Łososiowe wariacje
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 6 marca 2013 r.Łosoś zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dużo witaminy A,D,E,B,jodu i potasu. Jest piękną i smaczną rybą. Ma wspaniały pomarańczowo-różowy kolor, przyrządzone dania z tej ryby ładnie prezentują się na stole. Łososia przygotowuję zawsze wcześniej, a polega to na tym, że nacieram go zmiażdżonym czosnkiem, kropię sokiem z cytryny i moczę w sosie sojowym. Następnie pakuję go w folię i odkładam do lodówki. Ta czynność powoduje, że po upieczeniu z łatwością mogę przełożyć rybę na talerz. Bardzo lubię piec w folii, gdyż mięso łososia nie wysuszy się i pozostaje wspaniale wilgotne, poprzez duszenie się w sokach wytworzonych podczas obróbki cieplnej. Pieczenie w folii również nadaje rybie elastyczność. Mogę ją piec na życzenie moich łasuchów - jeśli wolą rybę duszoną - piekę do końca w szczelnej paczuszce. Jeśli preferują zrumienioną, wówczas pod koniec pieczenia mocno rozchylam folię na boki, pozwalając odparować płynom. Łosoś zamknięty w folii długo utrzymuje ciepło, co daje mi czas na przygotowanie pozostałych składników dania. Folię zawsze smaruję oliwą, co powoduje niezapomniany smak, a przede wszystkim zapobiega przywieraniu ryby do folii podczas pieczenia. Jeszcze coś mi się przypomniało, żeby już nie przedłużać...... Folia aluminiowa z jednej strony jest bardziej błyszcząca, z drugiej matowa. Jeśli chcesz utrzymać wysoką temperaturę wewnątrz dania i sprawić, że ryba szybciej się upiecze, zapakuj ją w aluminium świecącą stroną do wewnątrz. Łosoś tak przygotowany zachowuje naturalny smak, przy wyczuwalnych dodatkach smakowych.
Liczba gwiazdek: 4,5 na podstawie 15 opinii
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 70 min
Liczba porcji: 4 porcje
Rozmiar porcji: 1/4 łososia
Składniki:
- filet z łososia: 60 dag
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sos sojowy: 2 łyżki
- kurki mrożone: 120 dag
- oliwa: 1 łyżka
- cebula: 1 mała
- śmietanka kremówka: 100 ml
- sól morska: szczypta
- świeżo zmielony pieprz - szczypta
- czerwona słodka papryka w proszku: szczypta
- gorczyca: 1 łyżka
Przygotowanie:
- filety z łososia nacieram zmiażdżonym czosnkiem, kropię sokiem z cytryny i przez 20 minut moczę w sosie sojowym
- pakuję w folię aluminiową i przenoszę do lodówki na 30 minut
- rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, paczkę z filetem układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 20 minut
- rozmrożone kurki płuczę i gotuję je w całości przez kilka minut
- kroję na drobno cebulę i smażę na oliwie, aż się zeszkli (ok. 5 minut)
- do cebuli dodaję obgotowane kurki, śmietankę kremówkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki, dokładnie mieszam
- na rozgrzanej suchej patelni prażę ziarenka gorczycy, gorące dodaję do sosu
- rybę podaję na gorąco z przygotowanym sosem
- ryba jest lekka, a jej wyrafinowany smak i aromat na długo pozostanie w pamięci:-)
W tej wariacji łosoś zachowuje swój naturalny, pyszny smak, przy wyczuwalnej nucie dodatków smakowych:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności...