Misz Masz Śliwkowo-Jabłkowy
Znalazłam niebanalne rozwiązanie, zabieram się za pieczenie ciasta.
A dodatkowe kilogramy.....???
Tłumaczę sobie, że do lata jeszcze daleko i zdążę je zgubić wiosną :-)
Wczoraj upiekłam ciasto, gdzie główną rolę odegrały śliwki i jabłka.
Czas przygotowania - ok. 90 minut.
1 porcja - 1 średni kawałek zawiera - 240 kalorii, 10 g tłuszczu, 36 g węglowodanów :-)
Misz Masz Śliwkowo-Jabłkowy - składniki:
- 350 g mąki
- 200 g masła Lurpak
- 180 g cukru pudru
- 1 jajko zerówka
- żółtko
- cukier waniliowy
- 500 g jabłek
- 200 g śliwek
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mielonych migdałów
- łyżeczka cynamonu
Misz Masz Śliwkowo-Jabłkowy -przygotowanie :
- składniki ciasta siekam w misce, następnie zagniatam ręką, formuję kulę i dzielę na dwie części - 3/4 na spód, 1/4 na wierzch
- wstawiam do lodówki na 15 minut
- w tym czasie obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki
- śliwki dzielę na cztery części
- tak przygotowane owoce mieszam z brązowym cukrem, migdałami i cynamonem
- tortownicę 24 cm, smaruję masłem, większą część ciasta wałkuję i wykładam nim blachę, tak aby przykryła dno i boki
- wysypuję owoce na ciasto
- wałkuję pozostałą część ciasta, przykrywam nią całość, sklejam brzegi i delikatnie widelcem nakłuwam w kilku miejscach
- piekę około 50 minut w temperaturze 190 stopni C
Zapewniam Was, że stworzyłam pyszny i zdrowy duet, który przywołuje lato.
Smacznego !!!
Uwierzcie, że najlepszą receptą na spadek poziomu energii jest pieczenie ciast, potem konsumowanie:-)
OdpowiedzUsuńA dodatkowe kilogramy ???
Do lata jeszcze daleko i na pewno zdążymy je zgubić:-)
Serdeczności.....