Śledzie w sosie musztardowym
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 lutego 2014 r. Na początku mamy zderzenie sosu ze śledziami, dlatego trzeba im dać czas na przegryzienie się smaków. Są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po dwóch dniach. W tej odsłonie przygotowałam je kilkukrotnie i przyznam, że za pierwszym razem kupiłam śledzie marynowane, zamiast solonych. Nie zróbcie tego błędu, koniecznie muszą być solone, najlepsze są filety śledziowe a'la Matjas, wymoczone przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w wodzie lub wodzie z
mlekiem. W tej potrawie, zresztą jak w każdej ważne są składniki i czas, jeśli te parametry są zachowane, sukces kulinarny gwarantowany :-)
Śledzie w sosie musztardowym
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego.
Wyborne śledzie w sosie musztardowym! To jest pyszny sposób na przygotowanie tej wartościowej ryby. Oceny: 4,7
Czas przygotowania: 15 min Łączny czas: 15 min
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- filety śledziowe a'la Matjas: 3 (ok. 200 g)
- kwaśna śmietana: 2 łyżki
- tymianek: na czubku noża
- majonez: 2 łyżki
- średnio ostra musztarda (użyłam sarepskiej, może być łagodna odmiana Dijon): 4 łyżeczki
- łagodna musztarda ziarnista: 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- wszystkie składniki sosu dokładnie mieszam
- pokrojone na kawałeczki śledzie łączę z sosem
- szczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki
- śledzie można jeść po kilku godzinach, ale gotowe są po ok. 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach :-)
Smacznego !!!
Tagi: śledzie a'la Matjas, tymianek, majonez, musztarda sarepska, łagodna musztarda ziarnista;
OdpowiedzUsuńTo są pyszne śledzie skąpane w kremowym sosie musztardowym - polecam!
Serdeczności :-)
Rzeczywiście , Halinko, śledzie bardzo podobne , a jednak inne, przepisy są wyłącznie inspiracją i to jest. najfajniejsze, prawda?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńmożna kreować i tworzyć do bólu :))