Gruszki w occie
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 września 2013 r. Fanem gruszek był Juliusz Cezar, a jakby sięgnąć do historii szybko odkryjemy, że ich korzenie sięgają czasów prehistorycznych. Co takiego jest w tym owocu, co sprawia, że jest on częstym składnikiem dań? Po pierwsze gruszka zawiera w swoim składzie prawdziwą bombę witamin . Owoce te mają działanie przeciwgorączkowe, pobudzają przemianę materii, wspomagają perystaltykę jelit, ułatwiają koncentrację i pozytywnie działają na układ nerwowy, dzięki zawartości pierwiastka o nazwie bor.
W tym roku sezon letni okazał się wyjątkowo korzystny dla gruszek, obdarowano mnie dwoma koszami wypełnionymi po brzegi tymi fantastycznymi owocami. W pierwszym momencie złapałam się za głowę, bo nie mam zbyt dużego doświadczenia w przetwarzaniu warzyw, czy owoców. Chwila rozterki nie trwała jednak zbyt długo, ponieważ ostro zabrałam się do pracy. Część tego bogactwa postanowiłam zamarynować, czyli do owoców dodać octu i uzyskać specyficzny smak. Z marynowaniem to najczęściej kojarzą się grzybki, okazuje się jednak, że gruszki też lubią tę metodę przetwarzania i świetnie sprawdzają się jako przystawka do mięs, pasztetów, wędlin, czy żółtych serów. Gruszki w occie to wspomnienie dzieciństwa, a właściwie ważnych uroczystości rodzinnych, świąt, bo tylko wtedy je serwowano w kryształowych salaterkach. Już sam wygląd przykuwał wzrok, a co dopiero smak, który był niepowtarzalny i wyjątkowy:-) Gruszki w occie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 września. Aromatyczne gruszki w occie! Wyjadanie zawartości słoików napełnionych gruszkami w zalewie octowej, powoduje zimą teleportację do gorących dni lata:-) Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 35 min
Składniki:
- twarde gruszki: 2 kg
- brązowy cukier: 1 szklanka
- ocet: 1/2 szklanki
- woda: 2 szklanki
- goździki: po dwa do słoika
- cynamon: szczypta na słoik
- sok z cytryny: kilka kropel
Przygotowanie:
- Gruszki obieram ze skórki, która jest dość ciężkostrawna.
- Kroję w połówki i usuwam gniazda nasienne. By powstrzymać ciemnienie gruszek, wkładam je do wody zakwaszonej sokiem z cytryny do momentu, aż przygotuję pozostałe owoce.
- W garnku gotuję wodę z cukrem i octem.
- Do zalewy wkładam przygotowane gruszki i gotuję do pięciu minut
- Do każdego słoika wrzucam po dwa goździki, szczyptę cynamonu i układam gruszki.
- Zalewam przygotowaną zalewą i zakręcam.
- Pasteryzuję 15 minut.
- Po tym czasie odwracam do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Tagi:gruszki, cukier brązowy, goździki, cynamon, cytryna
OdpowiedzUsuńMarynowane gruszki to idealny pomysł na niebanalny dodatek do obiadu, bądź też przystawkę....
Serdeczności:-)
Robię te gruszki od jakiegoś czasu i faktycznie "niebo w gębie" ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i życzę miłej nocy:-)
Serdeczności....