mogę się oprzeć!
    Pozdrawiam i zapraszam na włoskie Maritozzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. bardzo proszę się częstować, dziękuję za zaproszenie na pewno skorzystam - pozdrawiam :)))

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))