środa, 27 marca 2013

" MISZ MASZ ŚLIWKOWO - JABŁKOWY "

Zazwyczaj tak mam, że kiedy spada mi poziom energii to rośnie apetyt na słodycze.
Zapytacie jak sobie z tym radzę ???
Znalazłam niebanalne rozwiązanie zabieram się za pieczenie ciasta.
A dodatkowe kilogramy.....???
Tłumaczę sobie, że do lata jeszcze daleko i zdążę je zgubić wiosną :-)

Wczoraj upiekłam ciasto, gdzie główną rolę odegrały śliwki i jabłka.

Czas przygotowania - ok. 90 minut.
1 porcja - 1 średni kawałek zawiera - 240 kalorii, 10 g tłuszczu, 36 g węglowodanów :-)

Aby stworzyć śliwkowo-jabłkową mieszankę trzeba przygotować:



  • 350 g mąki
  • 200 g masła Lurpak
  • 180 g cukru pudru
  • jajko wiejskie od gospodyni
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • 500 g jabłek
  • 200 g śliwek
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • łyżeczka cynamonu


Przygotowanie :


  1. Składniki ciasta siekam w misce, następnie zagniatam ręką, formuję kulę i dzielę na dwie części - 3/4 na spód, 1/4 na wierzch.
  2. Wstawiam do lodówki na 15 minut.
  3. W tym czasie obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Śliwki dzielę na cztery części. Tak przygotowane owoce mieszam z brązowym cukrem, migdałami i cynamonem.
  4. Tortownicę smaruję masłem, większą część ciasta wałkuję i wykładam nim blachę, tak aby przykryła dno i boki.
  5. Wysypuję owoce na ciasto.
  6. Wałkuję pozostałą część ciasta, przykrywam nią całość, sklejam brzegi i delikatnie widelcem nakłuwam w kilku miejscach.
  7. Piekę około 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

  Zapewniam Was, że stworzyłam pyszny i zdrowy duet, który jest wołaniem o lato.

Smacznego !!!

Serdeczności....

1 komentarz :

  1. Uwierzcie, że najlepszą receptą na spadek poziomu energii jest pieczenie ciast, potem konsumowanie:-)
    A dodatkowe kilogramy ???
    Do lata jeszcze daleko i na pewno zdążymy je zgubić:-)

    Serdeczności.....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))