Udka w glazurze miodowo-musztardowej
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lutego 2014 r. Mięso z kurczaka zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, wiele cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Mięso to jest lekkostrawne, a jego doskonałe walory smakowe skłoniły mnie do przygotowania udek w glazurze miodowo-musztardowej. Miód i musztarda to smaki z dwóch odległych
biegunów, nigdy bym nie pomyślała, że ich melanż może stworzyć taki smak. Udka zamarynowane w "egzotycznej" glazurze, a później grillowane, są aromatyczne, mięciutkie w środku i mają zalotną chrupiącą skórkę, zdobioną ziarnami gorczycy. Takie mięso rozpływa się w ustach, a dodatek ryżu, czy kuskusu polany powstałym sosem i fasoli szparagowej czyni danie doskonałym :-)
Udka w glazurze miodowo-musztardowej
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lutego.
Fantazyjne udka w glazurze miodowo-musztardowej!
Ostra musztarda przełamana słodyczą miodu, to pomysł na świetne urozmaicenie kurczaka:-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
Przepis pochodzi z książki: Mustard$Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks$Spencer- udka kurczaka: 8
- natka pietruszki: do posypania
- kuskus: wedle uznania
- płynny miód: 1/2 szklanki
- musztarda Dijon: 4 łyżki
- musztarda francuska, gruboziarnista: 4 łyżki
- biały ocet winny: 4 łyżki
- olej słonecznikowy: 2 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- ostrym nożem nacinam każde udko, tworząc trzy równoległe rozcięcia
- wkładam je do dużego niemetalowego naczynia
- mieszam wszystkie składniki glazury, doprawiam solą i pieprzem smaruję nią dokładnie udka, wyciskam dłońmi przykrywam naczynie folią i wstawiam do lodówki na około 2 godziny
- rozgrzewam grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy 2), do 220 stopni
- wyjmuję udka z marynaty i układam je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, resztę marynaty zachowuję w misce
- wkładam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekę często przewracając oraz polewając pozostałą marynatę, przez około 50 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące (czas pieczenia zależy od piekarnika, trzeba pilnować, a najlepiej wyposażyć się w termometr do mierzenia mięsa - gdy uda osiągną temperaturę 175oC - są gotowe)
- wykładam udka na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki, pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polewam kuskus do tego serwuję czerwone wytrawne wino i gotowe !
Smacznego!!!
Tagi: udka kurczaka, natka pietruszki, kuskus, płynny miód, musztarda Dijon, musztarda francuska, gruboziarnista, ocet winny;
OdpowiedzUsuńUdka natarte miodem i musztardą nabierają ciekawego smaku, takiego kurczaka po prostu trzeba skosztować.
Serdeczności :-)