września 03, 2013

"Gruszki w syropie"

Print Friendly and PDF

Gruszki w syropie


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 września 2013 r. Gruszki zawierają sporo witamin i minerałów, w tym witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, jod. Ze względu na obecność błonnika i antyoksydantów, a także potasu, są wskazane dla serca. Jeśli macie ochotę na deser z tymi owocami to zapraszam tu i tu. Jeżeli chcecie je zamknąć w słoikach, aby rozkoszować się ich smakiem w długie zimowe wieczory to myślę, że soczyste gruszki w waniliowym syropie z nutą goździków i cynamonu dostarczą słonecznych i
aromatycznych wrażeń. Wykorzystanie zawartości słoika może być różnorakie, bo możemy bezkarnie wyjadać owoce ze słoika, przywołując tym samym wspomnienia z dzieciństwa, możemy też je wykorzystać jako fantastyczny dodatek do deserów, ciast, czy naleśników. Pyszny syrop możemy rozcieńczyć z wodą i ugasić pragnienie:-) Gruszki w syropie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 września. Delikatne gruszki w syropie! Gruszki w waniliowym syropie, to wspomnienie słonecznego lata, wakacji, urlopu, które w środku mroźnej zimy możemy przywołać:-) Oceny: 4,8 Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min Liczba kilokalorii w 100 g: 57 Białko na 100 g: 0,2 g Węglowodany na 100 g: 15,5 g Błonnik na 100 g: 1,6 g 

Składniki: 

  • twarde gruszki: 2 kg 
  • sok z cytryny: kilka kropel 
  • cukier: 1 szklanka 
  • woda: 2 szklanki 
  • ziarenka wanilii: 1 laska 
  • goździki: po dwa do jednego słoika 
  • kolendra: po dwa ziarenka do jednego słoika 

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieram, kroję w połówki i usuwam gniazda nasienne. By powstrzymać ciemnienie gruszek wkładam je do wody zakwaszonej sokiem z cytryny do momentu, aż przygotuję pozostałe owoce. 
  2. W garnku gotuję wodę z cukrem, następnie do gorącej zalewy dodaję ziarenka wanilii. 
  3. Do przygotowanych słoików (sterylizowałam w piekarniku) wkładam po dwa ziarenka goździków, dwa ziarenka kolendry, układam owoce i zalewam gorącą waniliową zalewą. 
  4. Zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.


                                                     Serdeczności:-) 
 Tagi: gruszki , wanilia, goździki, kolendra;

 Zapasy na zimę - I edycja 2013

3 komentarze:


  1. Gruszki są lekkie i aromatyczne, a nuta wanilii idealne podkreśla słoneczne smaki....
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie napewno spróbuję tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak smakuje.
    Polecam
    Proszę o komentarz jak smakowało.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger