wtorek, 18 lutego 2014

"Udka w glazurze miodowo-musztardowej"

Udka w glazurze miodowo-musztardowej


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lutego 2014 r. Mięso z kurczaka zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, wiele cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Mięso to jest lekkostrawne, a jego doskonałe walory smakowe skłoniły mnie do przygotowania udek w glazurze miodowo-musztardowej. Miód i musztarda to smaki z dwóch odległych
biegunów, nigdy bym nie pomyślała, że ich melanż może stworzyć taki smak. Udka zamarynowane w "egzotycznej" glazurze, a później grillowane,  są aromatyczne, mięciutkie w środku i mają zalotną chrupiącą skórkę, zdobioną ziarnami gorczycy. Takie mięso rozpływa się w ustach, a dodatek ryżu, czy kuskusu polany powstałym sosem i fasoli szparagowej czyni danie doskonałym :-)
Udka w glazurze miodowo-musztardowej 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lutego
Fantazyjne udka w glazurze miodowo-musztardowej! 
Ostra musztarda przełamana słodyczą miodu, to pomysł na świetne urozmaicenie kurczaka:-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Liczba porcji: 4 porcje

 



Składniki: 

Przepis pochodzi z książki: Mustard$Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks$Spencer 

  • udka kurczaka: 8 
  • natka pietruszki: do posypania 
  • kuskus: wedle uznania 
Glazura: 
  • płynny miód: 1/2 szklanki 
  • musztarda Dijon: 4 łyżki 
  • musztarda francuska, gruboziarnista: 4 łyżki 
  • biały ocet winny: 4 łyżki 
  • olej słonecznikowy: 2 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • ostrym nożem nacinam każde udko, tworząc trzy równoległe rozcięcia
  • wkładam je do dużego niemetalowego naczynia 
  • mieszam wszystkie składniki glazury, doprawiam solą i pieprzem smaruję nią dokładnie udka, wyciskam dłońmi przykrywam naczynie folią i wstawiam do lodówki na około 2 godziny 
  • rozgrzewam grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy 2), do 220 stopni 
  • wyjmuję udka z marynaty i układam je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, resztę marynaty zachowuję w misce 
  • wkładam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekę często przewracając oraz polewając pozostałą marynatę, przez około 50 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące (czas pieczenia zależy od piekarnika, trzeba pilnować, a najlepiej wyposażyć się w termometr do mierzenia mięsa - gdy uda osiągną temperaturę 175oC - są gotowe) 
  •  wykładam udka na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki, pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polewam kuskus do tego serwuję czerwone wytrawne wino i gotowe !




                                        Smacznego!!! 


Tagi: udka kurczaka, natka pietruszki, kuskus, płynny miód, musztarda Dijon, musztarda francuska, gruboziarnista, ocet winny;

1 komentarz :


  1. Udka natarte miodem i musztardą nabierają ciekawego smaku, takiego kurczaka po prostu trzeba skosztować.
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))