Pomidorowa
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 marca 2013 r. Pomidorowa z prawdziwego zdarzenia musi być gęsta, esencjonalna, rozgrzewająca i pieknie kolorowa:-)Właśnie dzisiaj pojedziemy w pomidorową podróż kulinarną... O pozytywnych właściwościach aromatycznego i sycącego talerza wypełnionego pożywnym płynem powinniśmy pamiętać szczególnie teraz, kiedy organizm potrzebuje dużo więcej energii, niż podczas pozostałych pór roku. Przemarznięci i z osłabionym układem odpornościowym jesteśmy o wiele bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje. Na okres zimowy niestety musimy pożegnać się z sezonowymi warzywami, co często prowadzi do niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Talerz gęstej zupy nie tylko rozgrzewa ale także dzięki rozpuszczonym substancjom odżywczym jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Poza tym zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, które nawadniają organizm i doskonale zaspokajają pierwszy głód. Zupa pomidorowa jest źródłem potasu witaminy C, E, witamin z grupy B ale przede wszystkim jest dostawcą likopenu. Jest to najsilniejszy znany przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, chroni organizm przed atakami wolnych rodników, zwiększa naszą odporność, dba o kondycję serca, korzystnie wpływa również na gęstość mineralną kości. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać tej substancji, dlatego dla jego prawidłowego funkcjonowania i rozwoju musimy dostarczyć go z zewnątrz. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz potasu zupę powinny na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu osoby podatne na stres. To danie jest receptą na zachowanie szczupłej sylwetki. Do poprawy smaku dodaję natkę pietruszki i zabielam śmietaną. Na sam koniec dosypuję troszeczkę cukru. Dużą zaletą tej potrawy jest krótki czas jej przygotowania. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji:-) Pomidorowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 marca. Pyszna pomidorowa!!! Zupa pomidorowa to bez wątpienia królowa polskich zup, uwielbiana przez wszystkich. Jest tania prosta i smaczna. W tej wersji dodatkowym walorem smakowym jest makaron jajeczny, który kupuję od babki na rynku - polecam! Moja rodzina go uwielbia:-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 50 min Łączny czas: 1 godz. Liczba porcji: 4-6 Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) Liczba kilokalorii w porcji: 35 Tłuszcz na porcję: 0,75 g Składniki: mięso z kością (żeberka, schab): 25 dag zimna woda (użyłam źródlanej): 3 litry marchewka: 1 mała pietruszka: 1 seler: kawałek koncentrat pomidorowy: 3 łyżki drobno posiekana natka pietruszki: 1 łyżeczka gęsta śmietana: 1 szklanka cukier: 1 łyżeczka sól morska: do smaku świeżo zmielony pieprz: 2/3 łyżeczki Przygotowanie:
Mięso myję, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję przez 30 minut.
Włoszczyznę czyszczę i dodaję do wywaru razem z pietruszką solą i pieprzem.
Kiedy mięso i jarzyny są miękkie, przecedzam wywar i mieszam z koncentratem pomidorowym.
Zupę gotuję jeszcze 5 minut.
Zaprawiam śmietaną i dodaję łyżeczkę cukru :-)
Mniam !!!
Serdeczności :-)
Tagi: mięso z kością, pietruszka;
Pomidorowa z prawdziwego zdarzenia gęsta, esencjonalna, rozgrzewająca i pięknie kolorowa.
OdpowiedzUsuńTo jest kierunek dzisiejszej podróży kulinarnej....
Serdeczności:-)
likopen i kwas foliowy to zalety zupy pomidorowej
OdpowiedzUsuńorganizm lepiej przyswaja likopen w zupie czy nap w keczupie
niż wtedy gdy zjadamy pomidory prosto z krzaka
to że zupa rozgrzewa też ma znaczenie - (po spacerze w listopadzie )