lutego 17, 2014

"Śledzie w sosie musztardowym"

Print Friendly and PDF

Śledzie w sosie musztardowym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 lutego 2014 r. Na początku mamy zderzenie sosu ze śledziami, dlatego trzeba im dać czas na przegryzienie się smaków. Są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po dwóch dniach. W tej odsłonie przygotowałam je kilkukrotnie i przyznam, że za pierwszym razem kupiłam śledzie marynowane, zamiast solonych. Nie zróbcie tego błędu, koniecznie muszą być solone, najlepsze są filety śledziowe a'la Matjas, wymoczone przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w wodzie lub wodzie z
mlekiem. W tej potrawie, zresztą jak w każdej ważne są składniki i czas, jeśli te parametry są zachowane, sukces kulinarny gwarantowany :-)
Śledzie w sosie musztardowym 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego
Wyborne śledzie w sosie musztardowym! To jest pyszny sposób na przygotowanie tej wartościowej ryby. Oceny: 4,7 
Czas przygotowania: 15 min Łączny czas: 15 min
Liczba porcji: 2-3

 



Składniki: 

  • filety śledziowe a'la Matjas: 3 (ok. 200 g) 
Sos: 
  • kwaśna śmietana: 2 łyżki 
  • tymianek: na czubku noża 
  • majonez: 2 łyżki 
  • średnio ostra musztarda (użyłam sarepskiej, może być łagodna odmiana Dijon): 4 łyżeczki 
  • łagodna musztarda ziarnista: 2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki sosu dokładnie mieszam 
  • pokrojone na kawałeczki śledzie łączę z sosem 
  • szczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki 
  • śledzie można jeść po kilku godzinach, ale gotowe są po ok. 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach :-)

                                                        Smacznego !!!


Tagi: śledzie a'la Matjas, tymianek, majonez, musztarda sarepska, łagodna musztarda ziarnista;

3 komentarze:


  1. To są pyszne śledzie skąpane w kremowym sosie musztardowym - polecam!
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście , Halinko, śledzie bardzo podobne , a jednak inne, przepisy są wyłącznie inspiracją i to jest. najfajniejsze, prawda?

    OdpowiedzUsuń

  3. można kreować i tworzyć do bólu :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger