Przysmak naleśnikowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 maja 2014 r. Torcik naleśnikowy zauroczył mnie jakiś czas temu. Całkiem niepozornie wpadłam na niego, na którymś z blogów kulinarnych. Głęboko zapisał się w mojej pamięci, a myśli zaczęły koncentrować się wokół tej słodyczy. Podobała mi się jego prostota i budowa. Zastanawiałam się jak go zrobić i czym wypełnić. Kiedy idea osiągnęła rangę wykonalności, przystąpiłam do działania. Pewnego popołudnia
usmażyłam 20 naleśników (niestety trzy były tak cienkie, że musiałam je odrzucić) i schowałam na noc do lodówki. Drugiego dnia przygotowałam mus z białej czekolady, którym posmarowałam każdy placek. Wykończony torcik odstawiłam na dwie godziny do lodówki i gotowe. Naprzemienne naleśnikowo - kremowe powłoki sprawiają, że rozpływa się w ustach, pozostawiając subtelny, słodki finisz. Bardzo ładnie prezentuje się w przekroju - wiele warstw połączonych cienkimi smugami kremu, to robi wrażenie. Tutaj najbardziej czasochłonne jest smażenie naleśników, ale pyszny smak i zadowolone miny domowników wynagradzają każdy trud :-)
Przysmak naleśnikowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 maja.
Efektowny przysmak naleśnikowy! Koronkowe, cienkie naleśniki akcentowane subtelną nutą białej czekolady są nieprzyzwoicie efektowne i smakują bosko:)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Liczba porcji: 10
Rozmiar porcji: 1 mały kawałek
Składniki:
Naleśniki - przepis pochodzi stąd :)- mąka: 150 g
- jajka: 2
- mleko: 250 ml
- cukier waniliowy: 3 łyżki
- sól morska: szczypta
- woda mineralna lub zwykła woda: ok. 1/2 do 3/4 szklanki
- masło lub olej roślinny: 3 łyżki
- żelatyna: 2 łyżeczki
- biała czekolada: 300 g
- śmietanka kremówka 36% lub 30%: 750 ml
Przygotowanie:
Naleśniki:
Mus z białej czekolady:
Przełożenie:
Tagi: cukier waniliowy, biała czekolada, śmietanka kremówka;
- mąkę przesiewam, dodaję jajko, mleko i sól miksuję, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut
- przed samym smażeniem dodaję do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2-3/4 szklanki)
- na koniec do surowej masy naleśnikowej dodaję roztopione masło, wówczas nie trzeba smarować dna patelni tłuszczem
- naleśniki smażę z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem
- żelatynę wsypuję do garnuszka, wlewam 2 łyżki wody i mieszam, odstawiam do namoczenia na około 15 minut
- czekoladę łamię na kosteczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej
- 400 ml śmietanki doprowadzam do wrzenia, odstawiam z ognia, resztę śmietanki wlewam do naczynia i wstawiam do zamrażarki do szybkiego schłodzenia na około 10 minut (będzie ubijana)
- namoczoną żelatynę podgrzewam na minimalnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować!)
- do zagotowanej śmietanki dodaję żelatynę (najpierw hartuję ją częścią śmietanki, tzn. dodaję po łyżce śmietankę do żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek śmietanki, dopiero tak "zaprawioną" żelatynę dodaję do śmietanki). dokładnie mieszam do rozpuszczenia się żelatyny
- następnie dodaję roztopioną czekoladę, wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, mieszam na gładką masę dokładnie studzę, od czasu do czasu mieszając
- na koniec wstawiam do lodówki w celu schłodzenia
- resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubijam na sztywną pianę, dodaję do ostudzonej czekolady i delikatnie mieszam łyżką
- naleśnik układam na paterze i przykrywam porcją musu czekoladowego (około 2-3 łyżek)
- czynność powtarzam jeszcze 16 razy
- chłodzę w lodówce, przynajmniej 2 godziny, aby lepiej się kroiło i gotowe :)))
Smacznego!!!
Tagi: cukier waniliowy, biała czekolada, śmietanka kremówka;
OdpowiedzUsuńCieniutkie naleśniki skąpane w czekoladowym musie smakują iście niebiańsko - polecam :)))
jakie cienkie naleśniki Ci wyszły, super:)
OdpowiedzUsuń
Usuńa ich smażenie było prawdziwą przyjemnością, sama się zdziwiłam :)))
Tort imponujacy, dodaję do porcji łyżkę musu z truskawek i zmykam od Ciebie,
OdpowiedzUsuńbo jestem na diecie (sukienki sie skurczyły).
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuń
Usuńmus truskawkowy nada całości rześkości - super :)))
Naleśnikowy torcik:) z tym musem z białej czekolady musiał smakować świetnie:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńnaprawdę smakuje niebiańsko :)))
łał! niesamowity! z daleka nieco przypomina sękacz:)
OdpowiedzUsuń
Usuńdziękuję :)))