Bliny z kawiorem
Opublikowano: 7 marca 2013 r.
Tę potrawę przyrządzam po raz pierwszy i boję się, że coś mi nie wyjdzie:-(
Jednak mam nadzieję, że przy odrobinie szczęścia wszystko będzie dobrze.
Przystępując do przygotowania tego dania najpierw zapoznałam się z historią blinów. Dowiedziałam się, że te grube placki wywodzą się z tradycji kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej.
Słowo blin - oznacza naleśnik.
Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej.
Można je podać na wiele sposobów od prostszych bez dodatków, lub z gotowaną rybą, po eleganckie - ze śmietaną lub roztopionym masłem, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, tartym serem, krojonym jajkiem, kawiorem.
Bliny też można podawać na słodko z konfiturami, mogą być nadziewane jabłkami, wiśniami, czy jagodami.
Podstawowym warunkiem jest, aby w momencie podania były ciepłe i wilgotne, gdyż szybko tężeją i stają się kruche.
Podczas smażenia ciasto drożdżowe musi być nalewane cienką warstwą na rozgrzaną patelnię tak, aby w ostatniej chwili uwolniły się ostatnie bańki dwutlenku węgla. Tak więc do dzieła.....
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 3 godz. i 40 min
Liczba porcji: 6 porcji
Rozmiar porcji: 1 naleśnik
Składniki:
- drożdże: 2-3 dag
- cukier: 1 łyżeczka
- woda mineralna: 2 łyżki
- mąka pszenna: 30 dag
- mąka gryczana: 10 dag
- mleko: 1/2 litra
- masło: 3 łyżki
- kwaśna śmietana: 15 ml
- białka z jajek: 3
- oliwa z oliwek: do smażenia
- czarny kawior: 10 dag
Przygotowanie:
- drożdże rozcieram z cukrem i mieszam z 2 łyżkami ciepłej wody i 2 mąki pszennej, odstawiam, aż rozczyn podwoi swoją objętość
- resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną przesiewam do miski, dodaję szklankę ciepłego mleka i rozczyn, zagniatam ciasto, gdy osiągnie gładką konsystencję, odstawiam je na 3 godziny do wyrośnięcia
- kiedy ciasto jest gotowe, łączę je z resztą mleka, stopionym masłem, śmietaną i ubitymi białkami jajek
- na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju ciasto nakładam łyżką, smażę chwilę z obu stron
- podaję z czarnym kawiorem
- bliny są bardzo pyszne, można się nimi delektować - wszystko się dobrze udało, przepis jest OK
- zwracajcie uwagę na drożdże, ich jakość jest sednem całej przygody z tymi smakołykami
Jeśli lubisz drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej podane w twój ulubiony sposób nasłodko, bądź wypełnione słodzonym serkiem ziarnistym albo puree ziemniaczanym i cebulą, kawiorem - zapraszam:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności....