Filet drobiowy w cieście naleśnikowym
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 25 marca 2013 r.
To danie jest moją ulubioną propozycją na pysznego kurczaka.
Jest bardzo syte, doskonale komponuje się z frytkami i surówką na przykład z kapusty. Na obiad idealne rozwiązanie:-):-)
Filet drobiowy w cieście naleśnikowym
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 marca.
Pyszny filet drobiowy w cieście naleśnikowym!!!
Ta potrawa stanowi moją ulubioną kompozycję fileta drobiowego otulonego ciastem naleśnikowym. Jeśli ktoś ma niedosyt można zaserwować frytki, surówkę z kapusty na przykład białej. Myślę, że będzie smacznie i zdrowo:-)
Oceny: 4,5
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
- pierś z kurczaka: podwójna
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
- mąka pszenna: 1 i 1/2 szklanki
- mleko: 1 szklanka
- jajka wiejskie od gospodyni: 3 sztuki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 4 łyżki
Przygotowanie:
- z mąki, mleka, jajek przygotowuję ciasto naleśnikowe, dodaję odrobinę soli
- mięso porcjuję na części, lekko rozbijam tłuczkiem i nacieram przyprawami
- kawałki mięsa maczam w cieście
- smażę kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie :-)
Tak wygląda efekt mojego małego wysiłku:-)
Smacznego !!!
Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z Wami kilkoma cennymi wskazówkami do których doszłam metodą prób i błędów :-)
- jeśli chcecie usmażyć więcej porcji, pamiętajcie aby za każdym kolejnym smażeniem wymienić oliwę na świeżą
- smażenie w przepalonym zanieczyszczonym tłuszczu jest niezdrowe i negatywnie wpływa na smak potrawy
- nie smażcie na zbyt dużym ogniu, gdyż ciasto szybko się zrumieni, a zawartość będzie surowa
- nie kładźcie mięsa na nierozgrzany tłuszcz, gdyż wchłonie oliwę i nie będzie już takie pyszne
- fileta najlepiej usmażyć na średnim ogniu, wkładając go na dobrze rozgrzaną oliwę :-)
- możecie na początek usmażyć na próbę jeden kawałek, a potem dopiero resztę
- kawałki mięska możecie zanurzać w cieście i przenosić na rozgrzaną patelnię,lub nabierać ciasto za pomocą łyżki, przekładać masę na rozgrzany tłuszcz, na ciasto kłaść kawałek mięsa i przykryć drugą łyżką ciasta, wybór należy do Was :-)
Tagi: filet drobiowy, ciasto naleśnikowe
To jedna z moich ulubionych propozycji na pysznego kurczaka. Danie idealnie komponuje się z frytkami i surówką z kapusty.....
OdpowiedzUsuńSerdeczności:-)
Filety naprawdę smaczne.Osobiście do filetów dodaję jeszcze szczyptę ziół prowansalskich, które bardziej intensyfikują smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję za komentarz na pewno wypróbuję to danie w asyście
ziół:-)
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.
Bardzo przyjemny prosty przepis, a efekt doskonały. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń