września 21, 2013

"Pancakes"

Print Friendly and PDF

Pancakes


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 20 września 2013 r. A może w sobotni lub niedzielny poranek zamiast kanapek zjeść sobie pancakes. Weekendowy poranek to ten czas, kiedy nie musimy się śpieszyć i nic nie stoi na przeszkodzie by zjeść śniadanie leniwie, ospale, w łóżeczku. Puszyste waniliowe placuszki, polane miodzikiem lub udekorowane cukrem pudrem. Bardzo łatwe w wykonaniu. Przyznam szczerze, że wypróbowałam kilka przepisów na amerykańskie naleśniki ale moim zdaniem najlepszy jest ten z maślanką. Mają wtedy gęstszą konsystencję
są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że zasada tworzenia placuszków jest prosta - tyle samo maślanki, co mąki. Ważne jest, aby nie były za grube, bo wtedy istnieje ryzyko, że będą miały piękny złoty kolor, a w środku będą surowe. Smaży się je bez tłuszczu na suchej patelni, masło dodaje się do ciasta. Wydaje mi się, że nieśpieszna celebracja miłych chwil, które chciałoby się zatrzymać na dłużej jest kuszącą propozycją z której trzeba skorzystać. Serdecznie zapraszam :-) 
Pancakes Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 września
Puszyste pancakes! Te placuszki to prawdziwa śniadaniowa uczta. Gorąco polecam:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 4 min Łączny czas: 14 min 
Liczba porcji: 8-10 sztuk 
Rozmiar porcji: 1 pancake 
Liczba kilokalorii w porcji: 227 
Węglowodany na porcję: 38 g 
Białko na porcję: 9 g 
Tłuszcz na porcję: 4 g 


Składniki: 

  • mąka tortowa: 200 g 
  • mąka orkiszowa: 50 g 
  • maślanka: 250 g 
  • cukier puder: 50 g 
  • jajka: 2 
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka 
  • roztopione masło: 50 g 
  • wanilia: 1/2 laski 
  • miód: do polania 
  • cukier puder: do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, dodaję jajka, masło i maślankę. Na koniec ziarenka wanilii. 
  2. Wszystkie składniki mieszam mikserem. 
  3. Łyżką nakładam porcję ciasta na nieprzywierającą patelnię. 
  4. Smażę 1-2 minuty z każdej strony. 
  5. Gotowe placuszki podaję z miodem lub przyprószone cukrem pudrem.


Enjoy your meal! 


Tagi: mąka orkiszowa,wanilia, maślanka, miód

3 komentarze:


  1. Cieplutkie, puszyste pancakes przyprószone cukrem pudrem i ulubiona książka harmonizują ze sobą idealnie....
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

  2. Gorąco polecam i słodkich wypieków:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger