marca 25, 2013

" FILET DROBIOWY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM "

Print Friendly and PDF

Filet drobiowy w cieście naleśnikowym

Autor: Halina Joskowska  
Opublikowano: 25 marca 2013 r. 
To danie jest moją ulubioną propozycją na pysznego kurczaka. 
Jest bardzo syte, doskonale komponuje się z frytkami i surówką na przykład z kapusty. Na obiad idealne rozwiązanie:-):-) 
Filet drobiowy w cieście naleśnikowym 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 marca
Pyszny filet drobiowy w cieście naleśnikowym!!! 

Ta potrawa stanowi moją ulubioną kompozycję fileta drobiowego otulonego ciastem naleśnikowym. Jeśli ktoś ma niedosyt można zaserwować frytki, surówkę z kapusty na przykład białej. Myślę, że będzie smacznie i zdrowo:-)

Oceny: 4,5

Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 15 min 
Łączny czas: 30 min 

Liczba porcji: 4 porcje 


 Składniki


  • pierś z kurczaka: podwójna 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 
  • mąka pszenna: 1 i 1/2 szklanki 
  • mleko: 1 szklanka 
  • jajka wiejskie od gospodyni: 3 sztuki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 4 łyżki 

 Przygotowanie:




 

  • z mąki, mleka, jajek przygotowuję ciasto naleśnikowe, dodaję odrobinę soli
  • mięso porcjuję na części, lekko rozbijam tłuczkiem i nacieram przyprawami


  

  •  kawałki mięsa maczam w cieście

  
  •  smażę kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie :-) 

 Tak wygląda efekt mojego małego wysiłku:-)







Smacznego !!! 



Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z Wami kilkoma cennymi wskazówkami do których doszłam metodą prób i błędów :-) 


  • jeśli chcecie usmażyć więcej porcji, pamiętajcie aby za każdym kolejnym smażeniem wymienić oliwę na świeżą 
  • smażenie w przepalonym zanieczyszczonym tłuszczu jest niezdrowe i negatywnie wpływa na smak potrawy 
  • nie smażcie na zbyt dużym ogniu, gdyż ciasto szybko się zrumieni, a zawartość będzie surowa 
  • nie kładźcie mięsa na nierozgrzany tłuszcz, gdyż wchłonie oliwę i nie będzie już takie pyszne
  • fileta najlepiej usmażyć na średnim ogniu, wkładając go na dobrze rozgrzaną oliwę :-) 
  • możecie na początek usmażyć na próbę jeden kawałek, a potem dopiero resztę
  • kawałki mięska możecie zanurzać w cieście i przenosić na rozgrzaną patelnię,lub nabierać ciasto za pomocą łyżki, przekładać masę na rozgrzany tłuszcz, na ciasto kłaść kawałek mięsa i przykryć drugą łyżką ciasta, wybór należy do Was :-) 

 Serdeczności..... :-)

 Tagi: filet drobiowy, ciasto naleśnikowe

4 komentarze:

  1. To jedna z moich ulubionych propozycji na pysznego kurczaka. Danie idealnie komponuje się z frytkami i surówką z kapusty.....

    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Filety naprawdę smaczne.Osobiście do filetów dodaję jeszcze szczyptę ziół prowansalskich, które bardziej intensyfikują smak.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

  3. Dziękuję za komentarz na pewno wypróbuję to danie w asyście
    ziół:-)
    Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przyjemny prosty przepis, a efekt doskonały. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger