wtorek, 26 marca 2013

" TORCIK Z BIAŁEJ CZEKOLADY "

Wiadomo, że wszyscy chcielibyśmy już wiosnę ze śpiewem ptaków i soczystą zielenią dookoła:-) Ale niestety mamy zimę i też trzeba być zadowolonym. Aby tę radość wzmocnić proponuję coś na słodko. Będzie to bardzo prosty w wykonaniu torcik z białej czekolady, którego smak i aromat zapamiętacie na długo :-)


 Składniki:


  • 100 g masła Lurpak
  • 200 g białej czekolady
  • 3 jajka wiejskie od gospodyni
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • dojrzała gruszka
  • łyżka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:


  1. Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  2. Jajka, cukier, sól i cynamon ubijam mikserem na puszystą masę.
  3. Łączę delikatnie jajka z czekoladą, cały czas mieszając ciasto.
  4. Dodaję mąkę i orzechy.
  5. Do wysmarowanej tortownicy przelewam ciasto i wstawiam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
  6. Z gruszki usuwam gniazda nasienne i kroję owoc w plasterki.
  7. Układam na talerzu obok kawałka ciasta i całość prószę cynamonem.
Torcik wraz z gruszeczką można konsumować, delektować się jego lekkością i zapomnieć o całym boskim świecie - to działa z dobrą kawką lub naleweczką.

SMACZNEGO !!!!

Serdeczności......

Uwaga !!!

Jeśli nie lubisz gruszki możesz dodać do ciasta ulubione owoce.

Jeszcze jedno - ciasto zyska oryginalny smak jeśli do posiekanych orzechów dodasz płatki migdałowe.

Pozdrawiam :-)

3 komentarze :

  1. W tajemnicy podaję tę recepturę na ciasto doskonałe - Psst :-)

    Miłego pałaszowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest na czym oko zawiesić wszystkie delicje uwodzą Zmysły)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani rodzina to mieszka w raju?
    a też bym tak zapomniał o całym boskim świecie -
    Z Pani to istna czarodziejka -kusi Pani stwarzając pokusy nie do odparcia
    Wszystkie arcydzieła sa niepowtarzalne -Co za talent!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))