Gruszka w czekoladzie
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 września 2013 r. Bezpośrednią inspiracją do stworzenia tego dania był pewien serial, w którym długonoga Zuza w ekskluzywnej restauracji namawiała Wojtka na gruszkę w czekoladzie. Wojtek oczywiście wybrał co innego, ale smak tego deseru zwrócił moją uwagę, pomyślałam, że to musi być pyszne. Ponieważ jesień obdarowała nas tymi owocami w nadmiarze,toteż narodziła się okazja, aby sprawdzić, czy rzeczywiście potrawa jest warta grzechu. A wiecie, że gruszki głównie ze względu na
kształt, zaliczane są do owoców afrodyzjaków i podane na deser w czekoladzie rozpalają mocno wystudzonych kochanków. Jeśli poszukujecie źródła energii potrzebnej do spożytkowania, ta słodycz na pewno jej dostarczy. Polecam:-) Gruszka w czekoladzie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 września. Pyszna gruszka w czekoladzie! Czekoladowa gruszka otulona nutą waniliowo-migdałową jest bardzo wyrafinowanym deserem, w sam raz na letni wieczór spędzony we dwoje:-) Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 20 min Liczba porcji: 2 Rozmiar porcji: 1 gruszka
Składniki:
- gruszki: 2
- prażone płatki migdałowe: 2 łyżki
- gorzka czekolada: 50 g (1/2 tabliczki)
- laska wanilii: 1/2
- masło: 25 g
Przygotowanie:
- Gruszki obieram ze skórki, pozostawiając ogonek, usuwam gniazda nasienne.
- Owoce gotuję na małym ogniu - na parze lub w syropie z wody i cukru krótko, aby się nie rozpadły.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję masło, ziarenka wanilii i dokładnie mieszam.
- Gorące gruszki polewam ciepłym sosem i posypuję uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Tagi: gruszki, płatki migdałowe, gorzka czekolada, ziarenka wanilii;
OdpowiedzUsuńOblane czekoladą w posypce migdałowej, owiane ziarenkami wanilii, wyglądają i pachną niezwykle kusząco, warte spróbowania:-)
Pyszności....
Stanowczo muszę zrobić taki deser. Już wiem, że mój mąż będzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNie mam cienia wątpliwości...
Miłego popołudnia:-)
To apetyczny podwieczorek - Ciekawe czy z odmian twardych zimowych też takie pyszne ? czy tylko te letnie odmiany są bardziej wskazane ??Sama gruszka ma zwoje walory - a dodatek czekolady - robi wrażenie łakoci-aż ślinka leci -
OdpowiedzUsuńZnam taki smak gruszek który w w dawnym woj Kieleckim nazywany był smołówka
OdpowiedzUsuńlokalna nazwa taki zapach był trochę zmieszany z porzeczką czarną smaczne gruszki ale dlaczego smołówka nie wiem ?