marca 07, 2013

" BLINY Z KAWIOREM "

Print Friendly and PDF

Bliny z kawiorem


Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 7 marca 2013 r. 

potrawę przyrządzam po raz pierwszy i boję się, że coś mi nie wyjdzie:-( 
Jednak mam nadzieję, że przy odrobinie szczęścia wszystko będzie dobrze. Przystępując do przygotowania tego dania najpierw zapoznałam się z historią blinów. Dowiedziałam się, że te grube placki wywodzą się z tradycji kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Słowo blin - oznacza naleśnik. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Można je podać na wiele sposobów od prostszych bez dodatków, lub z gotowaną rybą, po eleganckie - ze śmietaną lub roztopionym masłem, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, tartym serem, krojonym jajkiem, kawiorem. Bliny też można podawać na słodko z konfiturami, mogą być nadziewane jabłkami, wiśniami, czy jagodami. Podstawowym warunkiem jest, aby w momencie podania były ciepłe i wilgotne, gdyż szybko tężeją i stają się kruche. Podczas smażenia ciasto drożdżowe musi być nalewane cienką warstwą na rozgrzaną patelnię tak, aby w ostatniej chwili uwolniły się ostatnie bańki dwutlenku węgla. Tak więc do dzieła..... 

Liczba gwiazdek: 4,0 na podstawie 22 opinii 
Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 25 min 
Łączny czas: 3 godz. i 40 min 
Liczba porcji: 6 porcji 
Rozmiar porcji: 1 naleśnik 
 

Składniki: 

 

  • drożdże: 2-3 dag 
  • cukier: 1 łyżeczka 
  • woda mineralna: 2 łyżki 
  • mąka pszenna: 30 dag 
  • mąka gryczana: 10 dag 
  • mleko: 1/2 litra 
  • masło: 3 łyżki 
  • kwaśna śmietana: 15 ml 
  • białka z jajek: 3 
  • oliwa z oliwek: do smażenia 
  • czarny kawior: 10 dag 
 

Przygotowanie: 

 

  • drożdże rozcieram z cukrem i mieszam z 2 łyżkami ciepłej wody i 2 mąki pszennej, odstawiam, aż rozczyn podwoi swoją objętość
  • resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną przesiewam do miski, dodaję szklankę ciepłego mleka i rozczyn, zagniatam ciasto, gdy osiągnie gładką konsystencję, odstawiam je na 3 godziny do wyrośnięcia
  • kiedy ciasto jest gotowe, łączę je z resztą mleka, stopionym masłem, śmietaną i ubitymi białkami jajek
  • na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju ciasto nakładam łyżką, smażę chwilę z obu stron
  • podaję z czarnym kawiorem
  • bliny są bardzo pyszne, można się nimi delektować - wszystko się dobrze udało, przepis jest OK
  • zwracajcie uwagę na drożdże, ich jakość jest sednem całej przygody z tymi smakołykami

 Ściskam:-)  

1 komentarz:

  1. Jeśli lubisz drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej podane w twój ulubiony sposób nasłodko, bądź wypełnione słodzonym serkiem ziarnistym albo puree ziemniaczanym i cebulą, kawiorem - zapraszam:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger