czwartek, 7 marca 2013

" BLINY Z KAWIOREM "

Bliny z kawiorem

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 marca 2013 r. Tę potrawę przyrządzam po raz pierwszy i boję się, że coś mi nie wyjdzie:-( Jednak mam nadzieję, że przy odrobinie szczęścia wszystko będzie w porządku. Niemniej trzymajcie za mnie kciuki. Przystępując do przygotowania tej potrawy najpierw zapoznałam się z historią blinów. Dowiedziałam się, że danie to wywodzi się z tradycji kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Słowo blin - oznacza naleśnik. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Można je podać na wiele sposobów od prostszych bez dodatków, lub z gotowaną rybą, po eleganckie - ze śmietaną lub roztopionym masłem, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, tartym serem, krojonym jajkiem, kawiorem. Bliny też można podawać na słodko z konfiturami, mogą być nadziewane jabłkami, wiśniami, czy jagodami. Podstawowym warunkiem jest, aby w momencie podania były ciepłe i wilgotne, gdyż szybko tężeją i stają się kruche. Podczas smażenia ciasto drożdżowe musi być nalewane cienką warstwą na rozgrzaną patelnię tak, aby w ostatniej chwili uwolniły się ostatnie bańki dwutlenku węgla. Tak więc do dzieła..... Liczba gwiazdek: 4,0 na podstawie 22 opinii Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 3 godz. i 40 min Liczba porcji: 6 porcji Rozmiar porcji: 1 naleśnik Składniki: drożdże: 2-3 dag cukier: 1 łyżeczka woda mineralna: 2łyżki mąka pszenna: 30 dag mąka gryczana: 10 dag mleko: 1/2 litra masło: 3 łyżki kwaśna śmietana: 15 ml białka z jajek: 3 oliwa z oliwek: do smażenia czarny kawior: 10 dag Przygotowanie: 1. Drożdże rozcieram z cukrem i mieszam z 2 łyżkami ciepłej wody i 2 mąki pszennej. Odstawiam, aż rozczyn podwoi swoją objętość. 2. Resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną przesiewam do miski. Dodaję szklankę ciepłego mleka i rozczyn, zagniatam ciasto. Gdy osiągnie gładką konsystencję, odstawiam je na 3 godziny do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto jest gotowe, łączę je z resztą mleka, stopionym masłem, śmietaną i ubitymi białkami jajek. 4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju ciasto nakładam łyżką.Smażę chwilę z obu stron. 5. Podaję z czarnym kawiorem. Bliny są bardzo pyszne, można się nimi delektować - P.S. wszystko się dobrze udało, przepis jest OK. Zwracajcie uwagę na drożdże, ich jakość jest sednem całej przygody z tymi smakołykami. Ściskam:-)

1 komentarz:

  1. Jeśli lubisz drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej podane w twój ulubiony sposób nasłodko, bądź wypełnione słodzonym serkiem ziarnistym albo puree ziemniaczanym i cebulą, kawiorem - zapraszam:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))