piątek, 4 października 2013

"Ciasto milionera"

Ciasto milionera


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 października 2013 r. Wyobraź sobie chrupiący maślany spód, na którym znajduje się przepyszne nadzienie karmelowe, pokryte połyskującą czekoladą i przyprószone orzechami laskowymi. Tak właśnie wygląda moje ciasto milionera, które nieznacznie zmodyfikowałam, umieszczając orzechy na wierzchu (przepis pochodzi ze strony taste). Każdy kęs przynosi słodki smak wszystkich warstw idealnie ze sobą splecionych. Ten wypiek to nadzwyczajne połączenie składników, idealne proporcje smaków, które
dają wrażenie kontaktu z pozaziemskim wymiarem słodyczy.Podobno oryginał tego ciasta wywodzi się ze Szkocji, a nazwę zawdzięcza bogatemu smakowi. Słodycz ciężko się kroi i ma tendencje do łamania, dlatego najlepiej używać ciepłego noża. Masę karmelową przygotowałam z mleka skondensowanego, ponieważ bardzo dobrze spaja kruchy spód i warstwę czekoladową. Czekolada jest jednym z dominujących smaków, zwracam szczególną uwagę na jej jakość. Najlepsza jest czekolada o pięknym połysku, wtedy mam pewność, że jej produkcja przebiegała w odpowiedniej temperaturze i adekwatnej ilości czasu. Wybór czekolady zależy od Waszych preferencji. Ja połączyłam mleczną i gorzką w stosunku 2:1, którą stopiłam w bain marie. Aby osiągnąć apogeum rozkoszy należy na kruchy spód wyłożyć gorącą masę karmelową - łatwo i równomiernie się ją rozprowadza. Następnie ciasto wystudzić, aż będzie zupełnie zimne i dopiero wtedy wylać na nie ciepłą ale nie gorącą czekoladę. Pomimo, że nazwa słodkości brzmi bardzo dumnie, zapewniam, że przepis urzeka prostotą, a efekt końcowy - sami oceńcie. Naprawdę polecam:-) Ciasto milionera Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 3 października. Bogate ciasto milionera! Kruche ciasto w połączeniu z lekko ciągnącą słodką masą kajmakową i warstwą czekolady przyprószoną chmurą orzechów laskowych to idealny sposób na poprawę jesiennego nastroju:-) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 80 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Liczba kilokalorii w porcji: dużo 

Składniki: 

  • mąka tortowa: 100 g 
  • mąka orkiszowa: 90 g 
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki 
  • jasny brązowy cukier: 70 g 
  • cukier waniliowy (domowy): 1 łyżeczka 
  • roztopine masło (najlepiej Lurpak (uwielbiam): 120 g 
Karmel: 
  • mleko słodzone skondensowane: 1 puszka 
  • jasny brązowy cukier: 70 g 
  • masło: 60 g 
Wierzch: 
  • mleczna czekolada: 200 g 
  • gorzka czekolada: 100 g 
  • śmietanka kremówka: 80 ml 
  • orzechy laskowe: 150 g 

Przygotowanie:



  • piekarnik nastawiam na 180oC na funkcję góra-dół 
Ciasto: 

  • masło topię i odstawiam na 10 minut do przestygnięcia 
  • do miski wsypuję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wlewam masło i mieszam łyżką 
  • ciasto przekładam do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam i dociskam. 
  • wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni, piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika 
Karmel: 

  • w międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlewam skondensowane mleko, dodaję masło, cukier i podgrzewam mieszając kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć zmniejszam ogień na najmniejszy (bardzo ważne, w przeciwnym wypadku, karmel może się przypalić) i ciągle mieszając, trzymam ją tak przez 8 minut 
  • na upieczone ciasto wylewam karmelową masę i wstawiam je z powrotem do piekarnika na 15 minut 
  • po wyjęciu z piekarnika odstawiam na 1-2 godziny do ostygnięcia 
Wierzch: 

  • czekoladę rozpuszczam w bain marie 
  • ciasto z masą karmelową polewam czekoladą i równomiernie ją rozprowadzam
  • wierzch prószę pozbawionymi skórki i zmielonymi orzechami laskowymi
  • odstawiam ciasto na parę godzin, żeby czekolada stężała (można włożyć do lodówki ale proszę wyciągnąć je na pół godziny przed podaniem






Enjoy your meal ! 


Tagi: brązowy cukier, cukier waniliowy (domowy), mleko słodzone skondensowane, czekolada, śmietanka kremówka, orzechy laskowe;

1 komentarz :

  1. Maślana warstwa kruchego, złoty karmel, błyszcząca warstwa rozpuszczonej czekolady, zmielone orzechy laskowe tworzą ciasto kuszące i nie można mu się oprzeć.....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))